Μήδεια, εμβόλια και εστίαση “μπήκαν” στην ΚΟ της ΝΔ – Το παρασκήνιο

Μήδεια, εμβόλια και εστίαση “μπήκαν” στην ΚΟ της ΝΔ – Το παρασκήνιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να "μαζέψει" τις συνέπειες των διακοπών ρεύματος και του πινγκ πονγκ ευθυνών για την κακοκαιρία Μήδεια. Ποια θέματα έθεσαν οι βουλευτές.

Η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εξελίχθηκε σε damage control των συνεπειών της κακοκαιρίας “Μήδεια”, ενώ εμβόλια και εστίαση ήταν τα δύο κυριότερα θέματα που έθεσαν οι βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη γραμμή περί άρτιας λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και προβλημάτων αποκλειστικά και μόνο λόγω πρωτοφανούς στην ιστορία κακοκαιρίας. Αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρξε πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, δήμων και περιφέρειας Αττικής. Εξήγγειλε δε ότι με νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει επιτέλους ποιος έχει αρμοδιότητα για θέματα όπως η κοπή δένδρων, καθώς και ότι θα προχωρήσει η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε στην τύχη του το ΔΕΔΔΗΕ εν όψει ιδιωτικοποίησης, απάντησε κάνοντας λόγο για διαχρονικά προβλήματα στο δίκτυο ρεύματος. Γαλάζια στελέχη εξάλλου στη συνέχεια επισήμαιναν ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν σχεδόν κατά 75%, με συνέπεια σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο, ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά όπως στύλους (για την ακρίβεια εκκρεμεί η κάλυψη αναγκών για 45.000 στύλους), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού ανέρχεται στα 59 έτη.

Κυρίως όμως προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις ιδίως στη Βόρεια Αττική και σε περιοχές “κάστρα” της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ όσων ταλαιπωρήθηκαν από τις διακοπές ρεύματος.

Εν τέλει διευκρινίστηκε από το ΔΕΔΔΗΕ ότι η μείωση θα αφορά και τους πελάτες ιδιωτών παρόχων ρεύματος, αφού θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς η χρέωση δικτύου διανομής.

Οι βουλευτές πάντως εστίασαν κυρίως στις συνέπειες του κορονοϊού, αν και ο βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου μετέφερε την ενόχληση συμπατριωτών του για το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα από το νησί στην Αττική. “Κάποιοι χρειάζονται το σεμνά και ταπεινά που λέγαμε κάποτε”, είπε χαρακτηριστικά.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ έθεσε πάντως ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στις περιφέρειες τους και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ιδίως σε κλάδους όπως η εστίαση.

Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι στη Λάρισα παρατηρούνται προβλήματα στη διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών. Όσοι επιχειρούν να κλείσουν ραντεβού αυτό δεν είναι εφικτό πριν τον Απρίλιο με αποτέλεσμα κάποιοι να καταφεύγουν ακόμη και στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο των Αθηνών.

Ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης από την πλευρά του διαμαρτυρήθηκε ότι πολίτες από τη Νεάπολη στέλνονται στα Κύθηρα με το πλοίο για εμβολιασμό, με τον κίνδυνο να χάσουν τα ραντεβού τους λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ως βουλευτής Λάρισας, της πόλης του… καφέ, αλλά και άλλοι βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στα προβλήματα στην εστίαση.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού άκουσε όλους τους βουλευτές που τοποθετήθηκαν κάλεσε τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να απαντήσουν, καθώς τα ερωτήματα αφορούσαν κυρίως τομείς της αρμοδιότητας τους.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι έως σήμερα έχουν γίνει 608.500 εμβολιασμοί στη χώρα, ενώ έχουν κλειστεί 1,3 εκατομμύρια ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες και ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι για την εστίαση που είχε μείωση τζίρου 1,8 δις ευρώ το 2020 ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 1,9 δις και επιπλέον δόθηκε 1,1 δις ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης τέλος διαμαρτυρήθηκε ότι δεν του βγαίνει στο τηλέφωνο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον περασμένο Ιούλιο και τέθηκε ξανά το ζήτημα ότι ιδίως οι διορισμένοι αξιωματούχοι πρέπει να είναι ανοιχτοί σε επικοινωνία με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα