Το “κάνε το όπως στην Ισπανία” απαιτεί αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων

Το “κάνε το όπως στην Ισπανία” απαιτεί αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων
Καταμέτρηση ψηφοδελτίων (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Ακόμα και με απλή αναλογική, με το αποτέλεσμα των περασμένων εκλογών, δεύτερο και τρίτο κόμμα δεν μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Με αφορμή και τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του εκλογικού νόμου, τα “Παιχνίδια Εξουσίας” επιχειρούν μια προσέγγιση των συσχετισμών και των αποτελεσμάτων που πιθανόν  θα προκύψουν από την πραγματοποίηση των επόμενων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου πραγματοποιούνταν με το εκλογικό σύστημα που θα διεξαχθούν οι επόμενες –και εφόσον ισχύει ο πήχης του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή- τα αποτελέσματα θα ήταν τα εξής:

Νέα Δημοκρατία, από 158 που έλαβε με το ποσοστό που πήρε, θα ελάμβανε 13 ή 131 έδρες.

ΣΥΡΙΖΑ θα ελάμβανε 102 ή 103 έδρες, αντί 86 που έλαβε με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο.

-Το Κίνημα Αλλαγής θα ελάμβανε 26 έδρες από 22 που έλαβε.

-Το ΚΚΕ 17 αντί 15.

Ελληνική Λύση 12 αντί 10

-Και το ΜέΡΑ25 11 έδρες αντί 9.

Αν αναλύσουμε περισσότερο το πώς θα προέκυπταν οι παραπάνω έδρες, ..έχουμε και λέμε:

-Από την πρώτη κατανομή η ΝΔ θα ελάμβανε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 95, το Κίνημα Αλλαγής 24, το ΚΚΕ 16, η Ελληνική Λύση 11 και το ΜέΡΑ25 10 έδρες.

-Υπάρχει όμως και η δεύτερη κατανομή, από το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, καθώς το όριο του 3% παραμένει και στο νόμο της απλής αναλογικής. Στις περασμένες εκλογές τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό 8,08%, που είναι και το ποσοστό που θα μοιράζονταν στη δεύερη κατανομή και με βάση τα ποσοστά θα κατανέμονταν ως εξής: Στη ΝΔ 10 ή 11 έδρες, στον ΣΥΡΙΖΑ 7 ή 8 (μια έδρα δηλαδή θα παιζόταν μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων), στο ΚΙΝΑΛ 2 και από μια έδρα σε ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Με βάση τα παραπάνω, ρυθμιστικός για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ήταν ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής. Από τη στιγμή που δεν μπορεί για ευνόητους λόγους να συγκροτηθεί κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνοντας 156 ή 157 βουλευτές.

Κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, από την αριστερά και την κεντροαριστερά, θα μπορούσε να γίνει εάν συνέπρατταν όλα τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, θα είχαν μάλιστα πλειοψηφία 157 ή 158 εδρών! Με δεδομένο, όμως, ότι το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τη συμμετοχή του ή τη στήριξή του σε κυβερνητικό σχήμα, το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης αριστεράς-κεντροαριστεράς «δεν βγαίνει».

Συνεπώς, για να μπορεί στην επόμενη αναμέτρηση να υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, αντίστοιχο με αυτό της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας, έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, πρωτίστως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 

Και μιλάμε πάντα με αριθμητικούς όρους, γιατί οι πολιτικοί όροι ίσως είναοι ακόμα πιο δύσκολοι- και σίγουρα πιο περίπλοκοι!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα