Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Βάλτε πλάτη να αμβλύνουμε τις συνέπειες των Πρεσπών

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Βάλτε πλάτη να αμβλύνουμε τις συνέπειες των Πρεσπών
Ομιλία Μητσοτάκη: Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προεκλογικά είχε προειδοποιήσει πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν ακυρώνεται άπαξ και ψηφιστεί. "Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά την Εκάλη αλλά τη μεσαία τάξη. Προσέξτε καλά όταν μιλάτε για τη ΔΕΗ. Δεν δεχόμαστε συμβουλές διαπραγμάτευσης από Τσίπρα και Βαρουφάκη" είπε επίσης. 

Ρελάνς για το Σκοπιανό, αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ και τη ΔΕΗ, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη Βουλή.

Αναφέρθηκε στην “κριτική για δήθεν αλλαγή στάσης” της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνηθισουν “ότι θα υπάρχει συνέπεια στο εξής προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων”.

Απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους.

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι: “Είχα πει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή και επιζήμια. Είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς”, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στους ψηφοφόρους της δεξιάς που επιμένουν σε ανέφικτες ελπίδες ακύρωσης.

“Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης, στηρίζοντας τα μακεδονικά προϊόντα που αφήσατε στην τύχη τους και πραγματοποιώντας καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Εάν κ.Τσίπρα δε θέλετε να βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία ήταν τόσο σπουδαία, θα τα κάνουμε μόνοι μας”.

Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να μπει “στη μηχανή του χρόνου”, όπως χαρακτηριστικά είπε, και να προσγειωθεί στο σήμερα, υπενθυμίζοντας: “Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές δε σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.”

Συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Τώρα που αλλάξατε ρόλο να αλλάξετε και λογογράφο διότι αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο τα παρουσιάζατε φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα ων εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Λίγη αυτογνωσία δε βλάπτει μετά από τρεις ήττες.”

Αναφέρθηκε επίσης στη συνταγματική αναθεώρηση και το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όπως είπε θα προσφέρει αναλογικότητα και κυβερνητισμότητα και πρόσθεσε: “Ναι κ.Τσίπρα, όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιολογείται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”.

“Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά την Εκάλη αλλά τη μεσαία τάξη”

Απάντησε όμως και στο επιχείρημα του κ.Τσίπρα περί ελάφρυνσης των βαρών για τους πλούσιους της Εκάλης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες και οι περισσότερες περιουσίες ανήκουν στο εύρος από 80 έως 200 χιλ ευρώ, δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Δήλωσε επίσης ότι “η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν θα αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική, αυτό είχαμε πει προεκλογικά” και απάντησε στις “συμβουλές διαπραγμάτευσης” του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας μεταξύ άλλων στον κ.Τσίπρα με αφορμή την είσοδο του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή: “Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ.Βαρουφάκη η παράταξη μας δε δέχεται”.

Ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην κριτική για την επιλογή των νέων γενικών γραμματέων του δημοσίου. Την κάλεσε να μην ξεχνά τις ευθύνες του κόμματος της στην κομματικοποίηση του δημοσίου και πρόσθεσε: “Τι καλύτερη απόδειξη κ.Γεννηματά ότι εμπιστευόμαστε τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει απο το να εκχωρούμε στους γενικούς διευθυντές το δικαίωμα υπογραφής για διοικητικές πράξεις αυτη είναι η πραγματική αποκομματικοποίηση”.

Ω προς 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένα ευρώ εγγεγραμμένο στις πιστώσεις του προϋπολογισμού” και είπε στον κ.Τσίπρα “ήταν πολύ εύκολο να εξαγγέλλετε προσλήψεις όταν ξέρατε ότι θα χάσετε”. Δεσμεύτηκε για λύση στο θέμα των αναπληρωτών λέγοντας πως είναι αδιανόητο αναπληρωτές σήμερα να υπηρετούν επί 10 χρονια και να ζουν με αβεβαιότητα.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι “οι αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους και ναι, οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές” . Απάντησε στην κριτική για το ότι οι φυλακές περνούν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: “Λες και δε γνωρίζατε τι γίνεται τόσα χρόνια μέσα στις φυλακές. Ναι, αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο, γιατί θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές γιατί για εμάς η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα”.

Τόνισε επίσης ότι : “Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια, το άσυλο της παρανομίας των μολότωφ και των ναρκωτικών καταργείται αμέσως”, ενώ διερωτήθηκε τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ και εάν θα αλλάξει θέση ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν που είχε φέρει το νόμο Διαμαντοπούλου, σχόλιο που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Φώφης Γεννηματά.

Διευκρίνισε δε ότι η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου θα γίνει χωρίς μετεγκατάσταση του Πολυτεχνείου από τον ιστορικό χώρο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο θέμα της ΔΕΗ και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση 300 εκ ευρώ. “Αυτή ειναι η ΔΕΗ την οποια μας παραδώσατε και έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης” είπε.

“Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε τη ΔΕΗ και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος” δήλωσε και πρόσθεσε: “Και εάν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρεία θα το κάνουμε, γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσει και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και θα φταίτε εσείς.”

Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Έδωσε και το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης. Όπως υποστήριξε, μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η ανάπτυξη. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. “Η ΝΔ του 2019 εισηγείτα στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο προοδευτικό δρόμο για την πρόοδο της χώρας” είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα