Μητσοτάκης: “Θα επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά με την Τουρκία”

Μητσοτάκης: “Θα επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά με την Τουρκία”
INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με Αναστασιάδη εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε ότι άμυνα Ελλάδας και Κύπρου είναι το διεθνές δίκαιο.

Η άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το διεθνές δίκαιο, συμφώνησαν κατά τη συνάντηση τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών, μετά τα μικρά δείγματα διαλλακτικότητας από την πλευρά της Τουρκίας.

Με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν.”

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή “κοινωνική χειραψία” του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και το σύντομο διάλογο που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να φανεί πιο διαλλακτικός, με την Αθήνα να ανταποκρίνεται σε αυτή τη ρητορική υποχώρηση, ελπίζοντας να μην είναι προσωρινή.

“Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου κατά τη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη και πρόσθεσε:

“Αυτό που είμαι βέβαιος θα μας απασχολήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα η συνάντηση Ευρωπαϊκή Ένωσης – ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι θα στείλει ακόμα πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιοδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, είτε της Ελλάδας, είτε της Κύπρου.”

Μητσοτάκης- Αναστασιάδης συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις όσον αφορά τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες ασκούνται στις οικονομίες των δύο χωρών. “Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συζήτηση η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε δε τη χθεσινή ημέρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup επικύρωσε και επίσημα την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο που μας έρχεται. “Κλείνει έτσι, αγαπητέ Νίκο, ένας 12ετής κύκλος, ο οποίος ταλαιπώρησε πάρα πολύ τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία”, είπε στον Κύπριο πρόεδρο και δήλωσε: “Μπορούμε πια να λέμε ότι η Ελλάδα όχι απλά δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως δυστυχώς ήταν για αρκετά χρόνια, αλλά είναι μια χώρα με αξιοπιστία, με μια ισχυρή οικονομία, με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή Κύπρος, σημαίνει ισχυρός ελληνισμός. Και αυτό νομίζω ότι είναι μία παρακαταθήκη και για τις δυο πατρίδες μας.”

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη γενναιόδωρη δωρεά ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την δωρεά για την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην ορεινή Λάρνακα, που θα στοιχίσει περίπου 650.000 με 700.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η δωρεά αποτελεί μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά της Κύπρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. “Καταφέραμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες να εκδώσουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση στο Μάτι. Μια αποστολή που κανονικά για την ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάζεται δεκαετίες, το να έρθεις να παρέμβεις σε μία πολύ μεγάλη περιοχή που κουβαλάει μεγάλες αμαρτίες από το παρελθόν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οπότε τώρα πια έχουμε όλα τα εργαλεία για να μπορέσουμε να κάνουμε και την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών, ώστε να δώσουμε στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, που έχασαν τα σπίτια τους, τη δυνατότητα να έχουν μια μόνιμη κατοικία στον τόπο τον οποίον τόσο αγαπάνε”, ανέφερε.

Τέλος, ο κ .Μητσοτάκης σχολιάσε το γεγονός ότι υπήρξε… απόλυτη ενδυματολογική μας ευθυγράμμιση με τον κ. Αναστασιάδη χωρίς να είναι προσχεδιασμένη όπως είπε, αλλά την οποία ερμήνευσε ως αποτύπωση έμπρακτα του απόλυτου συντονισμού των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα