Διπλή “απειλή” για την κυβέρνηση πανδημία και ακρίβεια 

Διπλή “απειλή” για την κυβέρνηση πανδημία και ακρίβεια 
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Το Μαξίμου επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα lockdown, απόφαση την οποία συνδέει και με την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων. Τα μηνύματα Κ. Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή 

Η πανδημία του κορονοϊού και η ακρίβεια συνθέτουν ένα δύσκολο διπλό μέτωπο για την κυβέρνηση, η οποία επιμένει πως δεν θα προχωρήσει σε lockdown, ακριβώς προκειμένου να υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια αντιμετώπισης του κύματος ανατιμήσεων, που φέρνει η ενεργειακή κρίση.

Το μήνυμα πως η οικονομία θα μείνει ανοιχτή αναμένεται να στείλει εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια.

Παρότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη δήλωση του προς τους πολίτες για την πανδημία διαμήνυσε ότι η χώρα θα πορευθεί μέχρι και τα Χριστούγεννα με αυτό το τελευταίο πακέτο μέτρων, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησαν πάντως εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων περιορισμών αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους, εάν δυσκολέψουν και άλλο τα πράγματα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη ήδη λαμβάνονται νέα σκληρά μέτρα και ορισμένες χώρες πηγαίνουν ακόμη και σε lockdown και η Αυστρία μάλιστα και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από χθες και το Βέλγιο προχώρησε σε αυστηρούς περιορισμούς που θυμίζουν lockdown, με επιστροφή της μάσκας παντού και τηλεργασία. Αντίστοιχες εισηγήσεις κάνουν ορισμένοι επιστήμονες και στην Ελλάδα.

“Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων”, δήλωσε ο κ. Πλεύρης χθες στο ΣΚΑΪ.

“Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μη φτάσουμε σε πλήρη περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων. Θα επιμείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε, όμως, μέτρα χρειαστεί να πάρουμε, δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του ενηλίκου πληθυσμού που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πάντως ότι: “Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περιορισμούς τύπου lockdown είτε γενικού, είτε τοπικού” και υποστήριξε ότι και στις πιο πιεσμένες περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα, το ΕΣΥ αντέχει ακόμη.

“Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους, στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στο τραπέζι τίθεται πλέον και ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση.

Στην κυβέρνηση προφανώς γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν επιθυμεί ένα νέο lockdown. Αλλά και ότι το ζήτημα της ακρίβειας και ο φόβος περαιτέρω ανατιμήσεων προβληματίζουν τα νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα στη Βουλή καταρχάς να υπενθυμίσει ότι ήδη έχουν δοθεί 42 εκ ευρώ σε μέτρα στήριξης από την αρχή της πανδημίας και ότι ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει το δίχτυ προστασίας από τις ανατιμήσεις εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επέμβει, εάν αυξηθούν και άλλο οι τιμές στην ενέργεια. Σημειωτέον ότι το Δεκέμβριο αναμένεται επιπλέον αύξηση 15% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η αναστολή πιστοποίησης του ρώσικου αγωγού Νord Stream 2 από τη Γερμανία εκτοξεύει την τιμή του φυσικού αερίου και δημιουργεί σπιράλ αυξήσεων.

Η κυβέρνηση επίσης διαμηνύει ότι δεν θα μπουν πρόσθετοι φόροι το 2022, αλλά και ότι θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν της ήδη αποφασισμένης κατά 2% από 1η Ιανουαρίου. Ενώ επισημαίνει ότι με την παράταση ευνοϊκών ρυθμίσεων και για την επόμενη χρονιά (όπως η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες) αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα