Τουρκία: Διερευνητικές σε τεντωμένο σκοινί – Επιστολή στον ΟΗΕ και νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ

Τουρκία: Διερευνητικές σε τεντωμένο σκοινί – Επιστολή στον ΟΗΕ και νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ
Τουρκικό πλοίο κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο Turkish Defence Ministry / AP IMAGES

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας διεξάγεται σε όχι και τόσο ευνοϊκή συγκυρία, με υψηλούς τόνους, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα, δεν θα μπορούσε να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντιθέτως, το διάστημα που διανύουμε, μόνο ευνοϊκό δεν είναι, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπό το φως της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που έχει προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Η νέα προκλητική ενέργεια από τη γειτονική χώρα ήρθε ξημερώματα του 63ου γύρου διερευνητικών, με προκλητική επιστολή προς τον ΟΗΕ, στην οποία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στην επιστολή τονίζεται ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν για αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για προκλήσεις, άποψη που διατυπώθηκε την Τετάρτη, ανήμερα των διερευνητικών και από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Στο περιθώριο συνάντησής του με τον Γεωργιανό ομόλογό του, ο Ακάρ επιτέθηκε στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για “προκλήσεις και παραβιάσεις” στη Μεσόγειο παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, αναφερόμενος στο ερευνητικό σκάφος “Nautical Geo”.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να “υποκινείται από άλλους ενεργώντας εναντίον της Τουρκίας”, ενώ αντίστοιχο ήταν το σχόλιό του και όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ελληνογαλλική συμφωνία, λέγοντας ότι “η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ορισμένες χώρες να την παρακινούν ώστε να λειτουργεί εναντίον μας”.

Τόνισε, δε, ότι γη Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και αναζητά μία ειρηνική λύση για μία “καλή γετονία”. Υποστήριξε ότι “η Τουρκία δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για κανέναν, το αντίθετο, ήταν πάντα αξιόπιστος και ισχυρός σύμμαχος”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ακάρ, σχετικά με την αγορά των Rafale, είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι πως “δεν αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας επειδή αγόρασαν μερικά μεταχειρισμένα αεροσκάφη”.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, στο CNN Turk, οι φρεγάτες τύπου Belharra, τις οποίες προμηθεύεται η Ελλάδα, αποτέλεσμα της νέας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, έγιναν αντικείμενο ανάλυσης από στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα