Lockdown: Η κυβέρνηση “μαζεύει” επικοινωνιακά το άνοιγμα 

Lockdown: Η κυβέρνηση “μαζεύει” επικοινωνιακά το άνοιγμα 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η κυβέρνηση θέλει μεν να προχωρήσει σε σταδιακή άρση του lockdown από τις 22 Μαρτίου, όμως ταυτόχρονα δεν θέλει να δοθεί μήνυμα χαλάρωσης

Το σχέδιο για σταδιακή άρση του lockdown από τις 22 Μαρτίου εξακολουθεί να ισχύει, όμως η κυβέρνηση δεν μιλά πλέον για άνοιγμα της οικονομίας, αλλά για “βαλβίδες αποσυμπίεσης“, με επιχείρημα την κόπωση της κοινωνίας.

Και αυτό προκειμένου να μη δοθεί μήνυμα χαλάρωσης, αλλά τήρησης όσων μέτρων κατά του κορονοϊού θα είναι σε ισχύ.

Η επικοινωνιακή αυτή στροφή της κυβέρνησης κατέστη αναγκαία δεδομένης της κριτικής που δέχεται για το παράδοξο να αίρει περιορισμούς, την ώρα τα κρούσματα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

Η κυβέρνηση επίσης επιμένει ότι δεν απέτυχαν τα προηγούμενα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και στην πραγματικότητα παραδέχεται αν μη τι άλλο ότι ορισμένοι περιορισμοί όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα δεν έφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Κυρίως όμως, στην ουσία η αλλαγή πλεύσης συνιστά μία ομολογία ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικό lockdown στην Ελλάδα, αλλά τα μέτρα είχαν κυρίως ως στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών των πολιτών και μόνο ορισμένοι κλάδοι όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο έκλεισαν.

Οι βασικοί άξονες λοιπόν του σχεδίου της κυβέρνησης, όπως και το σκεπτικό της, δεν αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση τρία μέτρα θεωρούνται δεδομένα: Πρώτον ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Δεύτερον, ότι ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00. Τρίτον, ότι θα πάψει να ισχύει ο περιορισμός για μετακίνηση μόνο πεζή με τον κωδικό 6 και σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων με τον κωδικό 2.

Η κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη για λόγους οικονομικούς κυρίως να προχωρήσει στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Διαμηνύει δε ότι αυτή τη φορά δεν θα κλείσουν ξανά, εκτιμώντας ότι εφόσον οι πολίτες δεν έχουν το άγχος να προλάβουν να κάνουν τα ψώνια τους, θα τηρούνται πιο αποτελεσματικά τα μέτρα που θα εξακολουθούν να ισχύουν και θα αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σε δεύτερο χρόνο, τον Απρίλιο, θα ακολουθήσει η εστίαση, καθώς όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης: “Τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας“.

Ο κ. Σταμπουλίδης έκανε όμως και ένα σχόλιο απολύτως δηλωτικό του σκεπτικού και των προθέσεων της κυβέρνησης: “Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και την οικονομία ανοιχτή”, είπε ειδικότερα, δείχνοντας ποια λογική έχει πλέον επικρατήσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα