“Βόμβες” Σαμαρά για Χάγη – μεταναστευτικό με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας

“Βόμβες” Σαμαρά για Χάγη – μεταναστευτικό με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, σε εκδήλωση (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί με προσφυγή στη Χάγη, αφήνει αιχμές για μεταναστευτικό, ενώ θα απουσιάζει όταν θα ψηφιστεί η Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος Δημοκρατίας

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αν μη τι άλλο σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του “βγάζει” ειδήσεις και η σημερινή παρέμβαση του με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας, για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη κατόπιν συνυποσχετικού με Τουρκία και το προσφυγικόμεταναστευτικό προκαλεί συζητήσεις, καθώς για άλλη μία φορά δίνει το δικό του δεξιό στίγμα.

Ο κ.Σαμαράς, που χθες δέχθηκε στο γραφείο του πολιτικούς φίλους για τις ευχές με αφορμή την ονομαστική του εορτή, θα απουσιάζει κατά την ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας στις 22 του μήνα καθώς έχει προγραμματίσει οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και άρα δεν θα ψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Προκειμένου όμως να τηρήσει τα προσχήματα, προαναγγέλλει ότι θα δηλώσει με επιστολή προς το γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη ότι θα ψήφιζε την κ.Σακελλαροπούλου εάν ήταν παρών. Πάντως η επιστολή αυτή δεν προσμετράται, άρα σε κάθε περίπτωση η κ.Σακελλαροπούλου θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας χωρίς την ψήφο του κ.Σαμαρά, τον οποίο πολλοί υποστηρικτές του πρότειναν για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ενώ υπενθυμίζεται ότι το όνομα του είχε συζητηθεί για τη θέση του Επιτρόπου, την οποία δεν έλαβε με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δε θα έπαιρνε θέση αντιπροέδρου, αν και τελικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέλαβε αντιπροεδρία…

Ο ίδιος δηλώνει σχετικά με το αξίωμα που θα του ταίριαζε: “Δεν “διαπραγματεύομαι” τις θέσεις μου για κανένα αξίωμα – στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Κι επομένως το “αξίωμα” που με χωράει είναι να παραμένω ενεργός στην Πολιτική, να υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου – ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται…” Και σχολιάζει με νόημα:

“Δεν «κινδυνεύω» να κατηγορηθώ από κανένα! Το αντίθετο: έχω ήδη αποδείξει ότι στήριξα την παράταξη στα δύσκολα. Κι ότι στήριξα και τον προηγούμενο ηγέτη της και τον επόμενο. Όσο δεν έκανε κανείς ποτέ στο παρελθόν. Για δείτε τι συμβαίνει σε άλλα κόμματα: Όπου οι προηγούμενοι αρχηγοί καταγγέλλουν τους επόμενους και οι επόμενοι διαγράφουν τους προηγούμενους! Σε μας αυτά δεν έγιναν. Κι έβαλα κι εγώ το χέρι μου για να τα αποτρέψω. Γιατί είναι εκφυλιστικά…” Ενώ δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει διάθεση αποστρατείας: “Δεν νιώθω καμιάν ανάγκη για “απολογισμό ζωής”! Νιώθω μέσα μου ακόμα την ίδια “φλόγα” που είχα όταν 26 ετών, ήμουν ο νεότερος βουλευτής στη Βουλή.”

Ο Μεσσήνιος εξάλλου “σφάζει με το βαμβάκι” την πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλώνοντας στο Φιλελεύθερο: “η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κ.Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία”. Σημειωτέον ότι μένει να φανεί εάν θα απουσιάσουν από την ψηφοφορία σαμαρικοί βουλευτές, αν και δεδομένου ότι ο κ.Σαμαράς κινείται με εξαιρετική διπλωματία (δήλωσε άλλωστε στο Φιλελεύθερο ότι “¨δεν υπάρχει κανένας “κακός λύκος”” στη ΝΔ, “απλώς κάποιοι αναζητούν… “κοκκινοσκουφίτσες”, για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης), είναι μάλλον απίθανο. Σημειωτέον ότι από το καραμανλικό στρατόπεδο δεν αναμένεται κάποια οργανωμένη έκφραση δυσαρέσκειας για τη μη επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου

Όμως το πιο ενδιαφέρον στη συνέντευξη αυτή είναι όσα δηλώνει για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού από την κυβέρνηση.

Ο κ.Σαμαράς, ο οποίος έχει γνωστές σκληρές δεξιές θέσεις στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό και ο οποίος, όπως είχε δείξει και στο συνέδριο της ΝΔ όπου είχε ζητήσει αποδέσμευση από τη συμφωνία των Πρεσπών, θέλει να εμφανίζεται ως ο “δεξιός θεματοφύλακας” της ΝΔ και εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας, ουσιαστικά λέει “όχι” σε προσφυγή στη Χάγη.

“Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο… Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι σωστό! Και με αυτό το μήνυμα προς την άλλη πλευρά πρέπει να συντονιστούμε όλοι. Όχι να το “νοθεύουμε”…” αναφέρει ειδικότερα ο κ.Σαμαράς

Ποιος νοθεύει όμως το εθνικό μήνυμα κατά τον πρώην πρωθυπουργό; Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στέλεχος της ΝΔ που έθεσε ζήτημα προσφυγής στη Χάγη ήταν η αιώνια αντίπαλος του κ.Σαμαρά Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε προτείνει να επιδιωχθεί συνυποσχετικό με την Τουρκία για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, καθώς και τη διαμόρφωση μίας ειδικής σχέσης Ευρώπης- Τουρκίας α λα Μεγάλη Βρετανία, στην οποία να προβλέπεται και η Χάγη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη έχει δηλώσει κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ στο Atlantic Council: “Για τις διαφορές μας με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες που είναι η κυρία διαφωνία μας, είπα ότι ειμαστε ανοιχτοί να πάμε στη Χάγη αλλά για να πάμε εκεί πρέπει να απόσχουμε από κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την κλιμάκωση και την ένταση”.

Ενώ στη συνάντηση του με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο είχαν συμφωνήσει ότι η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να αφορά μόνον στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, και κανένα άλλο θέμα.

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ήταν σε συνέντευξη του στο Βήμα παραμονές Πρωτοχρονιάς, όπου είχε δηλώσει θετικός και είχε εκτιμήσει ότι η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε.

Είχε ξεκαθαρίσει όμως ότι αναφέρεται στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ εν τω μεταξύ διαμήνυσε ότι καμία συζήτηση δε μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Ομως ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά αμφισβητεί αυτή καθεαυτή την προσφυγή με υπογραφή ενός συνυποσχετικού, επικαλούμενος ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, και έτσι αφήνει αιχμές κατά οποιουδήποτε έστω προβάλλει ως δυνατότητα την προσφυγή στη Χάγη.

Δηλώνει μάλιστα: “Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Όπως δεν προσκλήθηκε και το Ισραήλ. Ενώ προσκλήθηκε το Κογκό!”

Ενώ επιμένει για αποδέσμευση από τις Πρέσπες, ποντάροντας στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία: “Η Συμφωνία αυτή δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί απ’ αυτήν χωρίς να πληρώσει κόστος. Κι όπως πάνε τα πράγματα, αυτό δεν είναι αδύνατο.”

Ο Αντώνης Σαμαράς όμως “ανάβει φωτιές” και όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, την ώρα που η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις διαμηνύει ότι θα προχωρήσει το σχέδιο δημιουργίας κλειστών κέντρων για μετανάστες στα νησιά και μετεγκατάστασης προσφύγων στην ενδοχώρα, ενώ για το λόγο αυτό επανίδρυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες “ροές” αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή… Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…», ανέφερε ειδικότερα ο κ.Σαμαράς, επιρρίπτοντας έτσι ευθύνες στην κυβέρνηση, παίρνοντας το μέρος των αντιδρώντων και επαναφέροντας την ακραία δεξιά ρητορική για “λαθρομετανάστες” την ώρα που η κυβέρνηση τονίζει πως η μετεγκατάσταση αφορά πρόσφυγες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα