Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Eurokinissi

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του καθηγητή ιατρικής Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από κορονοϊό, το πρωί της Παρασκευής και βαθιά θλίψη για την απώλεια ενός σπουδαίου γιατρού εξέφρασαν εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου της χώρας.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, που υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του «άξιου κοινοβουλευτικού και υπερασπιστή της Δημοκρατίας» Δ. Κρεμαστινού εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άξιο κοινοβουλευτικό, διακεκριμένο επιστήμονα, υπερασπιστή της Δημοκρατίας και βέβαια με διαρκή φροντίδα για τα Δωδεκάνησα, την ιδιαίτερη πατρίδα του» δήλωσε ο κ. Τασούλας και συνέχισε: «Στην δεκαετή κοινοβουλευτική του διαδρομή διακρίθηκε για το ήθος, την αγωνιστικότητα και το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις ιδέες του. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός λάμπρυνε την ιατρική επιστήμη ως καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη πλούσια δράση του συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. Διετέλεσε ακόμη διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών».

Προσέθεσε επίσης ότι ο Δ. Κρεμαστινός «έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία)». Τέλος, τόνισε ότι «ως υπουργός Υγείας και βουλευτής αγωνίστηκε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου».

Τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως είχε την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά και να διακρίνει «το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και την ειλικρινή του έγνοια για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο του εκλιπόντος και τους δικούς του ανθρώπους.

Τη θλίψη της για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού. Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, ένα φλογερό πατριώτη, ένα Μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή, αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρει: «Ήταν ”ο δικός μας γιατρός”. Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική , επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην Τζένη και τους οικείους του».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης πληροφορηθείς τη δυσάρεστη είδηση έγραψε στο Twitter: «Μόλις έμαθα τα κακά μαντάτα για τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Ένας ευγενής δημοκράτης με μακρά ιστορία αγώνων μας άφησε. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και με την ευχή να υπάρξουν, σαν τον Κρεμαστινό, πολλοί νέοι γιατροί με δημοκρατικές ευαισθησίες – που να μείνουν στη χώρα.»

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Δ. Κρεμαστινού εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου:

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, επιστήμονας, πολιτικός, δεν είναι πια κοντά μας. Η θλίψη μου είναι βαθιά. Με τον Δημήτρη, μας συνέδεαν πολλά, που τα λόγια δεν είναι εύκολο αυτήν την ώρα να περιγράψουν» ανέφερε για να προσθέσει: «Ο δεσμός μας, οικογενειακός και προσωπικός, ήταν πολύ στενός και πολύ ιδιαίτερος. Το γεγονός ότι, στα χέρια του είχαμε όλοι εναποθέσει τη ζωή του Ανδρέα, με είχε φέρει πολύ κοντά του. Η φιλία μας ιδιαίτερη και ανεκτίμητη. Πάντα, άνθρωπος της προσφοράς για το δημόσιο καλό. Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για όλους μας. Καλό ταξίδι, Δημήτρη» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του Δ. Κρεμαστινού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έγραψε στο Twitter: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.»

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter. “Ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος υπηρέτησε με ευπρέπεια και προσήλωση την ιατρική επιστήμη και την πολιτική, προκαλεί θλίψη σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο Κίνημα Αλλαγής”, αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωσταντίνος Τσιάρας από το βήμα της Βουλής εξέφρασε σήμερα τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, με τον οποίο συνυπήρξαμε για χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με το ήθος του, τίμησε την παράταξή του. Πρωτίστως, όμως, αποτέλεσε παράδειγμα πολιτικού ανδρός για όλους μας. Θα τον θυμόμαστε, όχι μόνο ως κοινοβουλευτικό, αλλά και ως έναν ακάματο υπηρέτη της ιατρικής επιστήμης με την οποία κατέλαβε ανώτατα ακαδημαϊκά αξιώματα» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Σε συλληπητήριο μήνυμά του το ΚΚΕ αναφέρει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξαίρετου ιατρού και καθηγητή καρδιολογίας, επί σειρά ετών βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού Υγείας, ο οποίος σε όλη του τη διαδρομή -επιστημονική, πολιτική και κοινωνική- πορεύτηκε με σεμνότητα και ήθος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους του.»

Τη βαθιά της λύπη για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και τονίζει ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός «υπηρέτησε με ευπρέπεια το δημόσιο βίο της χώρας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα τόσο στην πολιτική όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο». «Η Ελληνική Λύση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην υπουργού, ακαδημαϊκού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ υπηρέτησε με ευπρέπεια το δημόσιο βίο της χώρας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα τόσο στην πολιτική όσο και στην ακαδημαϊκό χώρο, του οποίου αποτέλεσε ξεχωριστό μέλος. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την κα Τζένη Κρεμαστινού, σύζυγο του θανόντος Καθηγητή και πρώην Υπουργού Δημήτρη Κρεμαστινού -με τον οποίο τον συνέδεε μακροχρόνια στενή φιλία- και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

«Το ήθος, το πάθος και η γενναιοδωρία του λείπουν ήδη από την επιστήμη και από τη δημόσια ζωή», αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού. «Η τελευταία μάχη που έδωσε ο Δημήτρης ήταν σκληρή και άνιση. Είχαν προηγηθεί πολλές άλλες, δύσκολες, μάχες για τους πολλούς. Άλλοτε σαν γιατρός, άλλοτε σαν πολιτικός και πάντα σαν ρομαντικός ανθρωπιστής, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έδινε περισσότερα από αυτά που του ζητούσαν» σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο κ. Παπούλιας και καταλήγει: «Το ήθος, το πάθος και η γενναιοδωρία του λείπουν ήδη από την επιστήμη και από τη δημόσια ζωή».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δήλωσή του, εκφράζει τη θλίψη και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές εξελίξεις, επηρέασε σημαντικά την επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας. Ήταν για χρόνια φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική. Θα μου λείψει πολύ. Στην οικογένειά του εκφράζω τη θλίψη και τη συμπαράστασή μου», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στο συλληπητήριο μήνυμά του: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Κορυφαίος επιστήμονας, άνθρωπος της προσφοράς, ο οποίος άνοιξε δρόμους στην ιατρική και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον ελληνικό λαό.Προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, ταυτίστηκε με τις πιο σημαντικές στιγμές της παράταξής μας. Μην αφήνοντας ποτέ την επιστήμη στο περιθώριο, ο Δημήτρης Κρεμαστινός μπήκε στην πολιτική για να υπηρετήσει από την θέση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύοντας την περίθαλψη στην περιφέρεια και ιδιαίτερα τις αεροδιακομιδές, σώζοντας έτσι πολλούς συνανθρώπους μας. Από το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε μέχρι και τη λήξη της θητείας του τα Δημόσια Νοσοκομεία, πιέζοντας και από την θέση της αντιπολίτευσης για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης των ασθενών και εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, σε όλη την Ελλάδα. Καλό ταξίδι στον αγαπητό φίλο και σύντροφο Δημήτρη. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήριά στην οικογένεια του.»

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Υγείας: «Μετά από πολυήμερη μάχη με το νέο κορονοϊό και παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας “έφυγε” από τη ζωή ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ένας γιατρός που ξεχώρισε στην επιστημονική, ακαδημαϊκή και πολιτική του διαδρομή για την ευπρέπεια, το ήθος και την αφοσίωση στις προοδευτικές ιδέες και στην ανάγκη προάσπισης της Δημόσιας Υγείας» σημειώνει ο Α. Ξανθός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα