Ο Κλεομένης Ζουρνατζής. SPYROS BAKALIS

Η ΝΙΚΗ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Μια συζήτηση με τη δημιουργό του eylo, μίας ανθρωποκεντρικής ιδέας για tailor-made εμπειρίες την Ελλάδα και οικογενειακά τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη

Ζούμε στην εποχή του experience. Από τις στιγμές που μοιραζόμαστε live στα social media μέχρι τη σημασία που δίνουμε στον τρόπο που ταξιδεύουμε, η γενιά του σήμερα τοποθετεί πιο ψηλά αξίες όπως το να ζεις και να μοιράζεσαι από το να αγοράζεις υλικά αγαθά και να επιδιώκεις να σου ανήκουν πράγματα. Όσο πολυχρησιμοποιημένος κι αν είναι ο όρος του experience, κυριαρχεί σε luxury brands και hospitality. Πολλές αγγλικές λέξεις όμως για να περιγράψουμε τελικά την εμπειρία της φιλοξενίας. Με ετυμολογία από το φιλώ (αγαπώ) και ξένος, η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φροντίδα ενός ξένου στο σπίτι κάποιου.

Κι αν στην πορεία μπερδευτήκαμε κάπως με την έννοια της φιλοξενίας, σήμερα όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν αυτή τη θερμή υποδοχή και τη ζεστασιά που η ίδια η λέξη τους προδιαθέτει πώς θα νιώσουν. Μία οικογένεια που σε καλωσορίζει στο κτήμα της, ένα μεγάλο τραπέζι με νόστιμο φαγητό, μαγειρεμένο με αγάπη, καλεσμένοι που φεύγουν στο τέλος αγκαλιασμένοι ανταλλάζοντας υποσχέσεις ότι θα ξανασυναντηθούν. Η πολυτέλεια κρύβεται πλέον στις λεπτομέρειες και στην απλότητα, δεν βροντοφωνάζει. Έτσι είναι και οι εμπειρίες που θέλει να προσφέρει η Νίκη Αλεξιάδου, η δημιουργός του eylo, αφού και η ίδια είναι ένας άνθρωπος με υπέροχη αισθητική, ευγένεια και ζεστασιά.

Η Νίκη Αλεξιάδου SPYROS BAKALIS


Μετά από πολυετή εμπειρία στον χώρο της φιλοξενίας, η Νίκη αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τα ξενοδοχεία. Λίγους μήνες μετά γεννήθηκε το eylo, μια ιδέα ανθρωποκεντρική που κινείται σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι ο σχεδιασμός tailor-made εμπειριών στην Ελλάδα και ο άλλος είναι το eylo table, ένα οικογενειακό τραπέζι που στήνεται σε αναπάντεχα μέρη και φέρνει κοντά τους καλεσμένους του.

“Από την παιδική μου ηλικία, θυμάμαι τα πολλά κυριακάτικα τραπέζια της οικογένειας μου, στα οποία ήταν πάντα καλεσμένοι πολλοί άνθρωποι, αρκετοί εκ των οποίων γνωρίζονταν εκεί για πρώτη φορά. Η αγαπημένη μου συνήθεια ήταν να στρώνω το τραπέζι ως παιδί και δεν θα ξεχάσω πως όσο περνούσε η ώρα μιλώντας και τρώγοντας, οι άνθρωποι γινόταν μια παρέα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του eylo table και σε συνεργασία με τον σεφ Κλεομένη Ζουρνατζή, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το πρώτο πριν από μερικές εβδομάδες”.

Κλεομένης Ζουρνατζής SPYROS BAKALIS

Το πρώτο eylo table experience πραγματοποιήθηκε στον πολύ όμορφο αμπελώνα της οικογένειας Κοντογιάννη στην Ακροκόρινθο, κοντά στο Πεντεσκούφι. “Ο Θοδωρής, η Ελπίδα, ο κύριος Μιχάλης και η κυρία Γεωργία ήταν οι οικοδεσπότες μας στο πρώτο ταξίδι και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό”. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και από αυτόν παράγονται τα βιοδυναμικά κρασιά του οινοποιείου. Χωρίς καμία υποδομή, στη μέση αυτού του υπέροχου αμπελώνα, στήθηκε το τραπέζι και με πολύ κόπο και βοήθεια από αγαπημένους φίλους, όπως τονίζει η Νίκη, δημιούργησαν κι έζησαν μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.

“Στόχος μας είναι να σεβόμαστε τον χώρο που μας φιλοξενεί και την εμπειρία των φιλοξενούμενων μας”. Υπάρχουν αρκετά εμπόδια διότι το μαγείρεμα γίνεται σε μια αυτοσχέδια υπαίθρια κουζίνα χωρίς ρεύμα και υποδομές, ανακυκλώνουν, προσπαθούν να χρησιμοποιούν όσο λιγότερο πλαστικό γίνεται και να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία κάθε φορά. Οι καιρικές συνθήκες είναι επίσης ένα εμπόδιο, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και με μια μεγάλη ομάδα που εργάζεται σκληρά για να φέρει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Επίσης, η οργάνωση του table απαιτεί τον συντονισμό πολλών διαφορετικών ανθρώπων και την άψογη συνεργασία τους ώστε να πετυχαίνουμε ένα αποτέλεσμα υψηλών προδιαγραφών.

Ως παιδί του τουρισμού, η Νίκη αγαπάει τον κόσμο των ξενοδοχείων. Παρακολουθεί τον κλάδο να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια κι αυτό την χαροποιεί. “Δημιουργούνται και εδραιώνονται νέα ελληνικά brands και επίσης έρχονται αρκετά πολύ ενδιαφέροντα διεθνή που δεν είχαν παρουσία στη χώρα, πράγμα πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο για το μέλλον. Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα χρειάζεται όμως περισσότερους ανθρώπους με όραμα, διάθεση και επαγγελματισμό για να δημιουργούν όμορφες εμπειρίες και εξελίσσουν το τουριστικό προϊόν συνολικά”.

"Το νέο luxury συνδέει πολύ διαφορετικά στοιχεία, όπως οι αυθεντικές εμπειρίες, η απλότητα, η ιδιωτικότητα. Ακόμα και οι νέες γενιές που ακολουθούν, αναζητούν αληθινές εμπειρίες, που έχουν να κάνουν με την άνεση στο μεγαλύτερο ποσοστό."- Νίκη Αλεξιάδου. SPYROS BAKALIS


Το τέλος του μαζικού τουρισμού

Οι αυθεντικές και ειλικρινείς αποδράσεις αποτελούν πλέον ζητούμενο για τους ανθρώπους, καθώς τους βοηθούν να ξεφύγουν από την πιεστική τους καθημερινότητα, αλλά ταυτόχρονα τους κάνουν πλουσιότερους σε εμπειρίες.

“Σημαντικό χαρακτηριστικό επίσης είναι η προσωποποίηση, μιας και οι ανάγκες του καθενός μας είναι διαφορετικές. Επομένως, ανεξαρτήτως από το budget, ο κόσμος αναζητά και χρειάζεται τέτοιου είδους επιλογές, σε αντίθεση με το μοντέλο του παρελθόντος, ενός copy-paste μαζικού τουρισμού που αντιμετώπιζε το προϊόν ως commodity”.

Για τη Νίκη, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει αυτού του είδους τις εμπειρίες, η ίδια άλλωστε φαίνεται να δείχνει τον δρόμο μέσα από το eylo. Έχοντας ήδη ως κληρονομιά την ανεξάντλητη φύση και παράδοση, αυτό που χρειάζεται είναι να προστεθεί επαγγελματισμός και διάθεση να γίνουμε καλύτεροι.

“Η απλότητα είναι σίγουρα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Το luxury θεωρώ ότι έχει αλλάξει περιεχόμενο και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι διαφορετικά. Αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι με οικονομική δυνατότητα, δεν είναι τόσο τα ακριβά προϊόντα. Αντιθέτως, το νέο luxury συνδέει πολύ διαφορετικά στοιχεία, όπως οι αυθεντικές εμπειρίες, η απλότητα, η ιδιωτικότητα. Ακόμα και οι νέες γενιές που ακολουθούν, αναζητούν αληθινές εμπειρίες, που έχουν να κάνουν με την άνεση στο μεγαλύτερο ποσοστό. Η τέχνη της ανεπιτήδευτης φιλοξενίας, με προσωποποιημένες υπηρεσίες είναι ο βασικός πυλώνας των brand της φιλοξενίας στις μέρες μας”.

Για τη Νίκη, το να ακούς, να προσφέρεις και να λειτουργείς ανθρωποκεντρικά σημαίνει να σέβεσαι τους καλεσμένους σου. Η ειλικρίνεια που τη χαρακτηρίζει είναι κι αυτό που θέλουμε να δούμε στον τουρισμό και τη φιλοξενία του σήμερα.

Τα επόμενα eylo experiences θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Σύρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα