“Ιουλιανά” τον Ιούνιο, βλέπει η κυβέρνηση

“Ιουλιανά” τον Ιούνιο, βλέπει η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος Eurokinissi

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από το Λονδίνο ο Αλέξης Τσίπρας για την σταθερότητα της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί πιο δύσκολα εμπόδια. Ωστόσο το Μαξίμου δε θεωρεί ότι σήμανε λήξη συναγερμού αναφορικά με τα σενάρια αποστασίας που είδε πίσω από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη.

Σήμα νηνεμίας μετά την καταιγίδα επιχείρησε να εκπέμψει η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες περί σχεδίων ανατροπής της από συμφέροντα που λειτουργούν για λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται καθησυχαστικός από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, δηλώνοντας ότι στην κυβέρνηση “είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε”. Η δήλωση του πρωθυπουργού κρίθηκε αναγκαία καθώς είχε αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα πολιτικής ανωμαλίας για την χώρα.

Το Μαξίμου δεν θεωρεί ότι σήμανε λήξη συναγερμού αναφορικά με τα σενάρια αποστασίας που είδε πίσω από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη. Πιστεύει όμως -με την κυβερνητική πλειοψηφία στους 152 βουλευτές- ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι κίνδυνοι νέας αποχώρησης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, παρόλο που οι πληροφορίες “οργιάζουν” πως υπάρχουν άλλοι δύο επίφοβοι που σκέπτονται την αποχώρηση.

Όπως και να’ χει φαίνεται πως η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της, κάτι που δεν αποκλείει πιθανές προσπάθειες για ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και με άλλους βουλευτές. Πηγές με γνώση υπόγειων διεργασιών υποστηρίζουν πως εάν φύγουν τρεις θα προστεθούν έξι στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για κατάσταση που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά μπετόν.

Το κλίμα λόγω της αποχώρησης Λαζαρίδη φάνηκε ότι ήταν βαρύ με την πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δημιουργούνται ερωτήματα για την ώρα που επέλεξε ο βουλευτής να καταθέσει την ανεξαρτητοποίησή του. Έγινε ακόμη βαρύτερο όταν το ίδιο το Μαξίμου με non paper είπε ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. Κάτι σαν τα νέα Ιουλιανά δηλαδή.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ασκούνται πολύ έντονες πιέσεις στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή να παραδώσει την έδρα του, για να αποδείξει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ότι δεν αποτελεί τμήμα σχεδιασμού ανατροπής της κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι σε τμήμα της κυβέρνησης -τουλάχιστον σε επίπεδο ΑΝΕΛ- ήταν γνωστές οι προθέσεις Λαζαρίδη.

Μάλιστα διάφοροι βουλευτές ανάμεσά τους και η Μαρία Κόλλα προσπάθησαν να τον μεταπείσουν κάτι που έκανε αργά προχθές το βράδυ και ο Πάνος Καμμένος επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για συμβούλιο υπουργών. Στην επαφή με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Λαζαρίδης φέρεται να διαβεβαιώσε ότι επρόκειτο να “εξαφανίσει” την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, κάτι όμως που δεν έκανε το επόμενο πρωινό.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και υπήρχε ανοιχτή επικοινωνία ανάμεσα στο Μαξίμου, την Βουλή και το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός που ήταν ενήμερος και για το περιεχόμενο του καταγγελτικού non paper.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα