Ενεργειακά “καυτός” Μάιος με τέσσερις σταθμούς – Το φλερτ Μητσοτάκη με τις ΗΠΑ

Ενεργειακά “καυτός” Μάιος με τέσσερις σταθμούς – Το φλερτ Μητσοτάκη με τις ΗΠΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ευρωπαϊκές λύσεις στην ενεργειακή κρίση, αλλά και στενότερη συνεργασία με ΗΠΑ στο φυσικό αέριο επιδιώκει ο Κ.Μητσοτάκης.

Ο Μάιος θα είναι κρίσιμος μήνας για το ενεργειακό, με την κυβέρνηση να επιμένει στη λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα να ετοιμάζεται για εθνικό σχέδιο κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο φυσικό αέριο.

Οι κύριοι σταθμοί στις ενεργειακές αναζητήσεις της κυβέρνησης τον ερχόμενο μήνα είναι ειδικότερα τέσσερις:

Κόμβος φυσικού αερίου και ιδίως αμερικανικού LNG

Στις 3 Μαϊου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, όπου το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με στόχο να λειτουργήσει το 2023, ενώ δρομολογείται και δεύτερη μονάδα FSRU, το ΑΣΦΑ Θράκης στο Θρακικό Πέλαγος.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να καταστεί η Ελλάδα κόμβος φυσικού αερίου κυρίως σε υγροποιημένη μορφή (LNG), τόσο από τις ΗΠΑ (που καθίστανται βασικός εξαγωγέας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) όσο και από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Επιδιώκει συνεπώς να δημιουργηθούν υποδομές για την αποθήκευση του αμερικανικού LNG με αμερικανικά κεφάλαια και να ξεπεράσει την Τουρκία στην “κούρσα” της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή. Οι μονάδες FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπενθυμίζεται ότι δημιουργείται και βάση του ΝΑΤΟ, γεωπολιτικά εξυπηρετούν και αυτό τον τελευταίο στόχο.

Το φλερτ με τις ΗΠΑ

Ο δεύτερος και μεγαλύτερος σταθμός στο ενεργειακό διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού το Μάιο είναι όμως αναμφίβολα η επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαϊου και η συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η “ενεργειακή ασφάλεια” αναφέρεται άλλωστε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Μητσοτάκη ως ένα από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης με Μπάιντεν. Μάλιστα υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ενώ πρόσφατα ο κ.Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου διακομματική αντιπροσωπεία της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον Frank Pallone, Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το Ισραήλ, που αποτελεί το βασικό “κλειδί” στους αμερικανικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία “φλερτάρει” το Ισραήλ επιδιώκοντας η μεταφορά φυσικού αερίου να γίνεται μέσα από τα δικά της εδάφη. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ πάντως κατά τη συνάντηση του με τον κ.Μητσοτάκη στις 5 Απριλίου είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα του δεν εγκαταλείπει την ενεργειακή συμμαχία με την Αθήνα.

Στην ίδια συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι “όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας.” Οι ΗΠΑ πάντως πριμοδοτούν τη μεταφορά του (ακριβότερου) LNG και τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας τόσο με Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο. Το τελευταίο επιθυμεί σφόδρα και η Αθήνα καθώς θα αποτελεί “επικύρωση” της συμφωνίας με το Κάιρο για την ΑΟΖ.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ πλέον φαίνεται να εγκαταλείπουν τα σχέδια για τον EastMed, που η Αθήνα (με την υποστήριξη της ΕΕ και πλέον και της Ιταλίας) θέλει να κρατήσει στο προσκήνιο, αφού συμφέρουν γεωπολιτικά και οικονομικά τη χώρα μας. Ενώ η αμερικανική πολυεθνική ExxonMobil φέρεται απρόθυμη για να προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών για φυσικό αέριο νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τις οποίες είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Παρασκηνιακός πυρετός στην ΕΕ

Στις 18 Μαϊου εν τω μεταξύ (και ενώ ο κ.Μητσοτάκης θα βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ, καθώς θα παραστεί στον εορτασμό της εθνικής μας επετείου στο Σικάγο στις 22 Μαΐου και στις 23 Μαΐου θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College), η επιστολή της Κομισιόν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δείξει τις πιθανότητες για λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη η Ελλάδα έχει προτείνει μηχανισμό διατίμησης στη χονδρεμπορική του φυσικού αερίου με επιστολή του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει ειδικότερα ότι το κράτος θα ορίζει ανώτατα όρια αμοιβής (ευρώ ανά μεγαβατώρα) ξεχωριστά για κάθε κατηγορία ηλεκτροπαραγωγής και θα υπολογίζει το κόστος καυσίμου για κάθε πόρο παραγωγής. Σε περίπτωση που το κόστος του καυσίμου είναι υψηλότερο από την ανώτατη αμοιβή, το κράτος θα αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για τη διαφορά.

Το σχέδιο αυτό έχει ορίζοντα έξι μηνών και κόστος περίπου 4 δισ ευρώ, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και κοινοτικά δάνεια.

Όμως στην κυβέρνηση δεν έχουν και μεγάλες ελπίδες. Η επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία κρατά βέβαια “ζωντανή” τη “συμμαχία του νότου”, που θα δώσει μέχρι τελευταία στιγμή τη μάχη για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. Όμως δεν είναι βέβαιον κατά πόσον η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία και οι λοιπές χώρες του Βορρά, έχουν ακούσει το “καμπανάκι” που χτύπησε το εκλογικό αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η τελική μάχη στις Βρυξέλλες και το plan B για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο τέταρτος σταθμός του “καυτού” Μαϊου είναι λοιπόν η Σύνοδος Κορυφής της 30ης και 31ης Μαϊου. Εκεί φυσικά ο κ.Μητσοτάκης θα συμπαραταχθεί με Μακρόν, Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα για ευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Καθώς όμως στο Μαξίμου είναι ρεαλιστές και συνειδητοποιούν ότι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη plan B με εθνικά μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει φυσικά ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης, όπως έπραξε και με τον κατώτατο μισθό. Οι πληροφορίες για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που έχει βάλει φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων, δίνουν ελπίδες στους καταναλωτές και τα γαλάζια στελέχη, που δέχονται πιέσεις, ωστόσο επισήμως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν κανένα από τα σενάρια για την αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα