Lockdown vs πορείες: Η κυβέρνηση πετάει το υγειονομικό μπαλάκι στο ΣΥΡΙΖΑ 

Lockdown vs πορείες: Η κυβέρνηση πετάει το υγειονομικό μπαλάκι στο ΣΥΡΙΖΑ 
Πορεία για τον απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα Eurokinissi

Η κυβέρνηση θέλει όχι να απαγορεύσει, αλλά να απονομιμοποιήσει με επιχείρημα τον κορονοϊό διαδηλώσεις για το Δημήτρη Κουφοντίνα και όχι μόνο 

Οι πορείες και διαδηλώσεις μπαίνουν εκ νέου στο στόχαστρο της κυβέρνησης με επιχείρημα τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Ιδίως όσον αφορά σε πορείες υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυβέρνηση πετάει το υγειονομικό μπαλάκι στο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα απαγορεύσει διαδηλώσεις, αλλά ότι θα καταγγέλλει ως ανεύθυνη κάθε κινητοποίηση εν μέσω lockdown.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χθες, οι νέες απαγορεύσεις δεν αφορούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά θα ήταν ανεύθυνο να γίνουν τώρα πορείες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι η μετακίνηση για συμμετοχή σε πορεία δεν επιτρέπεται και στους παραβάτες που θα ελέγχονται θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη χρήση βίας για να “σπάσει” διαδηλώσεις. Προσπάθεια διάλυσης μιας συγκέντρωσης με αστυνομική παρέμβαση θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα μετάδοσης, λένε γαλάζιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου γίνονται διαδηλώσεις.

Οι ίδιες πηγές όμως τόνιζαν ότι υπάρχει και ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικής ευθύνης και υπενθύμιζαν τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αναλαμβάνει το ρίσκο των διαδηλώσεων. Κατηγορούσαν όμως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι από τη μία ενθαρρύνει συναθροίσεις και από την άλλη καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα για να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού.

Στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να απονομιμοποιήσει κάθε συγκέντρωση με αντικυβερνητική ατζέντα στα μάτια της κοινής γνώμης. Και το ζήτημα δεν είναι μόνον η υπόθεση Κουφοντίνα, η οποία στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι αφορά μία οργανωμένη, αλλά μικρή μειοψηφία.

Αποτελεί όμως ένα πεδίο σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ, που στη ΝΔ θεωρούν ότι στο τέλος τους ωφελεί, καθώς συσπειρώνει το δεξιό ακροατήριο, αλλά και κεντρώους ψηφοφόρους.

Για αυτό από την κυβέρνηση δεν σκοπεύουν να αφήσουν να κλείσει το θέμα με τις δηλώσεις Δρίτσα, θεωρώντας τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού και την απόπειρα αποστασιοποίησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεπαρκείς.

“Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να βρει μια λέξη να πει από το βήμα της Βουλής για τις απαράδεκτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος, και προσβλητικές στη μνήμη των θυμάτων της 17Ν, δηλώσεις του κ. Δρίτσα. Δεν βρήκε ούτε μισή. Αντ’ αυτού, επέλεξε να στοχοποιήσει τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής -«αυτή την κυρία», όπως ανέφερε απαξιωτικά για μια γυναίκα- Σοφία Νικολάου, η οποία εφαρμόζει το νόμο”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Αντέστρεφαν δε το ζήτημα κράτους δικαίου. Υποστήριζαν ειδικότερα ότι το δίλημμα είναι ή με το κράτος δικαίου ή με τον Κουφοντίνα, καθώς και ότι σε αυτό ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση.

Όσον αφορά στην απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για αναβολή η διακοπή εκτέλεσης της ποινής του, από την πλευρά της κυβέρνησης παραπέμπουν στα σχετικά δημοσιεύματα και σημειώνουν ότι: “Ο Κουφοντίνας θα έπρεπε να είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη εξ αρχής αντί να προσπαθεί να εκβιάσει. Θα πρέπει να καταλάβει ο ίδιος, όπως και οι υποστηρικτές του, ότι με απεργίες πείνας και εκβιασμούς δεν επηρεάζονται και δεν διαμορφώνονται αποφάσεις των δικαστηρίων, ούτε παρακάμπτεται η νομιμότητα.”

Απέναντι στη δήλωση της συνηγόρου του κ. Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ, η κυβερνητική γραμμή είναι σαφής, όπως την εξέφρασε άλλωστε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

“Η δικηγόρος του Κουφοντίνα απειλεί ευθέως την Πολιτεία ότι οι υποστηρικτές του κατάδικου δολοφόνου θα τα κάνουν μπάχαλο αν δεν υλοποιηθεί το αίτημά του. Πρόκειται για έναν εκβιασμό αδιανόητο σε μια δημοκρατική πολιτεία”, δηλώνουν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές καλώντας τον κ. Τσίπρα να απαντήσει και για αυτό το ζήτημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα