Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να στηρίξει τη Μενδώνη 

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να στηρίξει τη Μενδώνη 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη Eurokinissi

Η έλλειψη ενθουσιασμού πολλών στη ΝΔ να υπερασπιστούν την υπουργό Πολιτισμού, οδήγησε τον πρωθυπουργό να στείλει ένα σαφές μήνυμα “για τη Λίνα”. 

Με την παρότρυνση “στηρίξτε όλοι τη Λίνα” προς το υπουργικό συμβούλιο χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδεσε οριστικά την πολιτική μοίρα της κυβέρνησης με αυτή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έστω και εάν την έχει αδειάσει όσον αφορά στους επικοινωνιακούς χειρισμούς της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ενόψει της σημερινής προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, όμως ο πρωθυπουργός προφανώς και δεν μπορούσε να μην στηρίξει την υπουργό Πολιτισμού. Πολλώ δε μάλλον που πολλοί στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουν κανένα ζήλο να υποστηρίξουν την κ. Μενδώνη, η οποία προέρχεται από το χώρο του (σημιτικού- βενιζελικού) ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό “παράθυρο” δυνατότητας αδειάσματος της κ. Μενδώνη έχει άλλωστε κλείσε προ πολλού. Για την ακρίβεια είχε ήδη κλείσει πριν την παραίτηση Λιγνάδη. Η κ. Μενδώνη όπως έχει γράψει το News 24/7 πάντως δεν έδωσε την περίφημη συνέντευξη τύπου εν αγνοία του Μαξίμου. Τουναντίον, η διαχείριση του ζητήματος κινήθηκε πάνω στη γραμμή που έδωσε το Μαξίμου, όταν διαπίστωσε ότι πλέον υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες για υποθέσεις βιασμών που δεν έχουν παραγραφεί.

Όπως έχει επίσης γράψει το News 24/7, το γεγονός ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και έμπειρη δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη επέλεξε στο briefing της Δευτέρας να χρησιμοποιήσει τη φράση “ένα επικοινωνιακό φάουλ δε συνιστά λόγο αποπομπής” δεν ήταν τυχαίο. Το Μαξίμου ουδέποτε σκόπευε να αποπέμψει την κ. Μενδώνη από την κυβέρνηση, αλλά θα δεχόταν μία παραίτηση της. Η υπουργός Πολιτισμού όμως δεν έχει σκοπό να διευκολύνει την κυβέρνηση τοιουτοτρόπως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Από τη στιγμή που η ίδια η κ. Μενδώνη δεν δείχνει διάθεση παραίτησης για λόγους ευθιξίας, αλλά αντίθετα στη συνέντευξη τύπου επικαλέστηκε ότι η ίδια γνώρισε τον κ. Λιγνάδη τρεις ημέρες πριν το διορισμό του, αφήνοντας έτσι υπονοούμενα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επιμόνως την αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού, το Μαξίμου δεν έχει άλλη επιλογή παρά τη στήριξη της.

Εξάλλου η κ. Μενδώνη ως εξωκοινοβουλευτική και προερχόμενη από χώρο εκτός της ΝΔ, χρεώνεται πολιτικά στο Μαξίμου ως επιλογή ούτως ή άλλως. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στους υπουργούς ότι η κ. Μενδώνη έχει βοηθήσει πολλούς εξ αυτών σε θέματα συναρμοδιοτήτων. Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε συνδέσει το ζήτημα με τους χειρισμούς Μενδώνη όσον αφορά στο ΚΑΣ και το Ελληνικό.

Εν τω μεταξύ και ταυτόχρονα με το μέτωπο κατά των ηθοποιών που δηλώνουν ότι η δράση Λιγνάδη ήταν κοινό μυστικό καθώς και του “αριστεροκρατούμενου χώρου των καλλιτεχνών”, η κυβερνητική πλευρά προβάλλει τις υπογραφές 56 “ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων” υπέρ της κ. Μενδώνη, προσπερνώντας σχόλια πως στην πλειοψηφία τους κατέχουν κρατικές θέσεις και άρα έχουν σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού.

Μήνυση κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα κατέθεσε εν τω μεταξύ χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργο, Άκης Σκέρτσος. Ο κ.Τράγκας που έχει εξαγγείλει τη δημιουργία νέου κόμματος μαζί με τον πρώην βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, στοχεύοντας στην ψήφο διαμαρτυρίας εκ δεξιών της ΝΔ, προέβη χωρίς καμία απόδειξη σε συκοφαντικούς ισχυρισμούς για δήθεν συμμετοχή του κ. Σκέρτσου σε κύκλωμα διακίνησης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Αντίστοιχα υπονοούμενα άφησε ο πάλαι πότε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και κάποτε συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Νίκος Καραχάλιος, που έχει πάντως απομακρυνθεί προ πολλού από το χώρο του κόμματος, με το ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ.

Μία πρόγευση πάντως της αντεπίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Βουλή έδωσε και χθες το κόμμα της ΝΔ, καυτηριάζοντας την εμετική όπως τόνισε ανάρτηση του πρώην υπουργού Παύλου Πολάκη, ο οποίος επίσης άφηνε υπονοούμενα για ευθύνη του Μαξίμου όσον αφορά στην τύχη ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Η ΝΔ καταγγέλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει σε συνωμοσιολογίες τύπου QAnon και ότι κρύβεται πίσω από τη χυδαιότητα #ΝΔ_παιδεραστές. Ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Πολάκης, τον οποιο χρεώνει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, έδειξε μία ημέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα