Lockdown: Σήμερα “κληρώνει” για ψώνια μόνο με click away και Χριστούγεννα με SMS 

Lockdown: Σήμερα “κληρώνει” για ψώνια μόνο με click away και Χριστούγεννα με SMS 
Στιγμιότυπα από την Ερμού Eurokinissi

Στ. Πέτσας- Α. Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν σήμερα τις οριστικές αποφάσεις για εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, μικρά βιβλιοπωλεία, εκκλησίες. Ειδικός κωδικός στο 13033 για το τραπέζι των Χριστουγέννων. 

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για Χριστούγεννα με ένα ιδιότυπο lockdown εν μέσω του δεύτερου κύματος κορονοϊού, ανακοινώνουν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, η επιτροπή τελικώς επέλεξε να εισηγηθεί ως μέση λύση να μην ανοίξουν κανονικά πριν τις γιορτές, αλλά να λειτουργήσουν με click away, ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς η αγορά. Δηλαδή οι καταναλωτές να παραγγέλνουν μέσω ίντερνετ ή τηλεφωνικά το προϊόν που επιθυμούν, να κλείνουν ραντεβού συγκεκριμένη ώρα για να αποφεύγονται ουρές και συνωστισμός και να το παραλαμβάνουν χωρίς καν να μπουν στο κατάστημα.

Επί της ουσίας πρόκειται για οn line shopping, χωρίς όμως την παράδοση μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, καθώς οι δύο βασικοί παίκτες του χώρου αυτού έχουν καταρρεύσει. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για ψώνια με click away έχει πέσει ξανά στο τραπέζι, αλλά την είχαν απορρίψει οι μικρομεσαίοι έμποροι, καθώς το υβριδικό αυτό σύστημα παρουσιάζει και προβλήματα.

Υπενθυμίζεται όμως επίσης ότι προχθες το βράδυ ο κ. Γεωργιάδης σε συνάντηση με μέλη του ΣΕΛΠΕ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, διότι πέραν όλων των άλλων οι ειδικοί φοβούνται πως εάν δεν υπάρξει μία επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τον Ιανουάριο.

Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία που θα ανοίξουν κανονικά από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, όπως και τα κομμωτήρια και κουρεία που θα επαναλειτουργήσουν, καθώς θεωρείται ότι δεν αυξάνουν την κινητικότητα σε επικίνδυνο σημείο. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν τα κομμωτήρια θα ανοίξουν από αύριο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ή από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση θα λειτουργούν με ραντεβού, αλλά και με ανώτατο όριο χρόνου παραμονής των πελατών. Αναμένεται να ενταχθούν και αυτά στον κωδικό 2 όσον αφορά στην αποστολή SMS στο 13033.

Δεδομένου μάλιστα ότι η υποχρέωση αποστολής SMS για την αιτιολόγηση μετακινήσεων θα παραμείνει εν ισχύ και τις γιορτές, μένει επίσης να αποσαφηνιστεί πως θα εφαρμοστεί η εξαγγελία για Χριστούγεννα το πολύ με μία οικογένεια ακόμη, και με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα ανά σπίτι.

Ένα σενάριο είναι να υπάρξει ένας ειδικός κωδικός για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τον οποίο να επιτρέπεται η μετακίνηση σε σπίτια και προκειμένου να αποφευχθούν οι συναθροίσεις περισσότερων από εννέα ατόμων, να αναγράφεται και η διεύθυνση στην οποία θα μετακινηθεί κανείς. Αυτό βέβαια δημιουργεί το ερωτηματικό πως θα γίνεται ο έλεγχος για το σύνολο των ατόμων σε μία διεύθυνση, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι το 13033 δεν κρατά δεδομένα.

Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο, προκειμένου να αποφευχθούν πολυάριθμα ρεβεγιόν σε σπίτια, η δυνατότητα αυτή να προβλέπεται μόνο την ημέρα και να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης τις βραδυνές ώρες, ενδεχομένως με μία παράταση του σημερινού ωραρίου κυκλοφορίας μετά τις εννέα το βράδυ.

Αυστηρά θα απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις που θα αφορούν στην επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας και με ελέγχους στα διόδια.

Αναμένεται όμως να χαλαρώσει η καραντίνα 10 ημερών που είχε επιβληθεί για την επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού για τις γιορτές, παρά το αναγκαίο αρνητικό τεστ. Μία σκέψη είναι να μειωθεί στις πέντε ημέρες.

Όσον αφορά στις εκκλησίες, η κυβέρνηση κατόπιν των ισχυρών πιέσεων της Ιεράς Συνόδου, έχει εξετάσει σενάριο για άνοιγμα των ιερών ναών συγκεκριμένες μόνο ημέρες και με όριο πιστών, ένα δηλαδή πιο ανοιχτό μοντέλο από το Πάσχα. Από τη στιγμή όμως που δεν επαναλειτουργεί ουσιαστικά το λιανεμπόριο και δεδομένου ότι το επιχείρημα ήταν πως δεν θα ήταν δυνατόν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και όχι οι εκκλησίες, κανονικά οι ιεροί ναοί θα πρέπει τώρα να παραμείνουν επίσης κλειστοί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα