Το lockdown και το δίλημμα Μητσοτάκη: Πάσχα ή καλοκαίρι; 

Το lockdown και το δίλημμα Μητσοτάκη: Πάσχα ή καλοκαίρι; 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η κυβέρνηση θα ήθελε να ανοίξει τον Απρίλιο λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση, τίθεται όμως το ερώτημα επιλογής μεταξύ Πάσχα και τουρισμού. Πως συνδέεται με το ερώτημα των πρόωρων εκλογών 

Με το ΕΣΥ να στενάζει υπό το βάρος του κορονοϊού, η κυβέρνηση επιμένει στο σχεδιασμό της για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και ειδικότερα για άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τίθεται το ερώτημα επιλογής μεταξύ Πάσχα και τουρισμού το καλοκαίρι.

Το δίλημμα ειδικότερα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το εξής: Να έχει προχωρήσει σε ένα σχεδόν πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας το Πάσχα, επιτρέποντας τις διαδημοτικές μετακινήσεις για σούβλισμα οβελία στο χωριό και ανοίγοντας τις Εκκλησίες; Ή να είναι και αυτό το Πάσχα διαφορετικό, όπως πέρυσι, προκειμένου να ανοίξει στα μέσα Μαϊου ο τουρισμός και το καλοκαίρι να ξεκινήσει με σχετικά λιγότερα κρούσματα;

Ένα δίλημμα που συνδέεται και με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ειδικότερα δε με το χρόνο διεξαγωγής τους, δηλαδή εάν οι κάλπες που όλοι στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν δεδομένες πια, στηθούν αρχές Ιουνίου ή μέσα Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή πάντως η κυβέρνηση δείχνει να πηγαίνει προς άνοιγμα μέχρι το Πάσχα, τουλάχιστον σε ένα βαθμό. Ο κύριος δε λόγος της σχεδιαζόμενης σταδιακής χαλάρωσης του lockdown είναι οικονομικός, καθώς ο προϋπολογισμός δεν “σηκώνει” άλλα μέτρα στήριξης, ενώ όσον αφορά στα σχολεία, το άνοιγμα των λυκείων ιδίως καθίσταται επιτακτικό λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Υπάρχουν πάντως διαφωνίες τόσο μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής, όσο και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, σχετικά με το εάν θα έπρεπε να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο ή τα σχολεία ή και τα δύο μαζί. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι την Παρασκευή η συνεδρίαση της επιτροπής κατέληξε σε νέο θρίλερ και οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Το βασικό “όπλο” της κυβέρνησης για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης είναι τα self test, τα οποία μετακυλίουν ουσιαστικά στους ίδιους τους πολίτες την ευθύνη για την εφαρμογή του ανοίγματος. Σημειωτέον ότι μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πως πίσω από το σχεδιασμό για ένα δωρεάν τεστ ανά ασφαλισμένο την εβδομάδα κρύβεται “δωράκι” στη Siemens, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, όμως προκειμένου τα self test να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία αρχές Απριλίου δε μένει παρά η οδός της απευθείας ανάθεσης.

Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στην αργή μεν αλλά σταθερή πρόοδο του εμβολιασμού στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι και εκτίμησε ότι το αργότερο στις αρχές Μαϊου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του εμβολιασμού είναι κρίσιμη τόσο για να αντέξει το ΕΣΥ το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, όσο και για να ανοίξει ο τουρισμός. Αλλά και για το σενάριο πρόωρων εκλογών, που συνδέεται και με τα δύο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα