Ενόχληση στην Αθήνα για ευρωπαϊκή υποκρισία στο προσφυγικό- μεταναστευτικό

Ενόχληση στην Αθήνα για ευρωπαϊκή υποκρισία στο προσφυγικό- μεταναστευτικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ζάγκρεμπ. Dimitris Papamitsos_Press Photographer

Διπλό πρέσινγκ Μητσοτάκη σε Ευρώπη - Τουρκία στο συνέδριο του ΕΛΚ. Ο πρωθυπουργός πιέζει όλο και περισσότερο τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου.

Η ενόχληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο η ΕΕ καθυστερεί να λάβει αποφάσεις για το προσφυγικόμεταναστευτικό, είναι πλέον έκδηλη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε χθες στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ το πρέσινγκ στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στην Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή του δικού της σκέλους της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για υποκρισία των Ευρωπαίων εταίρων μιλώντας στους ηγέτες του ΕΛΚ. “Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα” σημείωσε για να τα ακούν και στις Βρυξέλλες, αλλά και οι χώρες του Βίζενγκραντ και υπογράμμισε: “Όμως φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων.”

Η Αθήνα θέλει μία νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ώστε οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ενώ εκκρεμεί η αίτηση τους. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προτάσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ για την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου για το άσυλο, εκτιμώντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός όμως ότι οι εταίροι δεν βιάζονται κιόλας να προχωρήσουν έχει εξοργίσει την ελληνική πλευρά. Την ενόχληση τους για την ελλειψη στήριξης των Ευρωπαίων εκφράζουν πλέον ανοιχτά και πολλοί βουλευτές της ΝΔ, που δέχονται πιέσεις απο τους ψηφοφόρους τους.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συνεχίσει την πίεση στην Ευρώπη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ιταλία και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε και ακολουθούν το Δεκέμβριο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπου θα θέσει φυσικά το ζήτημα. Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία βρισκόταν μαζί στο Ζάγκρεμπ.

Ο πρωθυπουργός επίσης και στο ΕΛΚ έθεσε το ζήτημα της παραβίασης από την Τουρκία των όρων της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Είναι ενδεικτικό πως όταν οι ελληνικές αρχές εντοπίζουν βάρκα με πρόσφυγες ή μετανάστες να ξεκινά απο τα τουρκικά παράλια και ειδοποιούν τους γείτονες, εκείνοι τους αγνοούν. Ο κ.Μητσοτάκης όμως έθεσε και το ζήτημα της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και δη στο Βερολίνο υπάρχει συχνά μία ήπια αντιμετώπιση απέναντι στην Αγκυρα δεδομένου ότι επί τουρκικού εδάφους παραμένει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Όμως είναι γεγονός που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και οι εταίροι ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως εργαλείο διεθνούς πίεσης.

Και ενώ ο κ.Μητσοτάκης βρισκόταν στο Ζάγκρεμπ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος συναντιόταν εκτάκτως στη Βιέννη με τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσαμακλί, ο οποίος αντικαθιστά τον υπουργό Σουλεϊμάν Σοϊλού, για να του θέσει ζήτημα δικτύων διακινητών και να διαμαρτυρηθει ότι οι προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας επιβεβαιώνουν ότι η Αγκυρα ελέγχει τις ροές και σκοπίμως “σπρώχνει” πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων στην ενδοχώρα και την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε πέντε νησιά του Αιγαίου, παρά τις καταγγελίες οργανώσεων διεθνούς κύρους όπως η Διεθνής Αμνηστία για στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές, καθώς και τις αντιδράσεις.

Ο κ.Μητσοτάκης σήμερα στην “ώρα του πρωθυπουργού” στη Βουλή θα αναφερθεί στο προσφυγικό, καθώς θα απαντήσει σε ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με θέμα: «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κοινωνία εκπέμπουν SOS», ενώ το απόγευμα θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία της Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών για τη χορηγία ταχύπλοων σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα για την ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων.

Προηγουμένως όμως θα απαντήσει και στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα: «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς», η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε μία αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα