Τράπεζες: 1,2 δισ. νέα δάνεια φέτος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζα της Ελλάδας
Τράπεζα της Ελλάδας NICK PALEOLOGOS / SOOC

Νέες εκταμιεύσεις δανείων της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ, αθροιστικά, αναμένεται να φέρει φέτος στις συστημικές τράπεζες το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κίνητρα, οι πυλώνες και η εκταμίευση εντός 3 μηνών.

Στο 1,2 δισ. ευρώ αθροιστικά, εκτιμούν τα επιτελεία των συστιμικών τραπεζών τι νέες εκταμιεύσεις δανείων που αναμένεται να φέρει φέτος στις συστημικές τράπεζες το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), στο σκέλος ένταξης επενδυτικών σχεδίων σε χαμηλότοκα δάνεια.

Όπως εξηγούν στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη «η εικόνα είναι πλέον ξεκάθαρη και μπορούμε με σχετική ακρίβεια να προβλέψουμε τις νέες εκταμιεύσεις που θα δημιουργήσει για τις συστιμικές τράπεζες το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ADVERTISING

Βέβαια εξηγούν οι ίδιες πηγές, ότι το ύψος των επενδυτικών σχεδίων, που αναμένεται να εγκριθούν, θα είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς οι τράπεζες θα δώσουν δάνεια που θα αντιστοιχούν συνήθως στο 30% της επένδυσης, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι ο χαμηλότοκος δανεισμός του ΤΑΑ και ίδια συμμετοχή.

Ήδη οι διοικήσεις των τραπεζών, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους, κάνουν λόγο για την μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται για τα δάνεια του ΤΑΑ, χαρακτηρίζοντας το ταυτόχρονα ως το καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ιστορικά.

Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης είναι το γεγονός ότι μόνο η Τράπεζα Πειραιώς έχει στα σκαριά επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ έτοιμες για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για οκτώ επενδύσεις, που αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ξενοδοχεία, μια μεταποιητική μονάδα στην Θράκη κ.ά.

Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν και στην πράξη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στο σκέλος των δανείων θα προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη αυτή φάση το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει διαθέσει 1,57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 970 εκατ. ευρώ αφορούν στις έξι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ιστορικά. Προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια, χωρίς ταυτόχρονα να εμπλέκεται το δημόσιο στην έγκριση του επενδυτικού σχεδίου. «Είναι μια απλή διαδικασία η οποία δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία του παρελθόντος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «χρονικά δεν διαφοροποιείται σε τίποτε με τις άλλες δανειοδοτήσεις στα άλλα αντίστοιχα έργα».

Το δεύτερο σημαντικό με τη διαδικασία που επελέγη είναι η αξιοκρατία στην αξιολόγηση της επένδυσης. Όπως ανέφεραν τα τραπεζικά στελέχη αυτοί που αξιολογούν την επένδυση είναι αυτοί που ξέρουν τη συγκεκριμένη δουλειά, δηλαδή οι τράπεζες.

Ικανοποιητικά τα κίνητρα

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα κίνητρα προς το παρόν, επαρκούν και είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις στην χώρα. Σημείωσε δε, ότι καθώς τα επιτόκια θα αυξάνουν, τα δάνεια που θα δίνονται με χαμηλότερο επιτόκιο (στο 50%) θα γίνονται ανάρπαστα. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προέβλεψε έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα, αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και τελειώσει ο πόλεμος.

Ο κ. Σκυλακάκης γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) θα παρουσιάσει μια πλατφόρμα όπου θα παρουσιάζονται όλα τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι παρέχοντας ασφάλεια και μεγαλύτερο έλεγχο.

Εκταμίευση σε 3 μήνες

Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη τραπεζών, από τη στιγμή που η τράπεζα θα λάβει το αίτημα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού έργου μέχρι την εκταμίευση του δανείου, θα απαιτηθεί διάστημα από 6 εβδομάδες μέχρι 3 μήνες (αναλόγως της γνώσης της εταιρείας που έχει η τράπεζα, του κλάδου και του επενδυτικού πλάνου, την πολυπλοκότητα του δανείου και τον σχολιασμό των συμβάσεων). Σημειώνεται ότι οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες που συγχρηματοδοτούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ορίζονται στους πέντε πυλώνες του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0», όπως επίσης και τα κριτήρια ανά πυλώνα. Ειδικότερα:

Πράσινη μετάβαση

Ο προϋπολογισμός επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο προϋπολογισμός επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging) του ΕΣΑΑ, πρέπει να διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη

Πρέπει να καλύπτεται η επιλεξιμότητα ενός τουλάχιστον από τους δείκτες καινοτομίας - έρευνας & ανάπτυξης, όπως αυτοί εξειδικεύονται στην Υπουργική Απόφαση. Ταυτόχρονα, ο ελάχιστος προϋπολογισμός επενδύσεων σε αυτό το «τρίπτυχο», πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

Αφορά σε υφιστάμενη ή νέα συνεργασία ή στη δημιουργία νέου σχήματος, το οποίο θα προκύψει από εξαγορά/συγχώνευση. Στις υφιστάμενες και στις νέες συνεργασίες τουλάχιστον το 20% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου αφορούν στις επενδυτικές δαπάνες που γίνονται σύμφωνα με τη σύμβαση συνεργασίας. Στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο μέσος συνολικός κύκλος εργασιών των νομικών προσώπων, σε επίπεδο ομίλου, που μετέχουν στη συγχώνευση ή εξαγορά κατά τα τρία προηγούμενα έτη είναι μεγαλύτερος, κατά τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών του νομικού προσώπου, σε επίπεδο ομίλου, με το μεγαλύτερο μέσο κύκλο εργασιών μεταξύ των νομικών προσώπων, σε επίπεδο ομίλου, που μετέχουν στην εξαγορά ή συγχώνευση κατά την ίδια περίοδο.

Εξωστρέφεια

Η επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται με την ύπαρξη, εναλλακτικά:

α) Μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή, τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών του. Εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία τριετίας του επενδυτή, εναλλακτικά το μερίδιο του κύκλου εργασιών, το οποίο πραγματοποιείται με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα.

β) Ελάχιστου προϋπολογισμού εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου, τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας).

Αυτοτελώς, είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών καταλυμάτων, επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 ανεξάρτητες τουριστικές κατοικίες.

Όσον αφορά στις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται όσες πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και αφορούν στα παρακάτω:

α. Γήπεδα αγορά, γήπεδα χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις), διαμόρφωση γηπέδων.

β. Κτίρια αγορά/κατασκευή, κτίρια χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις).

γ. Εξοπλισμός αγορά/κατασκευή, εξοπλισμός χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις).

δ. Μεταφορικά μέσα αγορά, μεταφορικά μέσα χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις).

ε. Άυλα αγορά/κατασκευή, άυλα χρήση (αποσβέσεις/συνδρομές).

στ. Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο.

ζ. Μετακινήσεις/εξοδολόγια.

η. Υπηρεσίες τρίτων.

θ. Αναλώσιμα.

ι. Λειτουργικά (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.).

ια. Κόστος κεφαλαίων.

ιβ. Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κ.λπ.).

ιγ. Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (marketing).

Η αγορά γηπέδου είναι επιλέξιμη, εφόσον είναι συνυφασμένη με το επενδυτικό σχέδιο και δεν ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των δαπανών προώθησης και επικοινωνίας δεν μπορούν να ξεπερνούν το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν πρόσθετα δάνεια, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού του δανείου συγχρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν μη επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης
SHARE:

24Media Network