Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 341 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 74 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί  η Ελληνική Λύση με 67, η ΝΔ με 60, το ΚΚΕ με 54, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 52, και το ΜέΡΑ25 με 34.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 219 ερωτήσεις, 80 Αναφορές, 29 Επίκαιρες ερωτήσεις, 7 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ), 1  Επερώτηση και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 29.3.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αποκλεισμός νέων επιστημόνων από προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Αναφερόμενοι σε συγκεκριμένη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη οι πτυχιούχοι του Π.Α.Δ.Α. και ειδικότερα του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας με κατεύθυνση Κοινοτική Υγεία. Παρόλο δηλαδή που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει αναγνωριστεί ως Α.Ε.Ι., οι απόφοιτοι  του δεν αναγνωρίζονται ανάλογα. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ο Υπουργός προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή των νέων επιστημόνων στους διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων σε δημόσιους οργανισμούς υγείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Αναπάντητα ερωτήματα για την ψηφιακή “αναβάθμιση” της χώρας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχαήλ Κατρίνης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για με την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, εξακολουθούν να υπάρχουν χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης με υψηλό κόστος και οι ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι παρωχημένες. Κάνει επίσης αναφορά στον χώρο της παιδείας, όπου διακρίνεται ψηφιακό χάσμα μεταξύ των μη προνομιούχων οικογενειών και των προνομιούχων. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό, τι θα κάνει ώστε να μειωθούν οι συχνές διακοπές των συνδέσεων, να αυξηθούν οι ανεπαρκείς ταχύτητες σύνδεσης σε πολλές περιοχές και να συγκλίνει το κόστος των συνδρομών με τις τιμές που ισχύουν στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Σχέδιο μαζικών τεστ αυτοδιάγνωσης για την πρόληψη του κορονοϊού.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γρηγοριάδης Κλέων, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τα μαζικά τεστ αυτοδιάγνωσης κορονοϊού. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης αμφισβητείται έντονα από την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, τα περιθώρια του διαγωνισμού για την προμήθεια αυτών των τεστ, κατά τον βουλευτή, είναι τόσο στενά που μόνο οι εταιρίες με εκ των προτέρων γνώση για τον διαγωνισμό θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Κατόπιν τούτων, ρωτά τον Υπουργό αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση να μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες και αν θα συνεχίσει η τακτική των “φωτογραφικών” διαγωνισμών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 30.3.2021

ΚΙΝ.ΑΛ.: Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο της PITSOS στου Ρέντη.

Τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών. Η ερώτηση αφορά το κλείσιμο του εργοστασίου της επιχείρησης «PITSOS», η οποία τερμάτισε την υπάρχουσα παραγωγή της στου Ρέντη και μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Αναφερόμενοι σε καταγγελίες εργαζομένων, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η εταιρία χρησιμοποιήθηκε από την SIEMENS ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με την Κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης αναφέρεται ότι, η Siemens εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο δεν υλοποιήθηκε ενώ ταυτόχρονα η Siemens επέστρεψε σε διαγωνισμούς για δημόσια έργα. Βάσει των παραπάνω ρωτούν ποια άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη του επιχειρείν στην τοπική κοινωνία και τι απαντούν στις καταγγελίες περί συμβιβασμού της Κυβέρνησης με την εταιρία SIEMENS – BOSCH.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Τραγική η κατάσταση στις ΜΕΘ.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ. Παραθέτει συγκεκριμένα τις δηλώσεις του κ. Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος αναφέρει ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και σε κάθε νοσοκομείο δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου που πολλοί εξ αυτών θα χρειαστούν διασωλήνωση πολύ σύντομα. Ρωτά λοιπόν ποια ακριβώς είναι η κατάσταση σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, πόσοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται σήμερα 30/3/2021 εκτός ΜΕΘ, πόσοι συνάνθρωποί μας βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ από 1/3/2021 και πόσοι εξ αυτών τελικώς απεβίωσαν. Επίσης ρωτάει, αφού δεν επαρκούν οι ΜΕΘ, με ποια κριτήρια ορίζει η Κυβέρνηση στους ιατρούς να προβαίνουν στην επιλογή των ασθενών που θα μπουν σε ΜΕΘ, αν είναι ηλικιακά τα κριτήρια, οικονομικά, κοινωνικά, και αν παίζει ρόλο η προτεραιότητα προσέλευσης στο νοσοκομείο ή το νόσημα κάθε ασθενούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 31.3.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Φακέλωμα προσωπικών δεδομένων από τον αριθμό κωδικών μετακινήσεων “13033”.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αλεξοπούλου Αικατερίνη, απευθύνοντας ερώτηση προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θίγει το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τον αριθμό κωδικών μετακινήσεων. Στην ερώτησή της, η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι η συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων των πολιτών μέσω του τον αριθμού κωδικών μετακινήσεων “13033”, δύναται να συνιστά παράβαση του κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων γνωστού ως G.D.P.R., καθώς αυτόματα κάθε πολίτης αποκτά ένα προφίλ καταγραφής στοιχείων. Ρωτά λοιπόν τους αρμόδιους Υπουργούς ποιο το νομοθετικό πλαίσιο για την συγκέντρωση των εν λόγω στοιχείων καθώς και ποια η αρμόδια αρχή που τα διαχειρίζεται.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Κατάργηση τεχνικών μέσων και υλικών καταστολής.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μαρίνος Γεώργιος, Παπαναστάσης Νικόλαος και Παφίλης Αθανάσιος, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, σχετικά με την κατάργηση των τεχνικών μέσων και υλικών καταστολής. Επικαλούμενοι την “Λευκή Βίβλο”, κατακρίνουν τα τεχνικά και υλικά μέσα καταστολής. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στις διαδηλώσεις και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η αστυνόμευσή τους. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν τον Υπουργό τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Απουσία αντικειμενικής ? πλουραλιστικής και πολυφωνικής ενημέρωσης από την ΕΡΤ3.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η δημόσια τηλεόραση της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία εικόνα κατώτερη των δυνατοτήτων της καθώς τα φαινόμενα μονομερούς ενημέρωσης και λογοκρισίας είναι πλέον καθημερινά. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «η σοβαρή αυτή υποβάθμιση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3 τραυματίζει την σχέση της με την πόλη, τους πολίτες, την κοινωνία». Ρωτούν, μεταξύ άλλων, ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για την ΕΡΤ3, αν υπήρξε διαβούλευση, ποιοι φορείς συμμετείχαν στην κατάρτισή του, ποιον σκοπό εξυπηρετεί η κατάργηση της αυτοτέλειας της ΕΡΤ3 με τη μετατροπή της σε μια απλή Γενική Διεύθυνση και ζητούν την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 1.4.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, κάνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Στο κείμενο της ερώτησής του, ο βουλευτής τονίζει ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή νέα περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Επίσης, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις της χώρας να λειτουργούν υπό το καθεστώς φορολογικής βεβαιότητας, ειδικά στην εποχή μας. Με βάση τα παραπάνω ρωτά τον Υπουργό, εάν προτίθεται να προχωρήσει σε περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Παρακρατικές πρακτικές από την Κυβέρνηση.

Με επίκαιρη ερώτηση η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Σακοράφα Σοφία, απευθύνεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και συγκεκριμένα τη δημοσιοποίηση στοιχείων πολίτη όπως το όνομα του και οι πολιτικές του πεποιθήσεις, η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής της δραστηριότητας πολιτών. Επίσης, κατακρίνει τις εν λόγω πρακτικές συγκέντρωσης πληροφοριών από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τες ως παρακρατικές. Ρωτά λοιπόν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αν ο ίδιος είχε γνώση των παραπάνω καθώς και αν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 2.4.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δράσεις φοιτητών/τριών με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο (social impact).

Ο βουλευτής της Νέας δημοκρατίας, Χρήστος Ταραντίλης, καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής, χρειάζεται ευελιξία και καινοτομία. Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαλόγου σχετικά με το θέμα, αναφέρει ότι είναι σημαντικό το εκπαιδευτικό σύστημα να καλλιεργεί δεξιότητες όπως η καινοτομία και η ομαδική εργασία. Ρωτά λοιπόν την Υπουργό αν προβλέπεται να λαμβάνεται υπ’ όψι για την χρηματοδότηση του κάθε πανεπιστημίου, οι δράσεις φοιτητών/τριών με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο (social impact).

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Εμβολιασμοί εκτός σειράς.

Ο βουλευτής του Κινήματος αλλαγής, Κωνσταντόπουλος Δημήτριος, απευθύνεται με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής υποστηρίζει ότι σημειώνονται περιστατικά παράτυπων και εκτός λίστας εμβολιασμών που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Αναφέρει σχετικά, το παράδειγμα καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ όπου εμβολιάστηκαν όλα τα μέλη της ερευνητικής του ομάδας. Ρωτά έτσι τον Υπουργό πόσα άτομα εμβολιάστηκαν εκτός σειράς στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και σε ποιες κατηγορίες ανήκουν τα εκτός σειράς και λίστας εμβολιασθέντα άτομα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα