Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 252 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 63 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 60, η ΝΔ με 55, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 30, το ΚΚΕ με 23 και το ΜέΡΑ25 με 21.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 135 ερωτήσεις, 93 Αναφορές, 19 Επίκαιρες ερωτήσεις και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 7.6.2021 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτει ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την προβληματική οικονομική κατάσταση των πολιτικών κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία, όπως ισχυρίζεται ο ερωτών, παρά τις προσπάθειες της περιόδου 2015- 2019 για οικονομική εξυγίανση και διαφάνεια και παρά το ότι αύξησε τα καθαρά έσοδά της μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και τον βαθμό παγιοποίησης και την ταμειακή της ρευστότητα, εμφανίζει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Έτσι, ρωτά τον Πρωθυπουργό για τους λόγους αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματός του και γιατί αρνείται να δημοσιοποιήσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝ.ΑΛ.: Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών 

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι κυβερνητικές πολιτικές αποκλείουν από το σύνολο των αναπτυξιακών προγραμμάτων αλλά και από την επιστρεπτέα προκαταβολή τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζομένους, με αποτέλεσμα να τις οδηγεί σε πλήρη διάλυση. Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό για τα μέτρα αντιστάθμισης αυτού του αποκλεισμού και αν υπάρχουν προθέσεις αναθεώρησης της εν λόγω κυβερνητικής πολιτικής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25Πλήρης εναντίωση στο νέο διχασμό των Υγειονομικών

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα το διαχωρισμό των υγειονομικών υπαλλήλων με βάση την απασχόληση τους ή όχι στη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για διαχωρισμό των εργαζομένων μέσω επιλεκτικής χορήγησης υγειονομικού επιδόματος, σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι οι υγειονομικοί “πολέμησαν” στη πρώτη γραμμή με το κίνδυνο του ιού να είναι παντού υπαρκτός. Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα παύσει αυτόν τον διαχωρισμό και τι θα απαντήσει στην δημόσια ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία πρώτη εξέφρασε τις ανησυχίες της επί του θέματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 8.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Ανάγκη επανεξέτασης της οριζόντιας απαγόρευσης της μουσικής και υποστήριξης των ανθρώπων της 

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας με θέμα την απαγόρευση την μουσικής στους χώρους εστίασης και την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η οριζόντια απαγόρευση της μουσικής, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά σε καλλιτέχνες και τεχνικούς, αφού στερεί θέσεις εργασίας και πνευματικά-συγγενικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στη Τέχνη, όπως επισημαίνουν, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» ενώ υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού που δεν εισπράττουν επίδομα ειδικού σκοπού. Έτσι, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να επανεξετάσουν την απαγόρευση της μουσικής και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ενίσχυση των καλλιτεχνών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ακολουθούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΟι σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και η ασφαλής πρόσβαση των πολιτών σε αυτές

Οι βουλευτές της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη και Πλεύρης Αθανάσιος, καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας με θέμα τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, αναφέροντας, ωστόσο, ότι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ενιαίοι κανονισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ πολλά θέματα εξακολουθούν να στερούνται ομοιόμορφης ρύθμισης. Ρωτούν, λοιπόν, τους αρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ άλλων, αν υπάρχει κάποιο πρότυπο εφαρμογής αυτών των ψηφιακών υπηρεσιών, ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΕΣΥ και αν προβλέπεται η διαμόρφωση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου στον τομέα της ψηφιακής ιατρικής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3.500 περιοχές, με τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Ειδικότερα, ο ερωτών βουλευτής, αναφέρει πως οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, αφού δεν έχουν υπολογιστεί οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα υπάρξει παράταση της όλης διαδικασίας για εκ νέου εκτιμήσεις των ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να λυθούν τα προβλήματα από την απόκλιση στους υπολογισμούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 9.6.2021

Κ.Κ.Ε.: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Αρκετοί βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη με θέμα την δασική προστασία κατά τη τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι η δασοπροστασία δε μπορεί να διαχωρίζεται από την δασοπυρόσβεση αλλά να αποτελεί τμήμα αυτής στα πλαίσια μιας επιστημονικά σχεδιασμένης διαχείρισης των δασών. Έτσι, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να χορηγήσουν στη Δασική υπηρεσία τις απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου της πιστώσεις καθώς και ποια μέτρα θα λάβουν για ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις εργασίας, τις μετατάξεις και την ασφάλεια των πυροσβεστών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝ.ΑΛ.: Γενικευμένες αυξήσεις τιμών στην αγορά

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα τις αυξήσεις τιμών στην αγορά. Ειδικότερα, ο ερωτών βουλευτής αναφέρει πως οι αυξήσεις τιμών στα είδη πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων σε διεθνές επίπεδο έγιναν αισθητές και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. Ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να περιοριστούν αυτές οι αυξήσεις και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έργων Φαληρικού Όρμου

Ο βουλευτής της ΝΔ, Καλλιάνος Ιωάννης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με θέμα την πορεία των έργων του Φαληρικού Όρμου. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει πως η συγκεκριμένη περιοχή- ήδη από την περίοδο των ολυμπιακών έργων- έχει αποξενωθεί από τους κατοίκους της ενώ τα συνεχή κατασκευαστικά έργα δυσκολεύουν όσους ζουν ή κινούνται στον Φαληρικό Όρμο. Επομένως, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων του Φαληρικού Όρμου, ώστε να αποδοθεί η περιοχή προς χρήση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 10.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η δράση επιχορήγησης γυμναστηρίων αφήνει πολλές επιχειρήσεις εκτός χρηματοδότησης

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα την απόφαση για χρηματοδότηση των γυμναστηρίων. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισημαίνουν πως το μέτρο αυτό καταπατά την αρχή της ίσης μεταχείρισης, αφού αφήνει απέξω μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις του αθλητικού τομέα που επλήγησαν από την πανδημία. Έτσι, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να τροποποιήσει την απόφαση, ώστε να έχουν πρόσβαση και άλλες επιχειρήσεις του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝ.ΑΛ.: Άμεσο άνοιγμα των Φροντιστηρίων

Αρκετοί βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το άνοιγμα των Φροντιστηρίων για την διεξαγωγή των θερινών μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που σταδιακά επαναλειτουργούν, τα φροντιστήρια παραμένουν κλειστά εδώ και επτά μήνες με τους μαθητές να μην μπορούν να πάνε σε αυτά ακόμα και με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι, ρωτούν τους Υπουργούς, για το άμεσο άνοιγμα των φροντιστηρίων κατά τη θερινή περίοδο, καθώς επίσης και την μέριμνα για μέτρα στήριξης, όπως έγινε με όλες τις κλειστές επιχειρήσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Αναγκαία η επαναφορά των Κοινωνικών Επιστημών στα Λύκεια της χώρας

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στα Λύκεια της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής εστιάζει όχι μόνο στη κατάργηση της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στη μείωση ή πολλές φορές κατάργηση της διδασκαλίας μαθημάτων αυτών. Όπως αναφέρει, κάτι τέτοιο επηρεάζει άμεσα  τόσο τους εργαζομένους του κλάδου όσο και τους αυριανούς πολίτες της χώρας. Έτσι, ρωτά την Υπουργό αν θα προβεί στην άμεση επαναφορά αυτών των μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Λυκείων καθώς και στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 11.6.2021 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η Κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με το ποσοστό θνητότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα. Συγκεκριμένα,  οι βουλευτές εστιάζουν στις ανάγκες του συστήματος για ΜΕΘ, εν καιρώ πανδημίας, και την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε αυτή με ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό τρόπο, με αποτέλεσμα να “βαπτίζονται” οι κοινές κλίνες ΜΕΘ και οι ασθενείς να καταλήγουν. Έτσι, ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό για το ακριβές ποσοστό θνητότητας στις μονάδες ΜΕΘ-COVID και γιατί ενώ τα υψηλά ποσοστά ήταν εγκαίρως γνωστά δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Παπαναστάσης Νικόλαος και Παφίλης Αθανάσιος, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας, Παναγιωτόπουλο Νικόλαο, με θέμα τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση για άδεια ανατροφής τέκνου συχνά τίθεται υπό αμφισβήτηση σε περιπτώσεις επιχειρησιακών και υπηρεσιακών αναγκών ενώ διαφοροποιείται έναντι των υπολοίπων εργαζομένων του δημοσίου ως προς το ηλικιακό όριο του τέκνου. Έτσι, ρωτούν τον Υπουργό αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την απρόσκοπτη χορήγηση άδειας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την αλλαγή ηλικιακού ορίου του τέκνου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα