Περιμένοντας τον Τσαβούσογλου: Προπομπός συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στο ΝΑΤΟ 

Περιμένοντας τον Τσαβούσογλου: Προπομπός συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στο ΝΑΤΟ 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Ταγίπ Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Κινητικότητα και πάλι όσον αφορά στις επαφές με την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 30 ή 31 Μαϊου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό 

Η μίνι περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως θα… συμπέσει με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί χθες από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί συγκεκριμένα στα Χανιά με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα του στις 29 Μαϊου, αλλά και εκδήλωση για το ΒΟΑΚ. Στις 30 ή 31 Μαϊου θα φτάσει στην Αθήνα κα ιο κ. Τσαβούσογλου, ανταποδίδοντας την (επεισοδιακή) επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Αλλά όπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και συναντήθηκε με τον κ. Δένδια κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, έτσι άφησε και ο κ. Μητσοτάκης ανοιχτό το ενδεχόμενο να δει και εκείνος τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει προετοιμασία και για ένα πιθανό τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία των ηγετών των κρατών- μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων βέβαια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η ελληνική πλευρά βέβαια θα ήθελε εάν θα ήταν δυνατόν στην ίδια Σύνοδο για ευνόητους λόγους ο πρωθυπουργός να έχει και την πρώτη δια ζώσης συνάντηση και με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σημειωτέον ότι στις 24 και 25 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσική παρουσία των ηγετών, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί αύριο Πέμπτη στην Αθήνα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου Νταβίντ Σασσολί και μεθαύριο Παρασκευή και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο προ ολίγων ημερών ζήτησε αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η γειτονική χώρα όμως συνεχίζει τις προκλήσεις. Ο Ερντογάν προχώρησε πριν από τρεις ημέρες σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν στη βάση δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων. Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με νέες γεωτρήσεις και έρευνες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο δε κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγόρησε την Ελλάδα για “αφομοίωση και φασισμό” στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, επειδή αποκάλεσε ελληνόπουλα τα παιδιά στα Πομακοχώρια.

Η ελληνική πλευρά όμως δεν θέλει παρόλα αυτά να είναι εκείνη που θα χρεωθεί ναυάγιο κάθε δυνατότητας διαλόγου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα