Μεταναστευτικό: Κόντρα Περιφέρειας Στερέας Ελλάδας με Μηταράκη

Μεταναστευτικό: Κόντρα Περιφέρειας Στερέας Ελλάδας με Μηταράκη
Ο Νότης Μηταράκης, στην Βουλή Eurokinissi

Δημόσια πυρά αντάλλαξαν την Δευτέρα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε ανοιχτή και δημόσια κόντρα βρέθηκαν την Δευτέρα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με αφορμή τη δήλωση του Υπουργού, Νότη Μηταράκη ότι υπάρχει σχέδιο επέκτασης της Προσφυγικής Δομής στις Θερμοπύλες, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός αντέδρασε.

Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, χωρητικότητας περίπου 1500 ατόμων στην περιοχή των Θερμοπυλών, παρακειμένως και επιπλέον της υφιστάμενης δομής.

Ο εν λόγω σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα προβληματικός και πρέπει με κάθε τρόπο να ανασταλεί άμεσα καθώς:

– Προσκρούει απολύτως στο στοιχείο της αναλογικότητας σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας.

Η αναλογικότητα, καίτοι αποτελεί εκπεφρασμένη βούληση του Υπουργείου, ουδόλως τηρείται καθώς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες σε ποσοστό 1,1% επί του πληθυσμού, το υψηλότερο στην Επικράτεια, εξαιρουμένων φυσικά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

– Προσκρούει στην προ ημερών δήλωση του κ. Υπουργού περί γενικής αποκλιμάκωσης του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα, που οδηγεί σε μείωση και κλείσιμο δομών ανά την Επικράτεια.

– Προσκρούει πιθανώς στην πολεοδομική νομιμότητα, καθώς εγείρονται ερευνητέα ζητήματα αρχαιολογικής και δασικής αδειοδότησης.

Και το κυριότερο:

– Προσκρούει στην αδήριτη ανάγκη να αναδειχθούν οι Θερμοπύλες όσον αφορά τον ιαματικό τους πλούτο, αλλά και την τεράστια ιστορική τους αξία ως πεδίο της κορυφαίας ομώνυμης μάχης των Περσικών Πολέμων, έτη δε περισσότερο, καθώς διανύουμε το επετειακό έτος των 2500 ετών από την τέλεσή της.

Ενόψει των ανωτέρω καλούμε το Υπουργείο όπως:

– Αναστείλει κάθε σχεδιασμό δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας στο χώρο των Θερμοπυλών.

– Τηρήσει εφεξής το μέτρο της αναλογικότητας τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφερειών με καθαρούς κανόνες και όρους.

– Καλέσει επιτέλους την Αυτοδιοίκηση σε συνομιλία με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για το προσφυγικό ζήτημα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποδείξει διαχρονικά την καθαρή θέση και την υπεύθυνη στάση της απέναντι στο εθνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Η στάση αυτή θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί με θετικό τρόπο, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και προκλήσεων.»

Αδειασε τον Περιφερειάρχη το Υπουργείο

Ομως η εκτενής δήλωση του Περιφερειάρχη (ο οποίος, σημειωτέον, εκλέχθηκε με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας) προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου.

Το σχετικό non-paper, το οποίο “αδειάζει” την περιφέρεια (αλλά και το Δήμο Λαμίας) αναφέρει τα εξής: “Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και του δημάρχου Λαμιέων Ευθύμιου Καραΐσκου, το Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Αναφορικά με την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενήργησε μετά από πρόταση του Δημάρχου Λαμιέων, κ. Καραϊσκου, ο οποίος σε συνάντηση με τον Υπουργό, κ. Νότη Μηταράκη, στις 10 Φεβρουαρίου 2020 πρότεινε την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, αντί για την δημιουργία νέας δομής στη θέση Μαυρομαντήλα.

Την πρόταση του κ. Καραΐσκου αποδέχτηκε ο κ. Μηταράκης και από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, με το οποίον, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, είχαν συστηματική επικοινωνία. Το αποτέλεσμα των αναλυτικών συζητήσεων, στις οποίες τέθηκε και το θέμα της διοίκησης της δομής, ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να εκδοθεί τον περασμένο Μάιο το σχετικό ΦΕΚ χωροθέτησης και άδειας κατασκευής.

Στο διάστημα που ακολούθησε ο κ. Μηταράκης και οι συνεργάτες του διατήρησαν συστηματική επικοινωνία τόσο με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό όσο και με τον δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραΐσκο, χωρίς να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις που εκφράζουν σήμερα δημοσίως. Ίσως επηρεάστηκαν από την πρόσφατη επικαιρότητα.

Σημειώνεται ακόμα ότι σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας πρότεινε άμεση συνάντηση ώστε να καθοριστεί κάθε σχετική λεπτομέρεια. Αντί να προσδιορίσει ημερομηνία της συνάντησης, ο κ. Σπανός προχώρησε στις σημερινές του δηλώσεις.

Προφανώς το Υπουργείο επιθυμεί το συστηματικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα