Φωτιές: Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων- Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Φωτιές: Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων- Το απόγευμα οι ανακοινώσεις
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Σταϊκούρας, Τριαντόπουλος και Σκρέκας ανακοινώνουν το απόγευμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Στις 5 το απόγευμα της Τρίτης 10/8 θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Σταϊκούρας, ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη των πυρόπληκτων έχει διασφαλιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί ένα γενναιόδωρο πακέτο άμεσων αποζημιώσεων για τα σπίτια που θα κριθούν κόκκινα υψους 20.000 ευρώ, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης των πληγέντων όπως η στεγαστικη συνδρομή και η επιδότηση ενοικίου, που εξετάζεται μάλιστα να γίνει εφάπαξ, καθώς και δράσεις ανασυγκρότησης των καμμένων περιοχών.

Σημειωτέον ότι οι πυροπληκτοι θα απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ και την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για εξάμηνο, ενώ στις πληγείσες περιοχές θα ανασταλούν επίσης για εξάμηνο πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κλπ. Θα ανακοινωθούν επίσης μέτρα για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, τις αναστολές εργαζομένων.

Η λογική των άμεσων επιδομάτων θα είναι “μία αίτηση, μία πλατφόρμα, ένας φορέας”, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πυρόπληκτοι απευθυνόμενοι σε διάφορα υπουργεία. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ειδικότερα σε μία πλατφόρμα με τη βάση δεδομένων της ΑΔΑΕ και με τη συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικά και οριζόντια μέτρα εξετάζεται να ληφθούν για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στην Εύβοια, ιδίως δε για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και ρητινοσυλλέκτες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει εν τω μεταξύ άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές.

Οσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα” διαβεβαίωσε άλλωστε στο χθεσινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε συμπληρωματικό προυπολογισμό 500 εκ ευρώ για αναδασώσεις στην Εύβοια και την Αττική, σημειώνοντας ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Αλλά και στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ειδικά για την Εύβοια. Δήλωσε επίσης ότι ξεκινά το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος υψους 1,8 δισ ευρώ με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο και πως το όλο σχέδιο ανασυγκρότησης τίθεται υπο την εποπτεία του γραφείου του πρωθυπουργού

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα