Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας, δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 431 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 115 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 104, η ΝΔ με 87, το ΚΙΝ.ΑΛ με 53, το ΜέΡΑ25 με 35, το ΚΚΕ με 33 και οι Ανεξάρτητοι με 4.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 216 ερωτήσεις, 178 Αναφορές, 29 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ, και 1 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου.

Δευτέρα 10.1.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας χωρίς «πλατφόρμα» τηλεκπαίδευσης τα σχολεία, εν μέσω πανδημίας

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών, Νίκος Φίλης, με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, επικρίνει το υπουργείο για το γεγονός ότι αδυνατεί να παράσχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπενθυμίζοντας την καταδικαστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για τις παραλείψεις του Υπουργείου όσον αφορά την εταιρία Cisco και τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών. Με βάση αυτά, ρωτά την ηγεσία του Υπουργείου αν έχει σεβαστεί την απόφαση της Αρχής, δίνοντας εντολή να συμμορφωθεί στις εντολές της, παραδεχόμενη την ύπαρξη του σκανδάλου Cisco και αν σε περίπτωση που απαιτηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει εξασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή της μεριμνώντας για αντικαταστάτη της εταιρίας, μέσα από νόμιμες διαδικασίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Περικοπές συντάξεων αναπηρίας και χηρείας

Η Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής, Μαρία Απατζίδη, επικαλείται καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για το γεγονός ότι από εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων συνεπάγονται περικοπές για δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης αναπηρίας ή χηρείας, Με βάση αυτά, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, αν σκοπεύει να καταργήσει την επίμαχη εγκύκλιο, η οποία όπως επισημαίνει «χτυπάει χηρεύσαντες ή ανάπηρους συνταξιούχους με περικοπές αποδοχών και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πρόγραμμα εμβολιασμού των Ελλήνων Ρομά

Τριάντα δύο Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτησή τους και αίτημα κατάθεσης εγγράφου προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, θίγουν το ζήτημα του εμβολιασμού πληθυσμιακών ομάδων με ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση όπως είναι οι Ρομά. Επισημαίνει ότι το ποσοστό του εμβολιασμού τους δεν υπερβαίνει το 50% τονίζοντας ταυτόχρονα τις αντικειμενικές ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου πληθυσμού που απαιτούν σχεδιασμό και ειδική προσέγγιση όσον αφορά τον εμβολιασμό τους. Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα ξεκινώντας καμπάνια ενημέρωσης στους καταυλισμούς των Ελλήνων Ρομά ανά την Ελλάδα και ζητά να κατατεθούν τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με το αν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως και αντίστοιχο πρόγραμμα για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 11.1.2022

Κίνημα Αλλαγής: Να θεσπιστεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζόμενους των οποίων τα τέκνα νοσούν με κορωνοϊό

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Φραγγίδης, με ερώτησή τους προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας θίγουν την ανάγκη πρόβλεψης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς με παιδιά που νοσούν με κορωνοϊό υποστηρίζοντας ότι ενέχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς του ιού, αφού οι ίδιοι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Με βάση αυτά, ζητούν ν’ αντιμετωπιστεί το ζήτημα των εργαζομένων με τη θεσμοθέτηση ειδικής άδειας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων τα τέκνα νοσούν με κορωνοϊό, όπου δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της τηλεργασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Αναστολή εφημερίας του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και τη μετατροπή του σε αποκλειστικά εμβολιαστικό κέντρο

Ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε., Γιώργος Λαμπρούλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επισημαίνει την «επικίνδυνη» όπως την χαρακτήρισε αναστολή των εφημεριών του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνουν την «υποβάθμιση» του Νοσοκομείου, τονίζοντας την περαιτέρω επιδείνωση που θα υποστούν τα υπόλοιπα παιδιατρικά νοσοκομεία και ζητούν να παραμείνει κανονικά το νοσοκομείο στο πρόγραμμα των εφημεριών, όπως επίσης να στελεχωθούν όλες οι δομές Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 12.1.2022

Ελληνική Λύση: Ανάγκη δημιουργίας Ειδικού Ταμείου Στήριξης ΑΜΕΑ

Η Βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σημειώνοντας τα προβλήματα που εντείνονται λόγω και της υγειονομικής κρίσης για την ευάλωτη ομάδα των ΑμεΑ. Για το λόγο αυτό επαναφέρει πάγιο αίτημά τους για την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού πόρου, με την μορφή ειδικού ταμείου στήριξης, προκειμένου να ενισχυθούν, ή να κατασκευαστούν εξ’ αρχής, δομές και προγράμματα κοινωνικής ένταξης και φροντίδας των ατόμων με αναπηρίες. Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να εξετάσει ανάλογη πρόταση, καθώς επίσης και ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις του Υπουργείου, σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, που αφορούν στην άμβλυνση των οικονομικού χαρακτήρα προβλημάτων των ΑμεΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 13.1.2022

Νέα Δημοκρατία: Απορρόφηση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του κυβερνώντος κόμματος, Σταύρος Καλογιάννης, υποβάλλει ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Αφού υπογραμμίζει την «ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων» με τη συνολική απορρόφηση ν’ ανέρχεται στις 31.12.2020, στο 58,48%, με το σύνολο των δαπανών (δημόσια δαπάνη) να φτάνει τα 11,6 δις ευρώ και τις νομικές δεσμεύσεις να διαμορφώνονται σε 19,7 δις ευρώ, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό ποιες είναι μέχρι 31.12.2021, οι νομικές δεσμεύσεις και ποιες οι απορροφήσεις ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020;

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 14.1.2022

Νέα Δημοκρατία: Ο αγώνας μας για την επανένωση των Γλυπτών των Παρθενώνα

Η Βουλεύτρια Α’ Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ζητά τις κινήσεις που πρόκειται το Υπουργείο να προβεί ώστε να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας. Αφορμή της ερώτησής της στάθηκε δημοσίευμα της παγκοσμίου εμβέλειας εφημερίδας των TIMES του Λονδίνου, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αναφορές όπως: «Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν» και «Η άποψη των TIMES για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά». Σημειώνει, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια είχε κάπως ξεχαστεί η όλη εθνική προσπάθεια, ακόμα και οι προσπάθειες της αείμνηστης Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα