Έλληνας καθηγητής στην Αγγλία: ”Αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων, το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει”

Έλληνας καθηγητής στην Αγγλία: ”Αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων, το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει”
Κάτοικοι επιλέγουν τρόφιμα από παντοπωλείο στο Λονδίνο, λόγω κορονοϊού AP

Ο καθηγητής Θεατρολογίας του Έσσεξ, Ζώης Πηγαδάς, μιλάει στο News 24/7 για τη ζωή με τον κορονοϊό στην Αγγλία.

Ο κορονοϊός προελαύνει στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές τους. Μία από αυτές, είναι και η Αγγλία, η οποία βλέπει συνεχώς τα κρούσματα του ιού να αυξάνονται κατακόρυφα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον μόλις χθες ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για την μη περαιτέρω εξάπλωση του Covid-19.

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, συνομιλήσαμε με τον καθηγητή Θεατρολογίας του Έσσεξ, Ζώη Πηγαδά.

Ο κ.Πηγαδάς μας μίλησε για τα μέτρα της κυβέρνησης, το σύστημα υγείας που αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για τη χώρα, καθώς επίσης και για την προσαρμογή των πολιτών στα νέα δεδομένα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στο News247:

Περιγράψτε μας πώς είναι το κλίμα στο Λονδίνο αυτές τις ημέρες, πώς κινείται ο κόσμος;

Μέχρι τη Δευτέρα δεν υπήρχαν ουσιαστικά μέτρα περιορισμού. Μόνο οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και τα μεγάλα event, όπως οι συναυλίες είχαν ακυρωθεί. Ο κόσμος μέχρι και χθες δεν είχε κάποιο ιδαίτερο πανικό. Σήμερα είδα τον πρώτο πανικό στα σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια, σε βασικά προϊόντα. Τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρχε αυτό. Ο κόσμος έχει μειωθεί στο μετρό. Μετά και τα νέα μέτρα, με το κλείσιμο των σχολείων και τον περιορισμό των μετακινήσεων περιμένω ότι θα αλλάξει αυτό και θα μειωθεί η κίνηση.

Πώς κρίνετε τα μέτρα της Αγγλικής κυβέρνησης;

Στην αρχή οι Άγγλοι, κράτησαν μία διαφορετική στάση από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά την έρευνα που έβγαλε στη δημοσιότητα το Imperial College η κυβέρνηση άλλαξε στάση. Οι επιστημόνες παρουσίασαν σοκαριστικά στοιχεία για τη χώρα. Έτσι η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι μπορεί να φτάσουμε στα επίπεδα της Ιταλίας. Δεν ξέρω τι να σας πω, τα αποτελέσματα θα δείξουν στο μέλλον, αν έπραξαν σωστά ή όχι.

Πιστεύετε ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει;

Δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι τέτοιο. Βέβαια, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του Imperial College, για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πάνω από μισό εκατ. θανάτους στη χώρα, τότε το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει.

Εσείς σαν Έλληνας (που ζει στο Λονδίνο) πώς κρίνετε την επιλογή της κυβέρνησης Τζόνσον να διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη;

Οι Άγγλοι ανέκαθεν είχαν μια τάση στο να θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους, από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που έφυγαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κρίνει αυτή την κίνηση τώρα. Θα φανεί σε 3-4 μήνες. Στο αποτέλεσμα.

Οι Άγγλοι θα προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα;

Οι Άγγλοι, επειδή τους ζω και αρκετά χρόνια, όταν θέλουν να κάνουν κάτι, το πετυχαίνουν, προσαρμόζονται. Είναι και ξεροκέφαλοι σαν λαός. Ειδικά άμα δουν ότι τα νούμερα ανεβαίνουν θα αναγκαστούν να μείνουν μέσα. Τουλάχιστον η πλειοψηφία τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα