Κονδύλια σε ΜΜΕ: Τα μετέωρα ερωτήματα και οι 3 ευκαιρίες του Στέλιου Πέτσα

Κονδύλια σε ΜΜΕ: Τα μετέωρα ερωτήματα και οι 3 ευκαιρίες του Στέλιου Πέτσα
Ο Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θα επιλέξει το πώς θα απαντηθούν τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, για τα ακριβή ποσά της καμπάνιας «Μένουμε Σπιτι» και τα κριτήρια με τα οποία διακινήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Αντιμέτωπη με το ερώτημα του πώς θα επιλυθεί το ζήτημα διαφάνειας που προέκυψε με τα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν μετάσχει στην διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον Covid 19, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Στο ζήτημα επιμένει η αντιπολίτευση αφού ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ υπέρ της δημοσιοποίησης έχουν ταχθεί και τα υπόλοιπα κόμματα. Η εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα δείχνει πώς την λύση θα δώσει -με τον τρόπο που θα επιλέξει- ο πρωθυπουργός, μια και έως στιγμής δεν το έχει κάνει ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας.

Είναι άγνωστο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαλέξει την οδό της πολιτικής απάντησης προς τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη αντικειμενικά θα εγείρει μια πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις των κομμάτων με τα Μέσα Ενημέρωσης. Αντιπαράθεση για την οποία και Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι έχουν πειστικά επιχειρήματα από το παρελθόν και το παρόν αντίστοιχα.

Ο Κ.Μητσοτάκης και ο Α.Τσίπρας στην Βουλή Eurokinissi
 

Δεν λείπει η φημολογία σχετικά με την πιθανότητα το θέμα να επιλυθεί μέσω …ανασχηματισμού με μετακίνηση του Στέλιου Πέτσα σε άλλο θώκο. Πιθανότητα που όμως απομακρύνεται εφόσον ισχύσουν οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος τις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως το θέμα φαίνεται πως θα παραμείνει στην επικαιρότητα αφού ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ζητά στο ανώτερο δυνατό κοινοβουλευτικό επίπεδο την αναλυτική λίστα. Το ίδιο θέμα θέτει και το Κίνημα Αλλαγής μια και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης δήλωσε πως «ο κ. Πέτσας πρέπει να δώσει άμεσα στο φως της δημοσιότητας όλα τα στοιχεία που αφορούν τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Πόσα χρήματα πήγαν και σε ποια ΜΜΕ; Θα απαντήσει η κυβέρνηση ή θα κρύβεται;».

Οι ευκαιρίες

Η υπόθεση με την περίφημη λίστα των ΜΜΕ στα οποία διανεμήθηκαν τα κονδύλια από τον λογαριασμό της καμπάνιας ενημέρωσης για τον Covid 19 απασχολεί κατά καιρούς την δημοσιότητα εδώ και δύο μήνες. Η πρώτη αναλυτική απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και αρμόδιο για ζητήματα Μέσων Ενημέρωσης, Στέλιο Πέτσα, δόθηκε στις 10 Απριλίου, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που όμως δεν συνεδρίασε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια συνήλθε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο στήριξε και το Κίνημα Αλλαγής.

Εκεί ο Στέλιος Πέτσας αιτιολόγησε την κυβερνητική επιλογή υποστηρίζοντας ότι αν ακολουθούνταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν θα ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας. Αυτό γιατί όπως είχε αναφέρει «αν κάναμε διαγωνισμό θα θέλαμε 6 μα 8 μήνες κατ’ ελάχιστον». Έτσι – υποστήριξε -«τι νόημα θα είχε να ενημερώσουμε τους πολίτες στο τέλος της χρονιάς». Για τον λόγο αυτό, είχε διευκρινίσει ο Στέλιος Πέτσας, επιλέχθηκε η απευθείας ανάθεση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με εταιρία διαχείρισης την Initiative Media ενώ οι πληρωμές – σύμφωνα πάντα με τον Στ.Πέτσα – θα πραγματοποιηθούν από το υουργείο Οικονομικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα διανεμηθεί η ακριβής λίστα με τα ΜΜΕ και τα ποστά. Μάλιστα  είχε αφήσει αιχμές για την προηγούμενη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είχε φροντίσει να υπάρχει εναλλακτικό νομοθετικό πλαίσιο ταχύτερης λειτουργίας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Απριλίου κατέθεσε νέα ερώτηση, που στηρίχθηκε μάλιστα από μεγάλο αριθμό βουλευτών, αφού 76 βουλευτές έβαλαν την υπογραφή τους. Στην ερώτηση αυτή ζητήθηκε αναλυτική λίστα τόσο για τα Μέσα Ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας αλλά και για τα κριτήρια της επιλογής. Από την έγγραφη απάντηση αυτή, προέκυψε και η περίφημη λίστα με τα ΜΜΕ που ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα (έντυπα, ιστότοποι, ραδιοτηλεοπτικά). Δίχως όμως να καταγράφονται τα ποσά και τα κριτήρια επιλογής.

Έτσι να συνυπολογίσουμε και την αρχική ανακοίνωση της καμπάνιας, ο Στέλιος Πέτσας είχε τρείς ευκαιρίες προκειμένου να εκτονώσει το θέμα δίνοντας στην δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Θα λύνονταν με αυτό τον τρόπο η αίσθηση μυστικότητας που όπως φαίνεται δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, δίνοντας περιθώρια για ανάπτυξη πολλών ερμηνειών.

H Ντορα Μπακογιάννη Eurokinissi
 

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η πρώην υπουργός σε τηλεοπτικές δηλώσεις της είπε ότι «θα δώσουμε στην δημοσιότητα που δώσαμε τα χρήματα» προσθέτοντας πως «εγώ θα κρίνω την κυβέρνηση όταν δω τον κατάλογο με όλες τις χρηματοδοτήσεις». Επισήμανε πάντως πως  «η καμπάνια ήταν αποτελεσματική» τονίζοντας πως «θεωρώ ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια». Άσκησε και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επί των ημερών του  «διαφημίζονταν το μονοπώλιο της ΕΥΔΑΠ για να μπορέσουν να στηριχθούν διάφορα λαθρόβια έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version