Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες AP

Με θέμα την επιλογή των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Το σημερινό πρόγραμμα, με βάση την ώρα Βελγίου.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα την επιλογή των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το σημερινό πρόγραμμα, με βάση την ώρα Βελγίου, έχει ως εξής:

17:30 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

18:00 Έναρξη της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, με πρωινό γεύμα.

Μέρκελ: Οι συνομιλίες για τον διορισμό νέου προέδρου δεν θα είναι εύκολες

Η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για τον διορισμό νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τις άλλες θέσεις κλειδιά “δεν θα είναι εύκολες”.

H ‘Αγγελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της Ένωσης για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα είναι περίπλοκες.

Φθάνοντας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στόχος της οποίας είναι να βρεθεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν λήξει η θητεία του στις 31 Οκτωβρίου, η Μέρκελ είπε ότι οι συνομιλίες “δεν θα είναι εύκολες”.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής στις 21 Ιουνίου.

Μακρόν: Ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ πιθανόν να αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τρία από τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ θα αποφασιστούν κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ενώ η απόφαση για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανόν να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο.

“Για εμένα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βγούμε από το Συμβούλιο αυτό με απαντήσεις και με μια νέα ομάδα”, είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Αυτή είναι η νέα ομάδα για την οποία θα αποφασίσουμε, για τρία ονόματα σήμερα, για την ΕΚΤ πιθανόν λίγο αργότερα”, είπε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για να προτείνει τα πρόσωπα για τέσσερα από τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ–περιλαμβανομένου του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου της ΕΚΤ–και ο Μακρόν είπε ότι “θα πρέπει να είναι δύο άνδρες και δύο γυναίκες”.

Ο ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, υποστήριξαν σήμερα διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα