Κορονοϊός: Μάχη με το χρόνο για το 1ο τείχος ανοσίας μέχρι το Πάσχα 

Κορονοϊός: Μάχη με το χρόνο για το 1ο τείχος ανοσίας μέχρι το Πάσχα 
Εμβολιασμός στην Ελλάδα Eurokinissi

Με τον εμβολιασμό και για τις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας, η κυβέρνηση ελπίζει ότι τον Μάιο η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη υγειονομικά. Πότε θα εξετασθεί η πρώτη χαλάρωση του lockdown 

Στο στόχο να έχει επιτευχθεί το πρώτο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού μέχρι το Πάσχα, επικεντρώνει η κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί η επέλαση της κακοκαιρίας Μήδεια, ενώ μία πρώτη χαλάρωση του lockdown θα εξεταστεί από τις 26 Φεβρουαρίου.

Από χθες ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει 25.000 εμβολιασμοί, που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ. Από χθες ξεκίνησαν άλλωστε να λειτουργούν τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με άμεση δυνατότητα 2.400 και 1.000 ημερήσιων εμβολιασμών αντίστοιχα, και πολύ περισσότερων στην πορεία.

Αύξηση της νοσηρότητας στις παραγωγικές ηλικίες- Έλεγχοι στους χώρους εργασίας

Η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, με την κυβέρνηση να παραπέμπει στην επιτροπή εμβολιασμού για τα κριτήρια, την ώρα που αρχίζει να τίθεται το ερώτημα εάν θα ήταν εν τέλει πιο αποτελεσματικό να εμβολιαστούν πρώτα οι παραγωγικές ηλικίες, ώστε να ανοίξει η οικονομία.

Διαπιστώνεται εξάλλου, όπως σημείωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ότι η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. “Γι’ αυτό ακριβώς, εντείνονται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις και στους χώρους εργασίας” τόνισε. Σημειωτέον ότι έχουν τεθεί πλέον περιορισμοί στις βεβαιώσεις μετακίνησης, ώστε να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο εργαζόμενοι να μπαίνουν σε αναστολή, να πληρώνονται από το κράτος αλλά να υποχρεώνονται να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους.

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο ergasia.testing.gov.gr στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν -εφόσον το επιθυμούν- δωρεάν rapid test μέχρι και δύο φορές το μήνα.

Τείχος ανοσίας για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες

Όμως, η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό δεν αλλάζει, καθώς το ζητούμενο είναι να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ, δεδομένου ότι έχει καλυφθεί αυτή τη στιγμή το 90% των ΜΕΘ στην Αττική. Όπως επισήμανε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εννέα στα δέκα άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή λόγω κορονοϊού και οκτώ στις δέκα εισαγωγές σε ΜΕΘ, ήταν άνω των 60 ετών. Επομένως το τείχος ανοσίας αφορά καταρχάς τις μεγάλες ηλικίες. Άμεσα όμως και συγκεκριμένα μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινά και ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς επίσης τα άτομα αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες νοσηλείας.

Θα ακολουθήσει η ομάδα 70 ετών και άνω κι εν συνεχεία άτομα ηλικίας ανω των 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα λιγότερου σοβαρού κινδύνου από 18 έως 60 ετών.

Ελπίδες για βελτίωση όσον αφορά στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού από τον Απρίλιο

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι, όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg, τον Απρίλιο η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού.

Και αυτό τόσο με βάση το πρόγραμμα εμβολιασμού που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα, εκείνες τις ομάδες, δηλαδή, που προσθέτουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και καθώς οι καιρικές συνθήκες από τον Απρίλιο στη χώρα μας αναμένεται να έχουν βελτιωθεί με ό, τι συνεπάγεται αυτό. Το σχέδιο της κυβέρνησης υπενθυμίζεται ότι είναι να προχωρήσει σε ένα πρώτο μεγάλο άνοιγμα το Πάσχα, το οποίο εφέτος πέφτει στις 2 Μαϊου και εφόσον όλα πάνε καλά, θα εξετάσει και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, ελπίζει ότι εφέτος θα μπορέσει να αρχίσει ένα λελογισμένο άνοιγμα του τουρισμού από τον Απρίλιο. Για αυτό και δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έστω τις διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ. Άλλωστε η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων εναποθέτει τις ελπίδες της στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, καθώς αναμένεται διψήφια ύφεση και στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πότε θα εξεταστεί μία πρώτη χαλάρωση του lockdown

Αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι τότε οι περιορισμοί δε θα χαλαρώσουν καθόλου, εφόσον φυσικά τα μέτρα αποδώσουν. Αν και ήδη ακούγονται επιστημονικές φωνές για παράταση του lockdown κατά μία επιπλέον εβδομάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι εφόσον τα μέτρα τηρηθούν σωστά, δύο εβδομάδες αρκούν για να υπάρξει ύφεση της πανδημίας, χωρίς φυσικά να είναι σε θέση να αποκλείσουν τίποτε.

Η ημερομηνία- κλειδί για τη συνέχιση ή χαλάρωση του lockdown είναι η 26η Φεβρουαρίου. Εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά, θα χαλαρώσουν κάπως τα μέτρα από τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό δε σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση άνοιγμα πχ του λιανεμπορίου όπως έγινε στην προηγούμενη φάση, αλλά επιστροφή του click away και επανεξέταση του ζητήματος των σχολείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα