Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δε φέρνει την άνοιξη: Φρένο στην ελπίδα για νέα μέτρα

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δε φέρνει την άνοιξη: Φρένο στην ελπίδα για νέα μέτρα
Ursula von der Leyen και Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κάλεσε άπαντες να μην προτρέχουν για νέα μέτρα. Γιατί είπε ότι “ο διάβολος κρύβεταιι στις λεπτομέρειες”.

Μετά από πολύμηνες παλινωδίες και έντονο παρασκήνιο, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε (περίπου) σε μία συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Μία πρώτη πολιτική συμφωνία, που αποτελεί – όπως όλες οι συμφωνίες στην ΕΕ – αντικείμενο συμβιβασμού μεταξύ της άκαμπτης Γερμανίας και του νότου, που ζητούσε δραστικά μέτρα.

Όμως αυτή η πρώτη πολιτική συμφωνία θα πρέπει να εξιδικευτεί και να “μεταφραστεί” και σε πρακτικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Για αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.”

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι “τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ό,τι ήταν την προηγούμενη εβδομάδα”, σημειώνοντας ότι εάν δεν συμφωνήσουν και οι υπουργοί Ενέργειας στο δικό τους επίπεδο και το θέμα γυρίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “θα είναι μία κακή εξέλιξη”.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Τόνισε βέβαια ότι όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο λιγότερο επώδυνη για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι η άσκηση εύρεσης των πόρων για τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται και θα συνεχιστούν.

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, εάν μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, δημιουργείται επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να παρέμβει η κυβέρνηση και στην τιμή του diesel κίνης ή της βενζίνης ή εάν σκέπτεται νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε φρένο σε μεγάλες προσδοκίες.

“Εδώ δεν έχουμε καλά καλά ακόμη εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει τα οποία είναι σημαντικά και μιλάμε για νέα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα λάβουμε. Ας εξαντλήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχω εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη”, δήλωσε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην καταβολή του αυξημένου φοιτητικού επιδόματος, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ στο τέλος του χρόνου, το επίδομα θέρμανσης που θα αρχίσει σύντομα να καταβάλλεται. “Επομένως ας μην προτρέχουμε”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης. Τόνισε εξάλλου ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά αμφίβολη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα από αυτά που συμβαίνεουν σήμερα για το τι θα γίνει αύριο. “Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι βλέπουμε πτωτικές τιμές του φυσικού αερίου, αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας και αυτά μπορούν εύκολα να αντιστραφούν”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης έδειξε έτσι ότι θέλει να κρατήσει εφεδρείες, οικονομικές και πολιτικές, για το μέλλον, καθώς και ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής (εφόσον δεν “καεί” στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας) βασικά διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, που ήδη έχει εξαγγείλει, χωρίς να δοκιμάσει τις αντοχές του προϋπολογισμού.

“Έχουμε αποδείξει ότι κρατάμε εφεδρείες και είμαστε συνεπείς στους στόχους του προϋπολογισμού. Δενν πρόκειται να ξεφύγουμε για το 2022 από τον κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου, να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα στο 1,7%”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε μάλιστα με νόημα ότι “η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις”. Σχολίασε δε: “Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο club G7 επειδή προχώρησε σε μη κοστολογημένες εξαγγελίες ως προς την πρόθεση της να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές” και κατέληξε: “Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν λαϊκισμούς. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο. Θα αξιολογούμε συνεχώς τη δημοσιονομική κατάσταση. Αν και εφόσον είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι άλλο, θα το πούμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε άλλωστε ότι “ασχέτως των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις, απέναντι στην εξέλιξη των τιμών ενέργειας”. Επικαλέστηκε άλλωστε ότι ήδη διαπιστώνει τη στήριξη αυτή ο κάθε Έλληνας πολίτης όταν λαμβάνει το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και βλέπει το ποσό που θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση και το τελικό ποσό, που είναι τελείως διαφορετικό. Επισήμανε βέβαια ότι είναι τελείως διαφορετικό να είναι η τιμή του φυσικού αερίου στα 300 από το να είναι στα 110 ευρώ την κιλοβατώρα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα, γιατί οι αγορές διαπίστωσαν ότι η ΕΕ έστω και με καθυστέρηση ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε πλαφόν. “Πιστεύω ότι το θετικό το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους μας, γιατί θα πληρώνουμε χαμηλές τιμές φυσικού αερίου χωρίς να διακινδυνεύσουμε την επάρκεια μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα