Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η κόντρα με ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η κόντρα με ΚΙΝΑΛ για το άσυλο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Σήμερα τελικά κατατίθεται στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του ασύλου. Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός πέταξε χθες το γάντι στη Γεννηματά

Μετά τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης, νομοθετική πρεμιέρα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα, καθώς κατατίθεται στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος” το οποίο θα περιλαμβάνει και την εμβληματική για τη Νέα Δημοκρατία κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το νομοσχέδιο είχε διαρρεύσει χθες ότι επρόκειτο να κατατεθεί Τετάρτη, ωστόσο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως τελικά θα κατατεθεί σήμερα, όπως άλλωστε είχε αρχικά ανακοινωθεί, προκειμένου να κερδηθεί μία ημέρα και να έχει ψηφιστεί πριν διακόψει για μία μόλις εβδομάδα η Βουλή στις 10 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα θα έρθει στο Κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το πρώτο μίνι- φορολογικό, που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά και τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Η ρύθμιση για το άσυλο, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, αναμένεται ότι θα κινείται στη λογική του νόμου Διαμαντοπούλου. Και αυτός είναι ο λόγος που ο κ.Μητσοτάκης χθες “πέταξε το μπαλάκι”στο Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα κατά τη δευτερολογία του στις προγραμματικές ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ και εάν θα αλλάξει θέση για το άσυλο ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν που είχε φέρει το νόμο Διαμαντοπούλου, σχόλιο που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Φώφης Γεννηματά, η οποία ως φαίνεται ενοχλήθηκε σφόδρα.

Προφανώς η κυβέρνηση θα ήθελε το άσυλο να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα ή βουλευτές άλλων κομμάτων, ώστε να καταδειχθεί ότι υπάρχει μία ευρύτερη συναίνεση για το θέμα αυτό. Η Χαριλάου Τρικούπη όμως αν και δείχνει διατεθειμένη για συναίνεση υπό όρους στον εκλογικό νόμο, δε φαίνεται να έχει τη διάθεση να συνταχθεί με την κυβέρνηση στο θέμα του ασύλου, αν και υπάρχουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που έχουν εκφραστεί υπέρ. Ο κ.Μητσοτάκης προφανώς ασκώντας πίεση στο ΚΙΝΑΛ στοχεύει και στο ακροατήριο του κέντρου που όμως είναι υπέρ κινήσεων όπως η κατάργηση του ασύλου, καθώς γνωρίζει και το έχει δηλώσει πως δεν αρκεί να απευθύνεται σε όσους ψήφισαν ΝΔ αλλά σε όλους τους πολίτες, προκειμένου η κυβέρνηση του να έχει μία ευρύτερη “ανοχή”.

Οι ρυθμίσεις όμως του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος είναι επί της ουσίας εξίσου σημαντικές. Όπως προανήγγειλε χθες στις προγραμματικές ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα εγχειρίδιο διακυβέρνησης το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» – «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή».

Το υπουργικό συμβούλιο αποκτά συλλογικές διαδικασίες, με οργανόγραμμα και πρόγραμμα, λειτουργώντας στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα αυτό, που θα παράγεται από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα λειτουργεί σε τακτούς χρόνους και θα έχει συγκεκριμένη εντολή, κάθε φορά, θα παρακολουθείται από κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, το “μάτι του Μαξίμου” μέσω του συστήματος “Μαζί”, έτσι ώστε να είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η εξέλιξη του όποιου έργου υφίσταται, να διαπιστώνεται αν υπάρχουν καθυστερήσεις και να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός.

Θα εισαχθεί πλέγμα κανόνων αμεροληψίας, σε επίπεδο υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, ώστε να υφίστανται κωλύματα και ασυμβίβαστα για τις κυβερνητικές αυτές θέσεις, κατά και μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Επίσης στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες εισάγεται ενιαίος βαθμός υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, προερχόμενου από την ίδια τη διοίκηση, δηλαδή, «δημοσίου υπαλλήλου καριέρας», ο οποίος θα έχει τη διοίκηση, την οικονομία και τον συντονισμό και θα αναδεικνύεται με διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με διαδικασίες εξέλιξης που προέρχονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, και θα υπόκεινται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Όλες οι διοικητικές πράξεις ατομικού χαρακτήρα θα εκδίδονται, κατά κανόνα στο επίπεδο της διοίκησης. Έτσι ο γενικός διευθυντής, ο προερχόμενος από τη διοίκηση, θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά με τη δική του υπογραφή την έκδοση πράξης. Γεγονός που κατά τον κ.Μητσοτάκη συνιστά την πλήρη αποκομματικοποίηση του δημοσίου.

Επιπλέον όλα τα ελεγκτικά σώματα, δεν θα λαμβάνουν πολιτική εντολή αλλά θα έχουν μόνο διοικητική ιεραρχία.

Οσον αφορά στη Βουλή, θα είναι δυνατό να συγκληθούν εξεταστικές επιτροπές και με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους θα υπάρξει επίσης ευρύτατο πλέγμα κωδικοποιήσεων και απλοποιήσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας και κανόνες για την καλή νομοθέτηση.

Και βέβαια η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με στόχο την αποφυγή αποφυλάκισης τρομοκρατών, καθώς και ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς η απλή αναλογική έχει επιφέρει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις το παράδοξο άλλος να είναι ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης και άλλη παράταξη να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version