Τέσσερα δυνατά χαρτιά από το Θέατρο του Νέου Κόσμου τη νέα θεατρική σεζόν

Τέσσερα δυνατά χαρτιά από το Θέατρο του Νέου Κόσμου τη νέα θεατρική σεζόν
Patroklos_Skafidas

Τι θα δούμε τη νέα θεατρική σεζόν στο θέατρο του Νέου Κόσμου και στο θέατρο Ιλίσια.

Τέσσερις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραστάσεις φιλοξενεί τη νέα θεατρική σεζόν το θέατρο του Νέου Κόσμου, δύο στο θέατρο Ιλίσια και δύο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ξεχωρίζουν οι δύο νέες σκηνοθεσίες του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η “Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς” του Στέφανο Μασσίνι και η θεατρική διασκευή του μεταφρασμένου σε δεκάδες γλώσσες βιβλίο της 73χρονης σήμερα, πολυβραβευμένης συγγραφέα “Τσερνόμπιλ”. Το “Ξύπνα Βασίλη” του Άρη Μπινιάρη που απολαύσαμε τις προ κορωνοϊού καλές θεατρικές εποχές στο Εθνικό Θέατρο επιστρέφει με προσθήκες στη διανομή, ενώ το κλασικό πλέον “Mute” του Γιώργου Χρυσοστόμου επιστρέφει δριμύτερο.

Αναλυτικά

Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς του Στέφανο Μασσίνι

Από 4 Οκτωβρίου/ Θέατρο Ιλίσια

Από τις 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια το πολυβραβευμένο έργο «Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι DomnikiMitropoulou


Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει στις 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια το πολυβραβευμένο έργο «Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια του στη σκηνοθεσία.

Λίγα λόγια για το έργο: 1844: Ο Χεγιούμ Λήμαν, γιος ενός εβραίου κτηνοτρόφου από τη Βαυαρία, πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική. Το όνομά του, όπως και την πατρίδα του, τα αφήνει πίσω. Στον Νέο Κόσμο θα ονομαστεί Χένρυ και θα ανοίξει ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων στην Αλαμπάμα. Τα επόμενα χρόνια θα έρθουν κοντά του οι δυο αδερφοί του, ο Μέντελ που έγινε Εμμάνουελ και ο Μάγιερ. Κάπως έτσι άρχισε η εντυπωσιακή πορεία των Λήμαν, που κάλυψε 164 χρόνια και τρεις γενιές: από το εμπόριο υφασμάτων και βάμβακος στην ίδρυση δικής τους τράπεζας και στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που δέσποσε στην οικονομική ζωή της Αμερικής και του κόσμου.

Η πορεία όμως αυτή είναι μια σταδιακή αποκοπή από τις ρίζες, που αφορούν όχι μόνο την εβραϊκή ταυτότητα της οικογένειας αλλά και το αντικείμενο της οικονομικής τους δραστηριότητας, που δεν είναι πια το βαμβάκι ή ο καφές, οι σιδηρόδρομοι ή ο καπνός, αλλά κάτι πολύ πιο αφηρημένο: Γίνονται έμποροι χρήματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, και φυσικά τον μεγάλο κίνδυνο να σκάσει η φούσκα, όπως κι έγινε.

Το 2008 είναι η χρονιά της θεαματικής κατάρρευσης της τράπεζας επενδύσεων Λήμαν Μπράδερς, που δίνει το έναυσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με συνέπειες που θα αργήσει ακόμα να ξεπεράσει η ανθρωπότητα.

Ο Στέφανο Μασίνι, από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της Ιταλίας, δημιουργεί μια τοιχογραφία, όπου συμπλέκονται τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας με την πορεία των αδελφών Λήμαν και των απογόνων τους, η άνοδος και η πτώση, ο θρίαμβος μαζί με τα χάσματα και τις αμφιβολίες.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος/ Με τους: Μάκη Παπαδημητρίου, Αργύρη Ξάφη, Μιχάλη Οικονόμου

Ξύπνα Βασίλη του Δημήτρη Ψαθά

Από 13 Οκτωβρίου/ Θέατρο Ιλίσια

Το καστ του Ξύπνα Βασίλη του Δημήτρη Ψαθά Patroklos_Skafidas


Μετά από δύο sold out σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, το «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, η παράσταση-επιτυχία που έδωσε νέα πνοή στην αγαπημένη διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, προστίθεται – με κάποιες αλλαγές στη διανομή- στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται τη σεζόν 2021-2022 στο Θέατρο Ιλίσια.

Γνωστός για τη σύγχρονη ευρηματική ματιά του, τη σύζευξη σύγχρονων μουσικών τάσεων και οπτικής τεχνολογίας, και την ψυχαναλυτική και υπαρξιακή ανάγνωση των κειμένων, ο Άρης Μπινιάρης καταθέτει εδώ μια ατμοσφαιρική παράσταση σε 60’s διάθεση που αναδεικνύει και απογειώνει τις αρετές του έργου, αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με τον προβληματισμό και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα.

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης/Με τους: Μαντώ Γιαννίκου, Άνδρη Θεοδότου, Θανάση Ισιδώρου, Γιάννη Λατουσάκη, Λαέρτη Μαλκότση, Ηλία Μουλά, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Λυδία Τζανουδάκη

Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Από 10 Νοεμβρίου 2021/ Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς AlexKat


Το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα ανεβάσει στις 10 Νοεμβρίου 2021 στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ – Ένα χρονικό του μέλλοντος, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 2015), σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος/ Με τους Στέλιο Μάινα, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννη Λεάκο

Mute

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στο Mute Domniki Mitropoulou

Από 2 Οκτωβρίου/ Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τα λόγια είναι περιττά για την προσωπική παράσταση παράσταση – στοίχημα που πέτυχε!- “Mute” του Γιώργου Χρυσοστόμου. Μετά από απανωτά sold out σε κλειστά και ανοιχτά θέατρα και μετά από ένα χρόνο θεατρικού mute, η «προφητική» παράσταση πατάει play και αυτόν τον Οκτώβριο επιστρέφει δριμύτερη στον τόπο γένεσής της: την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου/ Με τον Γιώργο Χρυσοστόμου

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

210 9212900

VIVA.GR, 11876, SEVEN SPOTS, RELOAD, WIND, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα