Προανακριτική Novartis: Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη ορίζει εκ νέου ο Τσίπρας εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Προανακριτική Novartis: Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη ορίζει εκ νέου ο Τσίπρας εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ
Δημήτρης Τζανακόπουλος - Παύλος Πολάκης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis Eurokinissi

Σηκώνει το γάντι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημόσια διαφωνία του Χάρη Καστανίδη με το Κίνημα Αλλαγής. Τι τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου στο News 24/7.

Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis να εξαιρέσει από μέλη της τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, κάνοντας λόγο για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” και επιρρίπτοντας ευθύνες και στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο κατηγορεί ότι λειτούργησε ως “μπροστινός” της Νέας Δημοκρατίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες για το θέμα πιθανόν και εντός της ημέρας, ενώ κινήσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η απόφαση ελήφθη από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με το ΚΚΕ να καταψηφίζει και την Ελληνική Λύση να δηλώνει “παρών”. Η Κουμουνδούρου στηρίζει απολύτως τα δυο της στελέχη, τα οποία μάλιστα εκτιμάται ότι θα προσέλθουν και στην νέα συνεδρίαση της Προανακριτικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ορίσει εκ νέου σήμερα ως εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην Προκαταρκτική  τον Δ. Τζανακόπουλο και τον Π. Πολάκη.

Η δήλωση Καστανίδη

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η δημόσια διαφοροποίηση του Χάρη Καστανίδη από το Κίνημα Αλλαγής.

«Η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να καλεί ως μάρτυρες όποιους κρίνει ότι θα συνεισφέρουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως, δεν μπορεί να καθορίζεται από την πλειοψηφία της ποιος θα μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής για την Προανακριτική», τονίζει με δήλωσή στο  Documento o Χάρης Καστανίδης. Και συμπληρώνει: «Αλλιώς θα ήταν παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα ότι την αποφασιστική αρμοδιότητα για το ποιος εκπροσωπεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στη σύνθεση μιας επιτροπής την έχει αποκλειστικά η προτείνουσα κοινοβουλευτική ομάδα και κανένας άλλος»!

Πηγές της Κουμουνδούρου: “Τους εξαίρεσε ο κ. Μητσοτάκης”

Στελέχη της Κουμουνδούρου, αρμόδια για το θέμα, ερωτήθηκαν από το Νews 24/7 για την εξαίρεση των δυο πρώην υπουργών από την Προανακριτική και έλαβαν την εξής απάντηση:

«Δεν τους εξαίρεσε η Επιτροπή αλλά ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν σχετικής μεθόδευσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό που είδαμε χθες είναι η αναβίωση της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με στόχο τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis. Το ΚΙΝΑΛ λειτούργησε ως το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που αποσκοπεί: Να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους. Να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis. Να εκφοβίσει μάρτυρες και εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά το σκάνδαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η Επιτροπή δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της».

Τα ίδια στελέχη ερωτήθηκαν, επίσης, για τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθώς εξαίρεση μελών της Επιτροπής είχε γίνει και το 2010, στην υπόθεση με το Βατοπέδι και απάντησαν ως εξής:

«Πρώτα από όλα, η Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να ορίζει ποια θα είναι τα μέλη της Επιτροπής. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου των κοινοβουλευτικών ομάδων. Από εκεί και πέρα, η γνωμοδότηση αυτή αφορούσε εξεταστική Επιτροπή και όχι Προανακριτική και δεν απαντά στις επίμαχες ερωτήσεις: Ποιος μπορεί να θέσει αίτημα εξαίρεσης, πότε μπορεί να το θέσει και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει εάν θα ισχύσει η εξαίρεση. Μπορεί κανείς να απαντήσει με σοβαρότητα ποιος είναι ο κοινοβουλευτικά αρμόδιος να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης; Πραξικοπηματικά η ίδια η Επιτροπή για τον εαυτό της;

Αν στηριχθούμε στη γνωμοδότηση που παρουσίασε η ΝΔ αρμόδια είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

Αν πούμε ότι η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τότε αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Με ευθύνη λοιπόν της προανακριτικής η απάντηση που δόθηκε χθες είναι ότι ο νόμος τελειώνει εκεί που ξεκινά η κυβερνητική πλειοψηφία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version