Το νέο “χτύπημα” Σαμαρά μέσω φυσικού αερίου, Τουρκίας και Γερμανίας 

Το νέο “χτύπημα” Σαμαρά μέσω φυσικού αερίου, Τουρκίας και Γερμανίας 
Αντώνης Σαμαράς Menelaos Myrillas / SOOC

Συνολική αμφισβήτηση της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου να μην μπει σε διάλογο για ενεργειακή “μοιρασιά” με την Τουρκία.

Την ενεργειακή πολιτική Μητσοτάκη αμφισβήτησε αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε νέα παρέμβαση του, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να μπει σε διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία.

Διάλογο που φέρεται να υποστηρίζει η Γερμανία, για την οποία άφησε σκληρές αιχμές ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξάλλου θεωρεί ότι το 2014 η Άνγκελα Μέρκελ ουσιαστικά “έριξε” τη δική του κυβέρνηση, αρνούμενη να δώσει λύση στο χρέος και να κλείσει την αξιολόγηση.

Τη βεντέτα αυτή λοιπόν συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος αυτή τη φορά δεν εστίασε τόσο στα εθνικά θέματα, αλλά τα συνέδεσε με την ενεργειακή κρίση και προχώρησε σε μία γεωπολιτική ανάλυση, εκτιμώντας ουσιαστικά ότι οι διεθνείς συμμαχίες έχουν ενεργειακή βάση.

Κάρφωσε όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εγκατέλειψε την πολιτική ερευνών για φυσικό αέριο και υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να πιέσει για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας όμως ως όρο για συμμετοχή της Τουρκίας στη “μοιρασιά” να εγκαταλείψει η Άγκυρα τη “γαλάζια πατρίδα”.

“Μπορεί η Τουρκία να μπει κι αυτή – έστω κι από δω και στο εξής – στο μεγάλο σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου όχι! Όσο παραμένει ποικιλοτρόπως εξαρτημένη από εξω-ευρωπαίκά και αντιδυτικά συμφέροντα: Από τη Ρωσία, από την Κίνα, από το Κατάρ, από το Ιράν, από τους τζιχαντιστές στον μουσουλμανικό κόσμο. Προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να “τα βρει” και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία. Δεν τα κατάφερε. Όλοι τη βλέπουν ως κράτος “ταραξία” – ως «χώρα Πειρατή»”, υποστήριξε ειδικότερα ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

“Ο μόνος τρόπος να “ενσωματωθεί” η Τουρκία σε μια νέα δυτική πολιτική ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή είναι αν αλλάξει στρατηγική, αν εγκαταλείψει την “Γαλάζια πατρίδα”, αν εγκαταλείψει τα όνειρα παλινόρθωσης της Οθωμανικής επιρροής, αν αποδεχθεί τα δικαιώματα των γειτόνων της. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Ούτε φαίνεται πιθανό να συμβεί στην μετά Ερντογάν εποχή.”

Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε και την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαφωνώντας με κάτι που ο κ.Μητσοτάκης έχει πολλάκις υποστηρίξει, ότι δηλαδή οι ΑΠΕ αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως αυτή τη φορά ήταν πιο ήπιος στις εκφράσεις του, μη θέλοντας να εμφανιστεί ότι βρίσκεται σε κόντρα με το Μαξίμου. Οι σχέσεις του πάντως με τον κ.Μητσοτάκη παραμένουν ψυχρές. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Σαμαράς δεν παρευρέθηκε στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα, χωρίς να είναι σαφές εάν αρνήθηκε να πάει ή εάν δεν δέχθηκε ειδική πρόσκληση και δε θέλησε να κάνει εκείνος την κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη παρέμβαση του κ.Σαμαρά ήταν στο συνέδριο της ΝΔ με αιχμές για τα εθνικά θέματα και την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο Μεσσήνιος έριχνε βόμβες κατά Μητσοτάκη. Και φαίνεται πως η πρόσφατη παρέμβαση για τα ενεργειακά δεν θα είναι η τελευταία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει να αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές του Μαξίμου σε μία σειρά από θέματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα