Οικονόμου για ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Η Τουρκία οδηγεί σε τραγωδίες

Οικονόμου για ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Η Τουρκία οδηγεί σε τραγωδίες
Eurokinissi

Τεράστια ευθύνη των τουρκικών αρχών για το ναυάγιο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού- προσφυγικού από την Άγκυρα κοστίζει ζωές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τις ευθύνες της Τουρκίας για τη νέα τραγωδία μετά το ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με αφορμή ερώτημα για το γεγονός ότι το βίντεο που ανέβασε πρόσφατα ο Νότης Μηταράκης, με απώθηση μεταναστών από τις τουρκικές αρχές χρονολογείται από το 2019, ο κ. Οικονόμου καταρχήν παρέπεμψε στην απάντηση που έχει ήδη δώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και πρόσθεσε:

“Το σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες, κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί – έχουμε ομολογίες ανθρώπων που έχουν σωθεί από την Ελλάδα – την πολύ επικίνδυνη μετακίνηση από τα παράλια της. Το γεγονός αυτό οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες και πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διαφυλάττουν τα σύνορα μας και σώζουν ανθρώπους. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού- προσφυγικού από την Άγκυρα πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ζωές”.

Ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε επίσης ότι “και χθες το Ελληνικό Λιμενικό, παρά τους εξωφρενικόυς ισχυρισμούς επαγγελματιών ακτιβιστών, έσωσε ζωές”. Τόνισε όμως ότι “όσο η Τουρκία δεν τηρεί νομους και συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τραγωδίες”.

Στο ερώτημα εάν το ναυάγιο μπορεί να οφείλεται και σε τουρκική προβοκάτσια ενόψει της Συνοδου της Πράγας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: “Δεν ξέρω εάν συνδέεται με την Πράγα. Εκείνο που είναι αυτονόητο, είναι ότι δε φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια. Αυτό που έγινε χθες από τους διακινητές ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια, σε τέτοιες καιρικές συνθήκες να ταξιδεύουν σκάφη χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.”

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι: “Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε αυτά τα πράγματα, είναι τεράστια ευθύνη των τουρκικών αρχών για την τραγωδία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει νέα εξέλιξη για μία συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη στην Πράγα και στο ερώτημα του News 24/7 εάν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας μετά και το νέο μνημόνιο με τη Λιβύη, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν έχει νόημα δεδομένου ακριβώς ότι είναι άτυπη Σύνοδος και δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, αφήνοντας ανοιχτό να τεθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. “Η ελληνική πλευρά στον κατάλληλο τόπο και χρόνο κάνει πάντα ό,τι καλύτερο για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων”, δήλωσε.

Όσον αφορά στις νέες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: “Απαντάμε με την αυτοπεποίθηση μίας χώρας, που έχει το δίκιο με το μέρος της, έχει συμμάχους και τη δυνατότητα και σε διπλωματικό επίπεδο και τη δυνατότητα αποτροπής στο πεδίο , να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.”

Διαμήνυσε δε στην Άγκυρα ότι: “Τα ψέματα και η παραχάραξη της γεωγραφίας και των χαρτών, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα