'Με την TTIP δεν θα ξέρουμε τι θα έχουμε στο τραπέζι μας'

'Με την TTIP δεν θα ξέρουμε τι θα έχουμε στο τραπέζι μας'

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, μιλώντας στο NEWS247, ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της ελληνικής Greenpeace για το θέμα της TTIP, και καλεί σε εγρήγορση

Από τη στιγμή που διέρρευσε κομμάτι του σχεδίου για την Ευρωατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), έχουν προκληθεί τεράστιες αντιδράσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης από πολιτικούς και ακτιβιστές  τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο των παρασκηνιακών συζητήσεων, που σε καμία περίπτωση δε θυμίζουν διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό πως η διαβουλεύσεις Κομισιόν και ΗΠΑ διεξάγονταν υπό άκρα μυστικότητα τα τελευταία δύο χρόνια και σε πολλά κομμάτια το στάδιο ήταν προχωρημένο, διατυπωμένο σε γραπτά κείμενα.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ άλλων αν υπογραφεί θα δώσει τη δυνατότητα σε πολυεθνικούς κολοσσούς να αναλάβουν οικονομική  δραστηριότητα σε οποιονδήποτε τομέα επιθυμούν και θεωρούν κερδοφόρο χωρίς έλεγχο και περαιτέρω δεσμεύσεις. Μάλιστα, θα μπορούν να προσφεύγουν σε διαιτητικά δικαστήρια έναντι κρατών αν θεωρούν πως βλάπτονται τα συμφέροντά τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα για το αντίστροφο. Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία προκαλείται από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε τομείς της υγεία, του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας καθώς  ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την μαζική εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά. Τους λόγους που πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε,  εξηγεί στο news247 o Δημήτρης Ιμπραήμ, μέλος της ελληνικής Greenpeace.

'Με την TTIP δεν θα ξέρουμε τι θα έχουμε στο τραπέζι μας'

 

Ανατρέπονται τα πάντα

"Μιλάμε για την απόλυτη απορρύθμιση της αγοράς όπως την ξέρουμε σήμερα, σε όλους τους τομείς. Η αγορά θα αφεθεί στις ορέξεις των πολυεθνικών χωρίς κανείς να μπορεί να υψώσει ουσιαστικό εμπόδιο, ούτε καν τα ίδια τα κράτη"  μας λέει αμέσως και χωρίς περιστροφές ο κ. Ιμπραήμ δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι το θέμα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι σημαντικές αλλαγές έρχονται όμως στα τρόφιμα και ο κ.Ιμπραήμ εξηγεί τι θα αλλάξει. "Κάθε κράτος της ΕΕ μπορεί σήμερα με θέσπιση σχετικής νομοθεσίας να μπλοκάρει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά του, προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές. Αν ισχύσει όμως η TTIP ακόμα και αυτή η ελάχιστη προστασία θα πάψει να ισχύει. Κανείς δε θα μπορεί να γνωρίζει τι τρώει και από που προέρχεται αυτό που αγοράζει. Οποιαδήποτε σήμανση και γεωγραφική ένδειξη για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως η προέλευση και η ποιότητα που θα πλήττει τα συμφέροντα της εκάστοτε εταιρείας απλά δε θα αναγράφονται" τονίζει κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές συνέπειες της συμφωνίας και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία για τους καταναλωτές αυτών των αγαθών.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις διαρροές η Ευρώπη καλείται να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις αναφορικά με τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά υιοθετώντας την αμερικανική λογική, σύμφωνα με την οποία ένα προϊόν μπορεί  να κυκλοφορεί στην αγορά και να αποσυρθεί  μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι βλάπτει περιβάλλον και υγεία σε αντίθεση με την Ευρώπη που ζητά εκ των προτέρων διαπιστεύσεις από τον κατασκευαστή πριν ένα προϊόν κυκλοφορήσει.

Δε θα αντέξει τις πιέσεις η ελληνική αγροτική παραγωγή

"Οι Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες που καλλιεργούν και προωθούν τα αγροτικά προϊόντα με βάση την ποιοτική τους αξία, δε θα αντέξουν μακροπρόθεσμα μπροστά στην επέλαση των πολυεθνικών" σημειώνει επίσης ο κ. Ιμπραήμ καλώντας τους αγρότες να αντιδράσουν. Όπως επισημαίνει η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης θα αποτελεί παρελθόν και οι Έλληνες αγρότες δεν θα έχουν κανένα όπλο να αντιμετωπίσουν τα φθηνά είδη που θα έρχονται από το εξωτερικό με αποτέλεσμα η αγροτική οικονομία αντί να ανθίσει και να αποτελέσει "εργαλείο" εξόδου από την κρίση να μαραζώσει περαιτέρω.

Εκστρατεία εναντία στη TTIP

Για την Greenpeace όμως τίθεται και ένα τεράστιο θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας, αφού οι εταιρείες θα μπορούν να προσφεύγουν κατά κρατών προσβάλλοντας την εθνική νομοθεσία που θα θεωρούν ότι τους βλάπτει. "Τα κοινοβούλια θα γίνουν διακοσμητικά και ανίσχυρα με ότι αυτό σημαίνει για τη δημοκρατία"  λέει ο κ.Ιμπραήμ στηλιτεύοντας τις παρασκηνιακές διαδικασίες  πίσω από κλειστές πόρτες που έχουν ακολουθηθεί σε επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ μέχρι σήμερα και ζητά όλα να βγουν στο φως. "Η εκάστοτε κυβέρνηση που δε θα εφαρμόζει τη συμφωνία θα πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα. Σκεφτείτε ο φορολογούμενος να πληρώνει πρόστιμα επειδή το κράτος θέλει να προστατεύει υγεία και περιβάλλον"  συμπληρώνει.

Οι δράσεις δεν πρόκειται να περιοριστούν απλά στη δημοσιοποίηση του θέματος και στην Greenpeace είναι έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσεις. "Ήδη στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Εμείς ζητάμε την απόσυρση του σχεδίου και καλούμε τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές να πάρουν θέση"  υπογραμμίζει ο κ.Ιμπραήμ.

Αν υπογραφεί η συμφωνία, δεν υπάρχει επιστροφή. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους

Μετά τις αντιδράσεις τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσει στις 13 Μαϊου και μεταξύ άλλων θα συζητήσει το θέμα της TTIP, με την Ελλάδα παρά τα εσωτερικά της θέματα να καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να υψώσει ανάστημα μαζί με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης που διαφωνούν όπως η Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η απειλή της TTIP

#TTIPLeaks: Η Γαλλία αντιτίθεται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μετά τις αποκαλύψεις Greenpeace

#TTIPLeaks: Πώς η TTIP αποπειράται να 'μολύνει' την Ε.Ε. με μεταλλαγμένα

SHARE:

24Media Network