Βουλή: H ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε

Βουλή: H ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 505 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 78 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί , η ΝΔ με 60, το ΚΙΝΑΛ με 37, το ΚΚΕ με 25, ΜέΡΑ25 με 24, και η Ελληνική Λύση με 21.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 128 ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη Επερώτηση, 97 Αναφορές, 10 Επίκαιρες ερωτήσεις, 3 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Τρίτη 16.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσες απαντήσεις σε 4 σοβαρά ερωτήματα υποχρεούται να δώσει η Κυβέρνηση για την τέλεση βάπτισης από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη.

Τρεις βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνουν ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι βουλευτές αναφέρονται σε δημοσίευση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, σχετικά με τη συμμετοχή του σε τέλεση βάπτισης παρά τα σχετικά μέτρα για την υγειονομική κρίση που το απαγορεύουν. Αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι στη σχετική άδεια, δεν αναφέρεται αριθμός πρωτοκόλλου και δεν αναγράφεται καμία εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη για την έκδοσή της. Βάσει των ανωτέρω, ρωτούν τον κ. Χρυσοχοΐδη με ποια διάταξη νόμου προβλέπεται η έκδοση ειδικής άδειας τέλεσης βάπτισης για περιοχές σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Περιφέρεια Αττικής και πόσες ειδικές άδειες έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: 7 Οργανώσεις ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το περιστατικό αστυνομικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης κοπέλας στη Νέα Σμύρνη.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Αφορμή για την ερώτηση υπήρξε η Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από 7 Οργανώσεις, σχετικά με καταγγελίες νεαρής κοπέλας ότι ξυλοκοπήθηκε και έγινε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Η βουλεύτρια, επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον καθημερινές και οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι απέναντι στην κρατική βία και αυθαιρεσία. Ρωτάει λοιπόν τους Υπουργούς, μεταξύ άλλων, αν είναι ενήμεροι για τη συγκεκριμένη επιστολή και αν έχει ξεκινήσει έρευνα για της καταγγελίες της νεαρής κοπέλας για τον ξυλοδαρμό και τη σεξουαλική παρενόχλησή της από αστυνομικούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας σε Πανεπιστήμιο Αστυνομικών Σπουδών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τσιγκρής Άγγελος, καταθέτει ερώτηση προς τον Χρυσοχοϊδη Μιχαήλ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη), σχετικά με παλαιότερη πρόταση του βουλευτή. Η εν λόγω πρόταση αφορά κάποιες αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών, και συγκεκριμένα στην αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας σε Πανεπιστήμιο Αστυνομικών Σπουδών, με νέο πρόγραμμα σπουδών. Ο βουλευτής επίσης υποστηρίζει ότι, αν και καθυστερημένα, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών στην χώρα μας. Κατόπιν τούτου ρωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 17.3.2021

ΜέΡΑ25: Εφιαλτική και δραματική η κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα η βουλεύτρια χαρακτηρίζει “δραματική” την κατάσταση, καθώς οι υγειονομικοί περιγράφουν “εφιαλτικές” εφημερίες και δεκάδες είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Κάνει επίσης αναφορά στην κατάσταση διάφορων νοσοκομείων στην χώρα και ρωτά, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποιος ο χρονικός ορίζοντας σχετικά με την διαχείριση της κατάστασης και τέλος, τον ρωτά, αν προτίθεται και πότε να επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια με σκοπό την αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σχέδιο για ασφαλή Τουρισμό.

Ο βουλευτής Βαρτζόπουλος  Δημήτριος, της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θίγει το θέμα της ερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι, προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο κλάδος του τουρισμού με ασφάλεια στην χώρα μας, η μόνη εφικτή λύση είναι ένα γενικευμένο αυστηρό σύστημα testing το πρώτο 24ωρο μετά την άφιξη των τουριστών. Επίσης προτάσσει, τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων των εισερχομένων στην χώρα με καταγραφή του χώρου διαμονής, όπου ο υπεύθυνος ιατρός θα καταχωρεί για όσους δεν διαθέτουν «πράσινη κάρτα» εντός μίας μέρας το αποτέλεσμα του rapid test. Ως εκ τούτων ρωτά τους Υπουργούς, εάν είναι στις προθέσεις τους η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων και ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 18.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Το θέμα της ερώτησης αφορά τη θεραπευτική στρατηγική της χώρας και συγκεκριμένα τη φαρμακευτική στρατηγική με τη χρήση των λεγόμενων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με covid- 19 που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές της νόσου, και άρα θα πρέπει η χώρα μας να προμηθευτεί την εν λόγω αγωγή. Βάσει των παραπάνω ρωτούν τον Υπουργό ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας μας κατά της covid-19.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην λήψη των επιστημονικών συγγραμμάτων από τους φοιτητές.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αλεξοπούλου Αικατερίνη, απευθύνοντας ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θίγει το θέμα της καθυστέρησης στην διανομή των επιστημονικών συγγραμμάτων στους φοιτητές. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι ενώ το εαρινό εξάμηνο έχει ξεκινήσει για έναν σχεδόν μήνα, η πλατφόρμα δήλωσης συγγραμμάτων για τους φοιτητές δεν έχει ανοίξει. Έτσι, οι φοιτητές βρίσκονται χωρίς εγχειρίδια την διάρκεια του εξαμήνου. Κατόπιν τούτων ρωτάει την Υπουργό που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση και ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογη καθυστέρηση στο μέλλον.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Για την άδικη και ανισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων που προκαλεί η ακολουθούμενη διαδικασία της αναγνώρισης του ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated masters).

Τέσσερις βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, καταθέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, σε επίπεδο Ιntegrated Μaster. Συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν ότι ο εν λόγω τίτλος σπουδών, δεν αναγνωρίζεται από τις ελληνικές υπηρεσίες ενώ υπάρχει ισότητα του επιπέδου σπουδών με τα αντίστοιχα ελληνικά μεταπτυχιακά. Κατόπιν τούτου ρωτούν την Υπουργό τι προτίθεται να πράξει έτσι ώστε να αναγνωριστούν αυτά τα πτυχία από πανεπιστήμια του εξωτερικού και στη χώρα μας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 19.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη η χρήση των πτυσσόμενων γκλοπ από αστυνομικούς.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζουν παράνομη τη χρήση των πτυσσόμενων γκλοπ από αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, παίρνουν αφορμή από τα γεγονότα αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, όπου παρατηρήθηκε η χρήση τέτοιου είδους όπλων από τους αστυνομικούς, ενώ δεν αποτελούν μέρος της επίσημης στολής τους και του οπλισμού τους. Έτσι, ρωτούν αν κατοχή και χρήση των πτυσσόμενων γκλοπ και σιδερογροθιών από την Ελληνική Αστυνομία είναι παράνομη και σε τι ελέγχους και κυρώσεις έχει προχωρήσει για τους αστυνομικούς που έχουν βρεθεί να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους οπλισμό όπως στα βίντεο της 8ης Μαρτίου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Αναφέρουν επίσης ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο πλήθος φωτογραφιών και βίντεο με αυτοκόλλητα ναζιστικού περιεχομένου κυρίως σε κράνη ή στη στολή αστυνομικών, και ρωτούν αν κάτι τέτοιο είναι νόμιμο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Πανδημία _ το κλείσιμο των σχολικών μονάδων _ ο κίνδυνος μαθησιακών απωλειών _ ανησυχητική ψυχική επιβάρυνση μαθητών.

Η βουλεύτρια του Κινήματος αλλαγής, Κεφαλίδου Χαρούλα (Χαρά), απευθύνεται με ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Πιο συγκεκριμένα, η βουλεύτρια στην ερώτηση της αναφέρεται σε ευρωπαϊκές μελέτες που έγιναν, για τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19 στην εκπαίδευση, και συμπερένουν ότι η μάθηση των μαθητών/-τριών αναμένεται, κατά μέσο όρο, να υποστεί οπισθοδρόμηση καθώς η τεχνολογία συμπληρώνει τη ζωντανή διδασκαλία αλλά δεν την αντικαθιστά πλήρως. Σε αντίστοιχη έρευνα στη χώρα μας, τρεις στους τέσσερις καθηγητές, δήλωσαν ότι η καραντίνα και η απουσία από τη ζωντανή τάξη έχει επιφέρει αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες στους μαθητές τους. Με βάση τα παραπάνω ρωτά την Υπουργό σε ποιο σχεδιασμό προχωρά το υπουργείο Παιδείας ώστε να καλύψει τα μαθησιακά κενά που ήδη έχουν δημιουργηθεί στους μαθητές και πως θα αντιμετωπιστεί η  ψυχική επιβάρυνση τους ως αποτέλεσμα της επί μακρόν υποκατάστασης της σχολικής αίθουσας από την τηλεκπαίδευση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα