Το “μυστήριο” με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν 

Το “μυστήριο” με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν 
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2019 Dimitris Papamitsos / PM Handout

Η Αθήνα πετάει πίσω το μπαλάκι του διαλόγου στην Άγκυρα. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Ν. Υόρκη 

Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, και τροποποιήσει εκείνος ανάλογα το πρόγραμμα της επίσκεψης του, το αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην Άγκυρα, η οποία παρόλα αυτά εξακολουθεί να επιμένει ότι θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Μόνο που, πρώτον δεν έχει κλειστεί κανένα ραντεβού και δεύτερον τα προγράμματα Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δε συμπίπτουν.

Η επιμονή της τουρκικής προεδρίας για μία συνάντηση, που δεν έχει επισήμως κανονιστεί ή ζητηθεί, θεωρείται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός διπλού παιχνιδιού της Άγκυρας: Από τη μία η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με δεύτερο κρούσμα χθες την παράνομη αλιεία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μετά την προχθεσινή παρενόχληση του γαλλικών συμφερόντων ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που θα διεξάγει έρευνες ανατολικά της Κρήτης για την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med. Και από την άλλη, ο Ερντογάν προαναγγέλλει μία συνάντηση, που η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι αγνοεί, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι εκείνος επιθυμεί το διάλογο.

Η Αθήνα λοιπόν πετάει το μπαλάκι του διαλόγου πίσω στην Άγκυρα, θέτοντας όπως προαναφέρθηκε δύο προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Πρώτον, να υποβάλλει σχετικό αίτημα η τουρκική προεδρία. Και δεύτερον, να αλλάξει ο Ερντογάν το δικό του πρόγραμμα, παραμένοντας στη Νέα Υόρκη, ώστε να συμπέσει με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος αναχωρεί για τις ΗΠΑ αύριο Τετάρτη και δεν πρόκειται να επισπεύσει το ταξίδι του.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων και επαφών, εκ των οποίων ιδιαίτερη σημασία έχει η τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο την Πέμπτη και η τετραμερής με Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ την Παρασκευή.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα στην Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία 6ης Αυγούστου 2020) και σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων ανατολικώς της Κρήτης.

Επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα “κανονικότητας” που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Σημειωτέον ότι η Άγκυρα επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο για να ζωντανέψει δια της πλαγίας οδού το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ. Ενώ το γεγονός ότι το Nautical Geo σχεδιάζει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, φαίνεται πως ανησύχησε την Τουρκία, καθώς το μικρό αυτό ελληνικό νησί ακυρώνει τα σχέδια της για πρόσβαση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα