Διαγραφή Μπογδάνου: Τα σενάρια για δεξιό κόμμα και η κεντρώα ρελάνς Δένδια 

Διαγραφή Μπογδάνου: Τα σενάρια για δεξιό κόμμα και η κεντρώα ρελάνς Δένδια 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Μπογδάνος INTIME

Ο Κ. Μητσοτάκης διέγραψε χθες τον Κ. Μπογδάνο από τη ΝΔ. Το παρασκήνιο της απόφασης του πρωθυπουργού και οι ζυμώσεις στα δεξιά και το κέντρο του κυβερνώντος κόμματος 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη Νέα Δημοκρατία προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα σαφές εσωκομματικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Υπό μία έννοια ο ίδιος ο κ.Μπογδάνος προκάλεσε τη διαγραφή του με τη χθεσινή αντικομμουνιστική και εμφυλιοπολεμική ρητορική του, καθώς το Μαξίμου του είχε ήδη δείξει “κίτρινη κάρτα” μετά την αθλιότητα της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων. Μία κίνηση με σαφείς ρατσιστικούς τόνους, που δεν ήταν όμως η πρώτη ακροδεξιά πρόκληση του βουλευτή της Α Αθήνας, ο οποίος άλλωστε είχε τελικά ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ με στόχο ακριβώς την ακραία δεξιά ψήφο στο πλαίσιο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Επί μακρόν η ΝΔ έδειχνε ανοχή στη συμπεριφορά του κ.Μπογδάνου, κλείνοντας το μάτι στο σκληρό δεξιό εκλογικό ακροατήριο. Μετά και το χθεσινό χτύπημα όμως, το Μαξίμου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να θέσει εκτός ΚΟ της ΝΔ το βουλευτή, που αναμένεται να διαγραφεί και από μέλος του κόμματος. Και αυτό για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, από τη στιγμή που το Μαξίμου είχε προειδοποιήσει με διαγραφή τον κ.Μπογδάνο στο επόμενο ολίσθημα, δεν μπορούσε να δείξει ξανά ανοχή. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν άλλωστε μεταξύ άλλων: “Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.”

Δεύτερον, ο βουλευτής όταν κλήθηκε να απολογηθεί για την παρουσία του σε εκδήλωση μίσους στο Βίτσι όπου κατέθεσε στεφάνι η Χρυσή Αυγή και εκπρόσωπος του Ηλία Κασιδιάρη, επικαλέστηκε ότι στην εκδήλωση αυτή ήταν παρών και ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας και κυρίως η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να χρεώσει απευθείας στο Μαξίμου την ακροδεξιά του ατζέντα.

Τρίτον, το Μαξίμου δεν μπορούσε να αφήσει στο φερόμενο ως επίδοξο δελφίνο, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, χώρο να εμφανίζεται εκείνος ως εκφραστής της κεντροδεξιάς και μετριοπαθούς ΝΔ.

Ο κ. Δένδιας εξάλλου ήταν που σήκωσε τους τόνους στη Βουλή απέναντι στον κ.Μπογδάνο, απορρίπτοντας την εμφυλιοπολεμική και αντικομμουνιστική ρητορική του βουλευτή και δηλώνοντας μάλιστα πως “όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια”.

Ο Δένδιας εμφανίζεται τώρα ως κεντρώος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Δένδιας, ο οποίος βεβαίως κάποτε εξέφραζε σκληρή δεξιά πολιτική εντός της ΝΔ και ήταν εκ των υπερμάχων του “νόμου και τάξης”, επιχειρεί μία κεντρώα ρελάνς.

Τον Ιανουάριο του 2019, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι αρνείται τους εθνοκάπηλους, των οποίων οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους και πρόδωσαν το λαό και τονίζοντας πως: “Η Χρυσή Αυγή όταν χρησιμοποιεί την ελληνική σημαία αντιποιείται εθνικό σύμβολο”.

Ενώ με την on camera αντιπαράθεση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ.Δένδιας είχε απευθυνθεί στο πατριωτικό αίσθημα της κεντροδεξιάς βάσης, αλλά και των δεξιών ψηφοφόρων, γεγονός που διόλου δεν είχε ενθουσιάσει το Μαξίμου.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν πολύ προσεκτικός χθες και απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές Μπογδάνου στην παρουσία Αντωνίου στο Βίτσι, στην οποία έσπευσε να εστιάσει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Μαξίμου το φλερτ με την ακροδεξιά.

Η απόφαση Μητσοτάκη να διαγράψει τον κ.Μπογδάνο έγινε πάντως δεκτή με ικανοποίηση από καραμανλικούς, μετριοπαθείς κεντροδεξιούς και πασοκογενείς. Και δείχνει ταυτόχρονα ότι στο Μαξίμου είχαν διαπιστώσει πως η τακτική “χαϊδέματος” ακραία δεξιών στελεχών και απόψεων υπό το φόβο των διαρροών προς τα δεξιά στις επόμενες εκλογές (που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική), κινδυνεύει τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες προς το κέντρο, που είναι εξίσου απαραίτητο ώστε η ΝΔ στις δεύτερες έστω κάλπες να συγκεντρώσει το 37% με 38% που απαιτείται για αυτοδυναμία.

Σενάρια για δεξιό κόμμα ή δεξιά φράξια και το φλερτ Μπογδάνου με Κασιδιάρη

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη “κρυφός” και πολύ σημαντικός λόγος για την αντίδραση του Μαξίμου: Οι πληροφορίες πως ο κ.Μπογδάνος όχι μόνο προσπαθούσε να προσεγγίσει το εκλογικό ακροατήριο της Χρυσής Αυγής, καθώς διαπίστωνε ότι δύσκολα θα επανεκλεγόταν στη δύσκολη Α Αθήνας, αλλά ότι ταυτόχρονα είχε έρθει σε επαφή με άλλους γαλάζιους βουλευτές, που έχουν ίδιες αντιλήψεις και βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, με στόχο τη δημιουργία είτε ενός νέου ακραία δεξιού κόμματος που θα εκφράσει την εθνικιστική, αντιμεταναστευτική και ταυτοτική νεο-δεξιά είτε μίας “ακροδεξιάς φράξιας” ως οργανωμένη ομάδα εντός της ΝΔ.

Αίσθηση προκάλεσε στο πλαίσιο αυτό εν τω μεταξύ η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη πως αναμένει να δοθούν εξηγήσεις για τη διαγραφή Μπογδάνου, την πρώτη διαγραφή βουλευτή μετά από δύο χρόνια, και από τις δύο πλευρές. Από το Μαξίμου πάντως, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν δίνουν συνέχεια σε αυτό το ζήτημα, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του βουλευτή παρερμηνεύθηκαν και υποβαθμίζοντας τη σχετική συζήτηση.

Τίθεται δε το ερώτημα τι θα πράξει στο εξής ο κ.Μπογδάνος: Θα παραμείνει ανεξάρτητος και θα προσπαθήσει να επιδείξει καλή συμπεριφορά, ελπίζοντας σε συγχωροχάρτι και επανένταξη του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ; Θα προσεγγίσει τον Κυριάκο Βελόπουλο; Ή θα συνεργαστεί με το κόμμα του κατάδικου Ηλία Κασιδιάρη, με τον οποίο στο παρελθόν είχε εμφανιστεί μαζί σε εκδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας ακραίων δεξιών στοιχείων, που δήλωναν «αγανακτισμένοι» με τους πρόσφυγες, ποντάροντας στην απλή αναλογική για μία θέση στον κοινοβουλευτικό ήλιο και διαπραγματευτική δυνατότητα την επομένη ημέρα;

Η ΝΔ πάντως θέλει να αφήσει το ζήτημα του κ.Μπογδάνου πίσω της, εκτιμώντας ότι με τη διαγραφή του ικανοποιεί το κεντρώο- κεντροδεξιό ακροατήριο, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν στις τάξεις της και δη εντός της κυβέρνησης πρόσωπα όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης (ο ιθύνων νους πισω από την υποψηφιότητα Μπογδάνου με τη ΝΔ), ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, που θα απευθύνονται στο δεξιό ακροατήριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα