Στα θερινά της Βουλής τα δύσκολα νομοσχέδια για τη ΔΕΗ και τον αιγιαλό

Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τo άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014. 
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τo άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας και οι αντιδράσεις των βουλευτών που αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονες στον απόηχο των ευρωεκλογών

της Βίκυς Σαμαρά

Κάθε άλλο παρά σε ρυθμούς θερινής ραστώνης μπορεί να μπει η κυβέρνηση, καθώς μετά τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, θα πρέπει να τρέξει για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν, αλλά και των υποχρεώσεων του Ιουνίου έναντι της τρόικας.

Ως είθισται, τα δύσκολα παραπέμπονται στα θερινά τμήματα, όπου υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών λόγω απουσίας ή κωλύματος.

Μία από τις εκκρεμότητες αποτελεί το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”, το οποίο αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου. Η κυβέρνηση όμως δε μοιάζει να βιάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες παραπέμπει τη συζήτηση το Σεπτέμβριο, στο τελευταίο εκ των θερινών τμημάτων. Άλλωστε ενώ το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί πριν τις ευρωεκλογές, δεν ξεκίνησε να συζητείται λόγω του φόβου για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα των παπανδρεϊκών.

Δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα αποτελεί και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες, που πάγωσε προεκλογικά λόγω των αντιδράσεων χιλιάδων πολιτών αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης. Από τη Νέα Δημοκρατία ενστάσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχαν εκφράσει δημοσίως η Ντόρα Μπακογιάννη και η Φωτεινή Πιπιλή, ενώ στο παρασκήνιο τη δυσφορία τους είχαν διαμηνύσει και από το καραμανλικό στρατόπεδο.

Η ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες απαιτεί τουλάχιστον δίμηνο, εκτιμούσαν κορυφαία γαλάζια κυβερνητικά στελέχη. Ως εκ τούτου φαίνεται πως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα ξανά μέσα στο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι οι περισσότεροι πολίτες θα βρίσκονται στις παραλίες αντί να συγκεντρώνουν υπογραφές για αυτές.

Προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αποτελούν επίσης το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο, ενώ τον Ιούνιο η κυβέρνηση έχει πρώτα από όλα να διαχειριστεί το καυτό θέμα της κατάργησης από 1ης Ιανουαρίου 2015 των τελών υπέρ τρίτων για τη χρηματοδότηση επικουρικών ταμείων και τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

SHARE:

24Media Network