Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 381 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 102 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η ΝΔ με 92, το ΚΙΝΑΛ με 71, η Ελληνική Λύση με 61, το ΚΚΕ με 31, και το ΜέΡΑ25 με 25.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 131 ερωτήσεις, 208 Αναφορές, 39 Επίκαιρες ερωτήσεις, 2 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 1 Ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 10.5.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση, ως «ενορχηστρωτής» των μονοπωλιακών πρακτικών στα λιμάνια της χώρας και ιδίως στον ΟΛΠ/Cosco, αγνοεί το ΣτΕ και εγκαθιστά μονοπώλιο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων των πλοίων για 15 και πλέον χρόνια.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πλακιωτάκη Ιωάννη. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για πρακτικές του Υπουργού οι οποίες ευνοούν τα μονοπώλια στα λιμάνια στης χώρας και στοχεύουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Ειδικότερα, ο Υπουργός ανακάλεσε κανονιστικές πράξεις, αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ακύρωσε και αντίστοιχη προκήρυξη διαγωνισμού παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό για ποιο λόγο και με βάση ποια κίνητρα εγκαθιστά για 15 και πλέον χρόνια μονοπώλιο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων των πλοίων, επιτρέποντας την τελεσφόρηση του «φωτογραφικού» διαγωνισμού του 2017 και γιατί δεν ανακαλεί τις αντίστοιχες  αποφάσεις που έχει εκδώσει η ΡΑΛ, με βάση το άρθρο 105, για τα Λιμάνια της Ηγουμενίτσας ή της Πάτρας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Ελαττωματικά self tests

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θίγει το θέμα των ελλατωματικών self tests. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της η βουλεύτρια κάνει αναφορά σε καταγγελίες γονέων μαθητών οι οποίοι προμηθεύτηκαν ελλειπή self tests. Ρωτά έτσι, πόσες καταγγελίες έχουν γίνει για ελαττωματικά self tests που δεν έχουν υγρό αντιδραστήριο, αν αφορούσε παρτίδα συγκεκριμένης εταιρείας ή έχουν εντοπιστεί ανάλογα προβλήματα σε όλες τις εταιρείες, και αν πρόκειται για παρτίδα συγκεκριμένης εταιρείας ή είναι γενικότερο το πρόβλημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία των εμβολιασμών κατά του COVID_19.

Ο βουλευτής του Κινήματος αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την πορεία των εμβολιασμών κατά του COVID_19. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών στις ευαίσθητες ομάδες, όπως των υγειονομικών και των άνω των 60 ετών, είναι χαμηλά. Επίσης αναφέρει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα και αρκετά στον αριθμό. Ρωτά έτσι, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ο Υπουργός προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών άνω των 60 ετών και αν θα δώσει δεύτερη ευκαιρία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 11.5.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Αδιαφάνεια στον χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου, λόγω του «HiveDown» της Τράπεζας Πειραιώς και ανάγκη διερεύνησης ενδεχόμενης ζημιάς για το Δημόσιο.

Με ερώτηση του Βασίλη Βιλιάρδου, βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, επανέρχεται το θέμα της διαφάνειας σχετικά με τον εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας Πειραιώς. Η συγκεκριμένη τράπεζα προέβη σε εταιρικό μετασχηματισμό, κατά τον οποίο, αποσχίστηκαν οι τραπεζικές της εργασίες σε μία νέα νομική οντότητα με την ίδια επωνυμία, σύμφωνα με τον βουλευτή, για να μη δραστηριοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος. Ωστόσο, μετά τον μετασχηματισμό, δεν εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου οι οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής πλέον Τράπεζας Πειραιώς, οπότε δεν είναι διακριτό, το πού βρίσκεται ο αναβαλλόμενος φόρος και πώς μεταβάλλεται. Ρωτά κατόπιν τούτου,  πού είναι καταχωρημένα ο αναβαλλόμενος φόρος και τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς και πώς εξασφαλίζεται η διαφάνεια για τα οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας, όταν δεν περιλαμβάνονται οι οικονομικές της καταστάσεις σε αυτές του Ομίλου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρά κενά ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα e_ΕΦΚΑ και Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα καθιστούν ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,Γκαρά Αναστασία (Νατάσα) και Κάτσης Μάριος, απευθύνονται με ερώτηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με στο σύστημα e_ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τους βουλευτές, το εν λόγω σύστημα εμφανίζει σοβαρά κενά ασφαλείας που μπορούσαν εύκολα να θέσουν σε κίνδυνο υποκλοπής, προσωπικά δεδομένα των πολιτών και κρατικές πληροφορίες. Ρωτούν έτσι τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, αν είναι σε γνώση του τα αποτελέσματα των δοκιμών διείσδυσης (penetration tests) που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία τα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίαζαν σοβαρά κενά ασφαλείας και ήταν εκτεθειμένα ακόμα και σε πιθανές υποκλοπές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων. Αν ναι, ποια ακριβώς δεδομένα ήταν εκτεθειμένα. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 12.05.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος κατά παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UN ESCO (1972).

Σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Κατά τους βουλευτές, η εν λόγω μετατροπή παραβιάζει την Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESO και οι ενέργειες που είχαν ανακοινωθεί από την ελληνική πλευρά, δεν πραγματοποιήθηκαν. Ρωτούν έτσι, αν έγιναν γνωστές οι θέσεις των 21 Κρατών μελών της αρμόδιας Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για το θέμα αυτό, ύστερα από την αποστολή ενημερωτικής επιστολής από την Υπουργό Πολιτισμού και ποιες είναι ενέργειες της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των εξαγγελιών της 22ας Ιουλίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ανάγκη λήψης κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με ερώτηση του θίγει το θέμα της αναγνώρισης γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ειδικότερα, ο βουλευτής με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α., θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει σχεδίαση μίας ενιαίας εθνικής πολιτικής, που θα αποσκοπεί στην διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και στην απόδοση ευθυνών στην Τουρκία. Ρωτά λοιπόν τον Προθυπουργό και τους Υπουργούς αν προτίθενται να αναλάβουν τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να συνταχθεί και να κατατεθεί αρμόδια ψήφισμα/αίτημα από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 13.5.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφάνεια χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ για το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για το έτος 2021.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλος Σωκράτης, καταθέτει Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Α.Κ.Ε. αφορά την έγκριση του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Κατά τον βουλευτή στην εν λόγω σύμβαση δεν αποσαφηνίζει το είδος και περιεχόμενο του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής, τη στόχευση και τις επιμέρους δράσεις αυτού, τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς και τη κατανομή του ποσού μεταξύ επιμέρους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ζητά έτσι τα σχετικά έγγραφα και αποφάσεις.

Δείτε την Α.Κ.Ε. εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Να στελεχωθούν πλήρως τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας με μόνιμο ερευνητικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού ΚόμματοςΔελής Ιωάννης, Κομνηνάκα Μαρία και Συντυχάκης Εμμανουήλ, απευθύνουν ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Εσωτερικών. ερώτηση αφορά την ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων της χώρας και συγκεκριμένα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Κατά τους βουλευτές, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας παραμένουν υποστελεχωμένα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησής τους. Ρωτούν έτσι τους αρμόδιους Υπουργούς σε τι ενέργειες είναι διατεθειμένοι να προβούν έτσι ώστε να γίνουν οι προκηρύξεις θέσεων για την πλήρη στελέχωση των ελληνικών ερευνητικών κέντρων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αναγκαία η θωράκιση της κοινωνίας από την εγκληματικότητα!! Προτεινόμενες τροποποιήσεις διατάξεων του ποινικού κώδικα!

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος), απευθύνεται στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για το θέμα της εγκληματικότητας. Με αφορμή το προ ημερών έγκλημα στην περιοχή των Γλυκών Νερών Αττικής, ο βουλευτής τονίζει ότι πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες στην οικία τους, στον χώρο εργασίας και στους δρόμους. Προτείνει επίσης συνοπτικά κάποιες αλλαγές στον ποινικό κώδικα και ρωτά τους Υπουργούς, αν υπάρχει ο σχεδιασμός να επέλθουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, κυρίως στις διατάξεις που αναφέρονται στην Άμυνα, για την ουσιαστική προστασία των ενοίκων από τις βίαιες αντιδράσεις των εισβολέων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 14.5.2021

ΜέΡΑ25: Να μην προχωρήσει η μεταφορά του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και το Υπουργείο Εσωτερικών. Η ερώτηση αφορά τη θεσμική εκτροπή σύνταξης σχεδίου νόμου για ζώα συντροφιάς, από αναρμόδιο Υπουργείο η οποία ωστόσο γίνεται, κατά τη βουλεύτρια, χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο. Αναφέρει επίσης ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, αφορά την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες  μέσω του θεσμού του αναδόχου, καθώς και την διευκόλυνση της διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων. Ρωτά έτσι τους Υπουργούς, αν θα προβούν με άμεσο τρόπο στην ακύρωση της διαδικασίας μεταφοράς αρμοδιοτήτων Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Αδικαιολόγητες οι επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Πάνας Απόστολος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Χατζηδάκη Κωνσταντίνο (Κωστής) (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων). Κατά τον βουλευτή, με τη μη ύπαρξη ενιαίου λογισμικού στο σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. δεν αναγνωρίζονται τα ένσημα που καταβάλλονται μέχρι σήμερα χειρόγραφα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι πολίτες με επιπλέον αγροτικές ασφαλιστικές εισφορές σε ετήσια βάση ήδη από το 2017. Κατόπιν τούτου ρωτά, ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μελλοντική συνταξιοδότηση των εργαζομένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα