Οικονόμου: Τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν στο Κογκρέσο χειροκροτούσαν τον Ερντογάν;

Οικονόμου: Τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν στο Κογκρέσο χειροκροτούσαν τον Ερντογάν;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου intime

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εθνική επιτυχία την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και σχολίασε ότι “δεν πήγε σαν μαθητής να παραπονεθεί στο δάσκαλο για το διπλανό του” 

Η μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και το μέγεθος της εθνικής επιτυχίας της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επισήμανε τον αιφνιδιασμό της τουρκικής πλευράς, τις αντιδράσεις στη γειτονική χώρα και το θυμό που “βγάζει” ο τουρκικός τύπος για την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Και κάλεσε όσους εν Ελλάδα αντιδρούν να κάνουν μία προβολή με ενδεχόμενη αντιστροφή ρόλων.

“Να μας πουν πως θα αξιολογούσαν αν στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο Ερντογάν. Τι θα έλεγαν, αν τύγχανε αυτής υποδοχής ο πρόεδρος της Τουρκίας, αν μιλούσε στο Κογκρέσο και χειροκροτούνταν;”, διερωτήθηκε ρητορικά ο κ.Οικονόμου.

Θέλησε επίσης να αιτιολογήσει γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε δημόσια τη λέξη “Τουρκία”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε:

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και με την ιστορική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας η οποία δεν ετεροπροσδιορίζεται. Στη δική μας αντίληψη η επίσκεψη στις Η.Π.Α. δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του «μαθητή» που τρέχει να παραπονεθεί στον «δάσκαλο» επειδή τον αδικεί ο διπλανός του. Μια τέτοια θέση έχει στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου εταίρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στην βάση της.”

Αντίθετα, εκτίμησε ο κ.Οικονόμου, “ο πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Ήταν ο ηγέτης μιας χώρας που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μιας χώρας που θέλει και μπορεί να αναπτύξει δυναμική στη νέα εποχή. Που θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, πάντοτε, όμως, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη να μην δεχτεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα.”

Το κλίμα στις ΗΠΑ για την Τουρκία που εκβιάζει στο ΝΑΤΟ

Κληθείς από το News 24/7 να σχολιάσει το νέο εκβιασμό της Τουρκίας, που ζητά πλέον F35 για να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Οικόνομου ανέφερε:

“Αυτό που εμείς εισπράξαμε στις ΗΠΑ είναι ότι αυτού του είδους οι θέσεις που βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση της Συμμαχίας και στην αίτηση χωρών, που αισθάνονται απειλή και θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεν είναι μία θέση που ακούν ευχάριστα οι συμμαχοί μας και δεν ακούγεται ευχάριστα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού”.

Ενώ όσον αφορά στο κλίμα στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο πώλησης F16 στην Τουρκία, σημείωσε με νόημα: “Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι συνολικά η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε αμηχανία και όχι σε ευχάριστη θέση με όσα συνέβησαν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.”

Ο κ.Οικόνομου ανέφερε άλλωστε ότι: “Τα όσα έθεσε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, συνολικά για την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο συνάντησαν την πλήρη κατανόηση της αμερικανικής πλευράς”.

Όσον αφορά στο κόστος προμήθειας F35 από την Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μαχητικών νέας γενιάς, διαδικασία η οποία εμπεριέχει και τη διαπραγμάτευση, ώστε να τα αποκτήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Οικονόμου: “Βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας ο Μητσοτάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν εφείσθη εγκωμίων για την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Υποστήριξε ότι επρόκειτο για “ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις και ότι: “Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις Η.Π.Α. για αυτό και ο αντίκτυπος της επίσκεψης και τα θετικά της αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου παρατηρητή.”

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: “Η εμφάνισή του πρωθυπουργού, τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και στο συγκλονιστικό λόγο που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου -με τη συμμετοχή των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων- ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκοσμίου βεληνεκούς”.

Και υποστήριξε πως: “Ο πρωθυπουργός έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας”, αλλά και ότι: “Πέτυχε να συνδυάσει ένα βαθιά εθνικό λόγο με τη δέουσα παγκόσμια απόβλεψη, συνδυασμός που αποτελεί διαχρονικά την πεμπτουσία του ελληνικού πνεύματος.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα