Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα Προοδευτική Συμμαχία μπαίνει και επίσημα

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα Προοδευτική Συμμαχία μπαίνει και επίσημα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στην τελική ευθεία, για συνέδριο το Φθινόπωρο αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία. Δημιουργείται μεικτή επιτροπή με στελέχη της διεύρυνσης για την οργάνωσή του. Στις 27 Ιουνίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

Σε προσυνεδριακή τροχιά μπαίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν ακόμη την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου του. Αυτή την κατεύθυνση έδωσε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε για 2η φορά σήμερα, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.  Η κορυφαία εσωκομματική διαδικασία προγραμματίζεται εκτός απροόπτου να γίνει το Φθινόπωρο. Το πολιτικό στοιχείο πάντως που προκύπτει από την συνεδρίαση του οργάνου είναι ότι η υπόθεση «διεύρυνση» θα προχωρήσει παρά τις εναλλακτικές αναγνώσεις που υπάρχουν ως προς το περιεχόμενό της.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε να ορισθεί μία μεικτή επιτροπή για τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου, στην οποία θα μετάσχουν και τα πολιτικά στελέχη της διεύρυνσης. Η επιτροπή αυτή παρότι θα έχει οργανωτικά καθήκοντα, ουσιαστικά δημιουργείται προκειμένου στις προσυνεδριακές διαδικασίες να εμπλακούν οργανικά και ουσιαστικά και τα στελέχη της διεύρυνσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή αν και «πέρασε», αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από κάποια στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας.

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

 

Παράλληλα στις 27 του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει στην Αθήνα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο την πολιτική πορεία του κόμματος του επόμενους μήνες και φυσικά την πορεία προς το συνέδριο. Στην συνεδρίαση αυτή θα επισφραγιστεί και το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» που θα χρησιμοποιείται έως το συνέδριο όπου και αναμένεται εκτός απροόπτου να επικυρωθεί. Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, προγραμματίζεται να συνεδριάζει μία φορά ακόμη στα τέλη Αυγούστου. Έτσι ώστε τα ζητήματα διεξαγωγής του συνεδρίου να τεθούν σε πιο ρεαλιστική βάση αφού θα υπάρχει σαφώς καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας του Covid 19

Όσον αφορά το πολιτικο κλιμα,  όπως σημείωναν στελέχη του κόμματος,  στην Πολιτική Γραμματεία, ήταν σαφές παρά τις όποιες επιφυλάξεις εκφράστηκαν πως «όλοι συμφωνούν στην διεύρυνση». Aυτή θα είναι η βάση στην οποία θα συνεχιστεί η περεταίρω πορεία του κόμματος αφού «δεν υπάρχουν επίδικα». Μάλιστα όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και πολλά στελέχη πρέπει να σταματήσουν «όλα όσα εκπέμπουν εσωστρέφεια».

Ο Α.Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών Eurokinissi

 

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «πιάνει το νήμα» από εκεί που το είχε αφήσει πριν την περίοδο της πανδημίας. Έρχονται επίσης να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που θέλουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να «παίρνει πάνω του» την υπόθεση της διεύρυνσης του κόμματος. Πρόθεση την οποία ξεκαθάρισε και στην τελευταία του συνέντευξη στο Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είχε επισημάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά. Πρέπει να προχωρήσουν μπροστά. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι χαίρομαι, διότι θεωρώ ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη, τουλάχιστον, διαφωνία ως προς στρατηγικά ζητήματα αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ και άρα, με τις όποιες αναταράξεις, θα προχωρήσουμε και θα πάμε μπροστά». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε επίσης ότι «είναι μια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Να είναι η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα