Ψηφίστηκε με 264 ψήφους το νομοσχέδιο για το Ελληνικό – Φίλης και Δρίτσας δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία

Ψηφίστηκε με 264 ψήφους το νομοσχέδιο για το Ελληνικό – Φίλης και Δρίτσας δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία
Ο Νίκος Φίλης Eurokinissi

Υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Κατά το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση

Με συντριπτική πλειοψηφία «πέρασε» από την Βουλή το νομοσχέδιο  «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρύθμιση  συναφών θεμάτων», το οποίο είναι «προαπαιτούμενο» για την συνέχιση της επένδυσης στο Ελληνικο. Από την ψηφοφορία όμως απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας, παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στην ονομαστική ψηφοφορία σε σύνολο 297 παρόντων βουλευτών 264 ψήφισαν υπέρ, από την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής που δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοθέτημα. Κατά ψήφισα 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και την Ελληνική Λύση.

Αναφερόμενος στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνησης ότι «είστε τεχνοκρατικά ανεπαρκείς και καθυστερήσατε αντι να προωθήσετε την επένδυση, κάνατε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αχρείαστες προς τον επενδυτή για να τον εξευμενίσετε.Και έτσι ρισκάρετε κάτι πολύ περισσότερο, την ασφάλεια δικαίου της ίδιας της επένδυσης.Γιατί αυτή δεν είναι μια απλή επένδυση. Έχει πάρα πολλές προσφυγές και όλα πήγαν καλά με μας, γιατί ακριβώς δεν κάναμε χάρες Ακολουθούσαμε βήμα βήμα όλη τη νομοθεσία και τη νομολογία».

Την διαφοροποίηση του όμως από την κεντρική θέση του κόμματος εξέφρασε ο βουλεύτής Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης, δηλώνοντας πως δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με δήλωση του: «Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

Μέσα στην πανδημία, σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης αναδεικνύεται σε επείγουσα προτεραιότητα για τη ζωή, προτείνεται η επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης που γεννά παρόμοιες κρίσεις, στη λατρεία των επενδύσεων χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην αρπακτική εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων. Φτάνοντας, μάλιστα, στην περίπτωση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ελληνικό, ακόμα και στον αποκλεισμό των κατοίκων των όμορων περιοχών και όλου του λεκανοπεδίου από την πρόσβαση στη θάλασσα. Στο διάγραμμα διανομής, προβλέπεται μια ολόκληρη τεθωρακισμένη και περίκλειστη πόλη, για την επίδειξη στους πληβείους ενός αναιδούς και προκλητικού πλούτου. Κάτι απεχθές για τον πολιτισμό μας, που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές «μπανανίες».

Αυτή η προοπτική και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, είναι εχθρική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, των πάσης φύσεως αποκλεισμών και την αστυνομική βαρβαρότητα. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής.

Με αυτές τις σκέψεις και με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν συμμετείχα στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύμβαση για το Ελληνικό. Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει.

Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα