Λιανεμπόριο στα 2 χιλιόμετρα και άλλα “έξυπνα μέτρα” 

Λιανεμπόριο στα 2 χιλιόμετρα και άλλα “έξυπνα μέτρα” 
Ψώνια με Click Away Eurokinissi

Ενώ τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού προκαλούν αντιδράσεις και τα νοσοκομεία γεμίζουν, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για άνοιγμα της αγοράς το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου 

Τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού και ιδίως οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις για ψώνια και σωματική άσκηση προκαλούν αντιδράσεις, καθώς η κοινωνία διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση για άλλη μία φορά εστιάζει στον ελεύθερο χρόνο των πολιτών.

Όμως η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη νέα αυτή εκδοχή του lockdown, επικαλούμενη κατάχρηση των κωδικών 6 και 2 και ταυτόχρονα σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στο Μαξίμου ειδικότερα, παρόλο που τα νοσοκομεία γεμίζουν και πάλι ασφυκτικά και τα κρούσματα παραμένουν πάνω από 2.000, δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες ότι θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά μέσα στο Μάρτιο. Το άνοιγμα όμως 16 Μαρτίου εκ των πραγμάτων αποκλείεται και έτσι η νέα ημερομηνία- στόχος είναι η 22 Μαρτίου.

Παρότι δε οι ειδικοί τείνουν στο ότι τα εμπορικά καταστήματα θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν με click away, η κυβέρνηση θέλει να ακούσει τον εμπορικό κόσμο, που ζητά κανονικό άνοιγμα.

Έτσι εξετάζεται το σενάριο για καταναλωτικά ψώνια εντός των ορίων του δήμου κατοικίας ή σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι, όπως ισχύει σήμερα για τις αγορές τροφίμων.

Για να επισκεφθεί κανείς εμπορικό κατάστημα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να στείλει SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032, ο οποίος είναι ήδη έτοιμος για να ενεργοποιηθεί όταν χρειαστεί.

Από τη στιγμή που θα λάβει απάντηση θα έχει στη διάθεση του τρεις ώρες για να πραγματοποιήσει τα ψώνια του και εάν επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας, θα λάβει αρνητική απάντηση.

Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι τα φερόμενα ως “έξυπνα μέτρα” της κυβέρνησης δεν θα αποδειχθούν τελικά αναποτελεσματικά. Όμως η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο, δεδομένου ότι το κόστος για κάθε 15νθημερο που μένει κλειστό ξεπερνά το ένα δισ ευρώ.

Υπάρχει όμως και η εστίαση, την οποία η κυβέρνηση θα ήθελε να ανοίξει τον Απρίλιο- με τη νυχτερινή διασκέδαση να περιμένει τη σειρά της για αργότερα.

Όλα αυτά βέβαια συναρτώνται και με την πορεία των εμβολιασμών, ενώ το μεγάλο δίλημμα εν τέλει της κυβέρνησης θα είναι εάν θα ανοίξει την υπόλοιπη οικονομία το νωρίτερο δυνατό ή εάν θα περιμένει για να μην υπονομεύσει το άνοιγμα του τουρισμού.

Η κυβέρνηση προβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκαν ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμβολιάστηκαν ένα εκατομμύριο πολίτες. Αλλά ότι χρησιμοποιήθηκαν ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Οι πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων είναι περίπου 360.000.

Αριθμός που δυστυχώς απέχει ακόμη από τα πέντε εκατομμύρια εμβολιασμένων, που είναι ο στόχος της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να ανοίξει ο τουρισμός, με όσο δυνατόν λιγότερο κίνδυνο. Καθώς ακόμη και εάν υιοθετηθεί η πρόταση για ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, εάν δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και των Ελλήνων πολιτών, εφόσον οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό, θα απαιτούνται και πάλι μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα