Από το ζεϊμπέκικο στην απόσυρση Πατούλη

Διαβάζεται σε 4'
Από το ζεϊμπέκικο στην απόσυρση Πατούλη
Γιώργος Πατούλης Menelaos Myrillas / SOOC

Ο περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος μετά από ένα θρίλερ που διήρκεσε τέσσερις ημέρες. Ο Χαρδαλιάς παίρνει το χρίσμα. Σενάρια για Φλώρο υφυπουργό Άμυνας.

Το γαλάζιο σίριαλ στην περιφέρεια Αττικής που ξεκίνησε με ένα… ζεϊμπέκικο έληξε τελικά χθες με την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιώργου Πατούλη, αφού η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσημη στήριξη στο Νίκο Χαρδαλιά.

Το Μαξίμου είχε μάλιστα διαμηνύσει εν τω μεταξύ στον κ. Πατούλη ότι ανέμενε να σεβαστεί την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και είχε απειλήσει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα πάρει τους περιφερειακούς του συμβούλους ως υποψηφίους με Χαρδαλιά. Στο παρασκήνιο μάλιστα έγιναν και τηλέφωνα σε υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στις περιφέρειες της Αττικής, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, προκειμένου να ενταχθούν και εκείνοι στο νέο συνδυασμό Χαρδαλιά.

Ο κ. Πατούλης, που αρχικά διέρρεε πως θα κατέβαινε στις περιφερειακές εκλογές σε κάθε περίπτωση, συσκέφθηκε με συνεργάτες του και μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη αποφάσισε να αποσυρθεί από υποψήφιος.

Στη δήλωση του έσπευσε να δηλώσει πιστός στην παράταξη της ΝΔ. “Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου. Η ΝΔ είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα ‘σημαία ευκαιρίας’ για προσωπική ανέλιξη. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα, δήλωσε ειδικότερα μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Πατούλης δεν έχει καμία διάθεση να συνεχίσει το θέμα ως κόντρα από την πλευρά του, ενώ δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει μία πολύ καλή προσωπική σχέση με τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος άλλωστε δεν ήθελε εξαρχής την περιφέρεια Αττικής, αλλά την Ευρωβουλή.

Βέβαια κανείς στη ΝΔ δεν πιστεύει ότι ο πραγματικός λόγος της “πατουλιάδας” ήταν το ζεϊμπέκικο ή οι χειρισμοί της περιφέρειας Αττικής γενικότερα στο θέμα των πυρκαγιών. Η όλη υπόθεση μοιάζει να έχει χαρακτηριστικά πιο προσωπικά και εν τέλει κατέληξε σε μία επίδειξη δύναμης του Μαξίμου, το οποίο εκ των υστέρων αποφάσισε να αποσύρει το χρίσμα που είχε δώσει στον κ. Πατούλη.

Όπως και να έχει, με την απόσυρση Πατούλη η ΝΔ γλυτώνει έναν εμφύλιο στην περιφέρεια Αττικής. Αντίστοιχος κίνδυνος είχε αποσοβηθεί και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο νυν περιφερειάρχης Σωτήρης Νίκας επείσθη να μην κατέβει καν, ώστε να δοθεί το χρίσμα στο Δημήτρη Πτωχό, όπως ζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χθες κατά την εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε εμμέσως στη στάση του κ.Πατούλη και του κ.Νίκα.

“Θέλω να ευχαριστήσω και εκείνους τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μην στηρίξει και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ.

Έσπευσε δε να υποστηρίξει ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν μεν πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά η ΝΔ δεν έχει ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής. Πάντως ήταν σαφές ότι το Μαξίμου δεν ήθελε να δημιουργηθούν εντυπώσεις στην περιφέρεια Αττικής με μία υποψηφιότητα Πατούλη απέναντι σε επίσημο χρίσμα στον Χαρδαλιά. Όπως επίσης δεν ήθελε να ανοίξει εσωκομματικό πόλεμο στην Πελοπόννησο, όπου ο κ.Σαμαράς είχε θέσει βέτο σε μία νέα υποψηφιότητα Νίκα.

Η ΝΔ όμως έχει να αντιμετωπίσει δύο άλλους αντάρτες στις περιφερειακές εκλογές:

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατεβαίνει “αντάρτης” ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης, τον οποίο η ΝΔ διέγραψε καθώς είχε ανακοινώσει στήριξη στο νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι την υποψηφιότητα Αμανατίδη στηρίζει σημαντικός αριθμός γαλάζιων εν ενεργεία περιφερειακών συμβούλων.

Ενώ στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει ξανά τον Κώστα Μουτζούρη, που όχι μόνο είχε κατέβει ως αντάρτης το 2019 κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της Χριστιάννας Καλογήρου, αλλά είχε δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση με το μεταναστευτικό, με αποκορύφωμα το περίφημο βίντεο στο οποίο δήλωνε ευθαρσώς “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός”.

Σημειωτέον ότι ο κ. Χαρδαλιάς το αμέσως προσεχές διάστημα θα παραιτηθεί των καθηκόντων του για να τρέξει την υποψηφιότητα του στην Αττική στις περιφερειακές εκλογές. Επομένως αναμένεται να οριστεί νέος υφυπουργός Άμυνας.

Ένα σενάριο θέλει το Μαξίμου να κάνει κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το Δεκαπενταύγουστο, για να αποστρατεύσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και να τον ορίσει υφυπουργό Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είχε παραταθεί για ένα χρόνο τον περασμένο Ιανουάριο με φόντο τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα