Krystian Adam: “Ο Ιδομενέας μπορεί να παρομοιαστεί με τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας”

Krystian Adam: “Ο Ιδομενέας μπορεί να παρομοιαστεί με τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας”
Ο διεθνούς φήμης τενόρος, Krystian Adam studio Kominis

Ο διεθνούς φήμης τενόρος, Krystian Adam, που ενσαρκώνει τον Ιδομενέα στην ομώνυμη όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», σε μια νέα παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) μιλά στο NEWS 24/7.

Ο διεθνούς φήμης τενόρος Krystian Adam είναι ο Ιδομενέας στην μεγαλύτερη λυρική παραγωγή του Δήμου Αθηναίων που θα λάβει χώρα στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια στις 26, 28, 30 Μαρτίου και την 1 Απριλίου.

Η σπουδαία αυτή όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart παρουσιάζεται με την συνεργασία της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες με αναγνώριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, του Γιώργου Πέτρου, αλλά και με ένα εξαιρετικό διεθνές καστ: Εκτός από τον Krystian Adam πρωταγωνιστούν πολύ σημαντικοί Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές, όπως η Μαίρη-Ελεν Νέζη, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, η Μυρτώ Παπαθανασίου και ο Βασίλης Καβάγιας.

Έρωτας, πάθος, ζήλια, πατρικές σχέσεις και διλήμματα, σχέσεις των ανθρώπων με το Θείο περνούν μέσα από την αρχετυπική ιστορία του βασιλιά της Κρήτης, Ιδομενέα.

Studio Kominis

«Η καινοτόμος σκέψη του Μότσαρτ εκδηλώνεται εδώ με μία τόλμη, με μία φρεσκάδα και με μία άνευ προηγουμένου φρενίτιδα. Ο Μότσαρτ σπάει τα μορφολογικά δεσμά της στατικής οπερατικής άριας: το ρετσιτατίβο σέκκο απορροφάται από τη μουσική και δίνει τη θέση του σε ένα ρετσιτατίβο ακομπανιάτο το οποίο σφύζει από μουσικές ιδέες. Η ορχήστρα κυριαρχεί, όπως ένας αυθύπαρκτος χαρακτήρας, προμηνύοντας τον Βάγκνερ. Η χορωδία, ερχόμενη σε πρώτο πλάνο οκτώ φορές, ενσαρκώνει το λαό με μία μεγαλειώδη τραγικότητα που παραπέμπει στο Ρέκβιεμ. Η ανθρώπινη φωνή εκφράζει ένα ευρύτατο φάσμα ακραίων συναισθημάτων: τρυφερότητα, επιθετικότητα, απόγνωση, κατοπτρίζοντας όλες τις εκρήξεις, όλες τις παρεκκλίσεις της ανθρώπινης μοίρας», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Olivier Descotes.

Εμείς μιλήσαμε με τον Krystian Adam με αφορμή την πολυαναμενόμενη αυτή μεγάλη λυρική παραγωγή.

Studio Kominis


Πώς νιώθετε που κάνετε παραστάσεις εν μέσω πολέμου; Τι φόβους ξύπνησε μέσα σας αυτή η εισβολή;
Κατάγομαι από την Πολωνία. Έχουμε σύνορα με την Ουκρανία και ελπίζω να παραμείνει ως έχει η κατάσταση. Νομίζω ότι κανείς δεν περίμενε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη μια ελεύθερη χώρα μπορεί να δεχθεί επίθεση από μια άλλη. Όπως γνωρίζετε, η Πολωνία έχει υποφέρει πολλά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ίσως γι’ αυτό οι αναμνήσεις μας είναι ακόμα αρκετά νωπές.

Είμαι πολύ περήφανος για τους Πολωνούς, ανοίγουμε τα σπίτια μας για τους πρόσφυγες, για τους ανθρώπους που δραπετεύουν από αυτόν τον τρομερό πόλεμο. Ναι, θα πρέπει να το λέμε με το πραγματικό του όνομα. είναι πόλεμος.

Studio Kominis

Έχουμε τώρα σχεδόν 2.000.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία. Φεύγουν από τα σπίτια τους έχοντας στα χέρια τους μόνο κάποιες λίγες αποσκευές. Αυτό είναι το μόνο που έχουν. Από τη μια μέρα στην άλλη έχασαν τα πάντα. Δεν έχουν πού να ζήσουν, έχουν χάσει τα σπίτια τους, τη δουλειά τους και αυτό που είναι πραγματικά τρομερό είναι πως πολύ συχνά έχουν χάσει την οικογένειά τους. Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι δεν σκοτώνουν μόνο στρατιώτες, αλλά και πολίτες. Είναι τρομερό και απαράδεκτο.

Μπορείτε να παρομοιάσετε τον Ιδομενέα με τον σημερινό πόλεμο μεταξύ αδελφών. Τόσοι πολλοί Ρώσοι έχουν στενή οικογένεια στην Ουκρανία. Νομίζω ότι χρειάζονται έναν ηγέτη με ισχυρές ηθικές αρχές.

Ποια είναι η σημασία της Τέχνης και ιδιαίτερα της Μουσικής σε όλα αυτά που ζούμε; Τι πιστεύετε για το ρωσικό πολιτιστικό εμπάργκο; Και εδώ στην Ελλάδα υπήρξαν διαφωνίες για τις προσπάθειες υποστήριξης του ουκρανικού λαού στο θέατρο Ολυμπία και στην Εθνική Λυρική Σκηνή…
Η Τέχνη είναι αυτή που θεραπεύει τις ψυχές των ανθρώπων και δε νομίζω ότι είναι η καλύτερη ιδέα να απαγορεύονται οι συναυλίες με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι, του Ραχμάνινοφ ή του Προκόφιεφ, να μην διαβάζουν βιβλία του Πούσκιν, του Τολστόι μόνο και μόνο επειδή ήταν Ρώσοι. Έχω πολλούς φίλους στη Ρωσία, καταπληκτικούς καλλιτέχνες και πολύ καλούς ανθρώπους. Καταλαβαίνω ότι ντρέπονται για αυτό που κάνει τώρα η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η πολιτική της Ρωσίας εκβιάζει τον κόσμο στο όνομα των αληθινών Ρώσων. Κατά τη γνώμη μου, η Ρωσική Τέχνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της ακόμα κι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, όχι μόνο επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις, για να κάνουμε τους Ρώσους να καταλάβουν ότι θέλουμε ειρήνη και θα αγωνιστούμε για αυτήν σε κάθε στρατόπεδο.

Studio Kominis


Τι θα δούμε στον Ιδομενέα; Πόσο σύγχρονη είναι αυτή η όπερα και πώς επικοινωνεί με το σήμερα;
O Ιδομενέας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ηγέτη. Επιστρέφοντας από την Τροία ζήτησε από τον θεό Ποσειδώνα να σωθεί από πνιγμό στη θάλασσα και συμφώνησε να θυσιάσει το πρώτο άτομο που θα δει όταν φτάσει στο σπίτι. Όμως το πρώτο άτομο που συνάντησε ήταν ο ίδιος του ο γιος του ο Ιδαμάντης. Και η αγάπη του αυτή προς στον γιο του ήταν πιο πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Έτσι εναντιώθηκε στον Θεό και αποφάσισε να μην σκοτώσει το ίδιο του το παιδί. Απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν κυβερνάται από θεούς, αλλά πως ορίζει τη ζωή του σύμφωνα με τις δικές του ηθικές αρχές. Μπορείτε αν θέλετε να παρομοιάσετε αυτήν την κατάσταση με τον σημερινό πόλεμο μεταξύ αδελφών. Τόσοι πολλοί Ρώσοι έχουν στενή οικογένεια στην Ουκρανία. Νομίζω ότι χρειάζονται έναν ηγέτη με ισχυρές ηθικές αρχές.

Μιλήστε μας για τη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιώργου Πέτρου…
Δεν είναι η πρώτη μου παραγωγή με τον Γιώργο Πέτρου. Έχω συνεργαστεί μαζί του και στην Ιταλία και εδώ στην Αθήνα και εκτιμώ το ταλέντο του ως μαέστρος, αλλά και ως σκηνοθέτης. Οι ιδέες του είναι πολύ ξεκάθαρες, ακολουθώντας πάντα την παρτιτούρα. Μου αρέσει πολυ και σαν άνθρωπος, νιώθεις πάντα μια καλή ενέργεια να απορρέει από αυτόν. Αυτή η φιλική συνεργασία κάνει κάθε νέα παραγωγή μια μεγάλη καλλιτεχνική εμπειρία.

Η όπερα έχει να κάνει με την αγάπη, το μίσος και τη συγχώρεση, με τον πόλεμο, την ειρήνη και τη φιλία. Αφορά δηλαδή όλα όσα ζούμε.

Ποιος είναι ο ρόλος της όπερας σήμερα; Πώς μπορεί να «αγκαλιάσει» το ευρύ κοινό; Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την όπερα; Ποιες είναι οι δυσκολίες του να είναι κάποιοςλυρικός τραγουδιστής;
Η όπερα έχει να κάνει με την αγάπη, το μίσος και τη συγχώρεση, με τον πόλεμο, την ειρήνη και τη φιλία. Αφορά δηλαδή όλα όσα ζούμε. Ακόμα κι αν μερικές φορές φοράμε περούκες και κοστούμια άλλων εποχών επί σκηνής, αυτό δε σημαίνει πως αυτές οι ιστορίες δε θα μπορούσαν να συμβούν στην εποχή μας. Η όπερα εξακολουθεί να είναι μια σύγχρονη τέχνη.

Όταν ήμουν παιδί, άρχισα να παίζω πιάνο και οργανίστας στην εκκλησία. Εκεί ανακάλυψα ότι το τραγούδι είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο από όλα. Πραγματικα το αγαπω. Υπάρχουν βέβαια κάποιες δυσκολίες που συνδέονται με αυτή τη δουλειά. Δεν είσαι ποτέ στο σπίτι σου, δεν βλέπεις την οικογένειά σου και τους φίλους σου πολύ συχνά. Φυσικά ταξιδεύεις πολύ, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, αλλά δεν μπορείς και να απολαύσεις μέχρι πρωϊας ένα ωραίο πάρτι μαζί τους, γιατί την επόμενη μέρα έχεις είτε πρόβα είτε παράσταση. Αν το αντιμετωπίζεις σαν δουλειά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν είναι πάθος σου, τότε η ζωή σου γίνεται όλο και καλύτερη.

Studio Kominis


Ποιες είναι οι πιο σημαντικές και αγαπημένες στιγμές στην καριέρα σας;
Είναι εύκολο να πω πως οι πιο σημαντικές και αγαπημένες στιγμές στην καριέρα μου είναι σε μέρη όπως το Carnegie Hall, η La Scala, το Covent Garden κ.λπ. Θυμάμαι, όμως, ακόμα τη στιγμή που μετά από χρόνια σπουδών, παραστάσεις σε διάφορες χώρες, πόλεις, θέατρα επέστρεψα στη γενέτειρά μου, το Jawor και έκανε μια συναυλία για τους φίλους μου και τους συμμαθητές μου. Παίζαμε μαζί ποδόσφαιρο, διασκεδάζαμε στη ντισκοτέκ και χρόνια μετά στάθηκα μπροστά τους για να τραγουδήσω ένα ρεσιτάλ όπερας. Και πραγματικά τους άρεσε. 🙂 Ήταν πραγματικά κάτι πολύ ιδιαίτερο…

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ στην Ελλάδα;
Θα μπορούσα απαντήσω πολύ πιο σύντομα λέγοντας τι δε μου αρέσει. Λατρεύω την ιστορία σας, αγαπώ τους ανθρώπους εδώ, αγαπώ την τέχνη, μου αρέσει το φαγητό. Προσπαθώ να επισκέπτομαι μουσεία και να μιλάω με τους ντόπιους όσο πιο πολύ μπορώ για να γνωρίσω τη χώρα σας. Εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ την κάθε ελεύθερη μέρα που έχω εδώ στην Αθήνα. Μου αρέσει τόσο πολύ που είμαι σίγουρος ότι δεν είναι η τελευταία μου επίσκεψη εδώ…

Studio Kominis


Ποια είναι η γνώμη σας για το Θέατρο Ολύμπια, που τώρα κάνει ένα restart;
Είναι η πρώτη μου φορά ε’δω στο θέατρο Ολύμπια και μου κάνει εντύπωση που ένα τόσο ιστορικό θέατρο έχει το όνομα της Μαρίας Κάλλας. Είναι η αγαπημένη μου τραγουδίστρια όλων των εποχών. Παράλληλα αποτελεί μεγάλη ευθύνη να παίζεις σε ένα μέρος με τέτοια ιστορία. Απολαμβάνω κάθε στιγμή συνεργασίας με όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό το θέατρο. Χαίρομαι, που βλέπω ότι ο καινούριος καλλιτεχνικός διευθυντής, Olivier Descotes, είναι αποφασισμένος, παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες της εποχής μας, να κάνει το Θέατρο Ολύμπια αντάξιο της λαμπρής ιστορίας του.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου /Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου /Σκηνικά: Πάρις Μέξης/Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού/Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου /Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά /Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής/Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας /Ιδομενέας: Krystian Adam /Ιδαμάνθης: Μαίρη-Έλεν Νέζη /Ίλια: Μυρσίνη Μαργαρίτη /Ηλέκτρα: Μυρτώ Παπαθανασίου /Αρβάκης: Βασίλης Καβάγιας /Αρχιερέας του Ποσειδώνα: Γιάννης Καλύβας /Φωνή από το Μαντείο του Ποσειδώνα: Γιώργος Παπαδημητρίου/Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ/Χορωδία Δήμου Αθηναίων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 26, 28, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ & 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:00 /ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €12/Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €15/’ Ζώνη: €25/Β’ Ζώνη: €30/Α’ Ζώνη: €45/Διακεκριμένη Ζώνη: €50/Προεδρικό θεωρείο: €60/ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketservices.gr/event/idomeneas-vasilias-tis-kritis-olympia-dimotiko-theatro-maria-kallas/?lang=el/ Πώληση εισιτηρίων θα γίνεται και δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα