“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν Associated Press

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και συνάντηση εργασίας παρουσία Γεραπετρίτη και αντιπροσωπείας.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση στην οικία του στα Χανιά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα έχει το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί στη χώρα μας, αλλά και στην Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Βασικός στόχος της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία είναι βέβαια το “μασάζ” στην κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Τις ΗΠΑ ενδιαφέρει όχι μόνο να μην εξαπλωθεί ο πόλεμος και εκτός Γάζας, αλλά και να αποτραπούν νέες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και επιθέσεων κατά αμερικανικών εγκαταστάσεων σε Ιράκ και Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει στείλει φρεγάτα ) στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Διαφύλαξη της Ευημερίας (Επιχείρηση Prosperity Guardian, για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Αντιδράσεις για τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστίνιων από τη Γάζα

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι ανησυχίες για ισραηλινό σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστίνιων από τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κάλεσε τη Δευτέρα (1/1) να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά τον πόλεμο και να ενθαρρυνθούν οι Παλαιστίνιοι να μεταναστεύσουν. Αντίστοιχη δήλωση είχε πραγματοποιήσει την προηγούμενη ημέρα (31/12) ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, μια σειρά από χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έσπευσαν να καταδικάσουν τα λεγόμενα των Ισραηλινών υπουργών.

Και η Ελλάδα ανησυχεί για το ενδεχόμενο προσφυγικών ροών από τη Γάζα προς χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση τους και τη δημιουργία προσφυγικών αλλά και μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης την Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την ασφαλή και άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό. Μητσοτάκης- Σίσι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα