Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Σέλφι του πρωθυπουργού με υπουργούς και βουλευτές μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό Eurokinissi

Κορυφαίο θέμα το ενδεχόμενο να αποστείλει ο Ερντογάν ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο με φρεγάτες νοτίως της Κρήτης. Αποφάσεις για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλογικό νόμο και “κάψιμο” της απλής αναλογικής με διπλές εκλογές. Το τέλος της περιόδου χάριτος και η επίτευξη των στόχων της οικονομίας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με πιο φανερό ίσως πρόβλημα την αθέτηση των υποσχέσεων για τη μεσαία τάξη.

Είναι φανερό, όμως, πως τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που μετά τις γιορτές τελειώνει η περίοδος χάριτος, ενώ φτάνει η ώρα και για τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις προσωπικά για τον πρωθυπουργό.

Το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα είναι ασφαλώς το -σχεδόν βέβαιο- ενδεχόμενο να αποστείλει ο Ταγίπ Ερντογάν γεωτρύπανο συνοδευόμενο με φρεγάτες νοτίως της Κρήτης, επιμένοντας στην εφαρμογή της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Η Αθήνα, σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθεί ενώπιον ιδιαίτερα κρίσιμων αποφάσεων, που θα κρίνουν πολλά για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ελληνική οικονομία, ενώ θα έχουν σαφώς επιπτώσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα οξύ και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο είναι για την κυβέρνηση το προσφυγικό πρόβλημα, πάνω στο οποίο δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, καθώς ως αντιπολίτευση το απέδιδε στον …ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα κινδυνεύει να βρεθεί με κλειστά αλλά και με ανοιχτά κέντρα στα νησιά και με δύσκολες καταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα επιχειρήσει να συγκροτήσει νέες δομές. Μπορεί δε το πρόβλημα να είναι σχετικά ηπιότερο όταν επικρατήσει ο χειμώνας, όμως θα επανέλθει με σφοδρότητα τις πρώτες ημέρες της άνοιξης, αναλόγως και της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση- παρά τις καλές προθέσεις του αντιπροέδρου της Μαργαρίτη Σχοινά- δύσκολα θα συμβάλλει σε λύση, παρά μόνο (στην καλύτερη περίπτωση) σε μερική ανακούφιση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις συμμαχίες που θα επιδιώξει ή όχι, αλλά κυρίως με τον εκλογικό νόμο που θα φέρει και τις “διπλές κάλπες” για το “κάψιμο” της απλής αναλογικής, οι οποίες αφήνουν ορθάνοιχτο το θέμα του εκλογικού αιφνιδιασμού.

-Η επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθιστά άκαιρες τις αναζητήσεις ενός Προέδρου της Δημοκρατίας από τον “τεχνοκρατικό” χώρο, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες του νυν Προέδρου, που έχει δώσει άριστα δείγματα χειρισμού των εθνικών θεμάτων. Τυχόν υποψηφιότητα Παυλόπουλου εξασφαλίζει ευρεία συναίνεση πλέον των 240 βουλευτών, κάτι που άλλη υποψηφιότητα είναι αμφίβολο εάν θα επιτύχει, ενώ υπάρχει και ο “πειρασμός” για πρόσωπο από την κεντροαριστερά, ώστε να ξαναζεσταθεί το κλίμα με τη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός, είναι γνωστό, πως δεν είχε και την καλύτερη “χημεία” με τον νυν Πρόεδρο, όμως υπάρχουν και οι ανάγκες. Και επ’ αυτού του διλήμματος, θα λάβει τις αποφάσεις του στις γιορτές, αποφάσεις που όπως έγραψαν τα “Παιχνίδια Εξουσίας” θα ανακοινωθούν πιθανότατα αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 7 Ιανουαρίου.

-Η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση θα σηματοδοτεί και το χρόνο έναρξης της προεκλογικής περιόδου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τις “διπλές εκλογές” για το “κάψιμο” της απλής αναλογικής, από τη στιγμή που δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία που απαιτείται για την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές.

Το “πράσινο φως” από τους εταίρους για τη μείωση των πλεονασμάτων και ο χρόνος που θα γίνει αυτό, αποτελούν παράγοντα για το χρόνο της επόμενης κάλπης, όπως και οι υπολογισμοί για τυχόν ύφεση (όπως όλα δείχνουν) στη διεθνή οικονομία.

Το άνοιγμα των κοινωνικών μετώπων, η σύγκρουση με τα συνδικάτα σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ο νέος νόμος για τις απεργίες, τις διαδηλώσεις και το προσωπικό ασφαλείας, ασφαλώς θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία του κλίματος το επόμενο διάστημα, όπως και το πόσο επιτυχημένο θα είναι ή όχι το Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα δίνει ή όχι (μικρότερη ή μεγαλύτερη) δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα