Η Apple θα πληρώσει 250 εκατ. δολάρια για ψευδείς υποσχέσεις περί τεχνητής νοημοσύνης

Διαβάζεται σε 3'
Η Apple θα πληρώσει 250 εκατ. δολάρια για ψευδείς υποσχέσεις περί τεχνητής νοημοσύνης
Apple AP Photo Matthias Schrader

Το ποσό των 250 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η Apple, για να κλείσει τη μήνυση που την κατηγορούσε για παραπλάνηση σχετικά με τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στα iPhone.

Η Apple συμφώνησε να καταβάλει 250 εκατ. δολάρια σε χρήστες iPhone, προκειμένου να επιλύσει μια μήνυση που κατηγορούσε την εταιρεία για παραπλάνηση σχετικά με τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα προϊόντα της.

Η συμφωνία, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλιφόρνια, δεν περιλάμβανε παραδοχή άδικης πράξης από την πλευρά της Apple, αλλά η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει το ποσό για να επιλυθούν οι κατηγορίες που αφορούσαν τη μεγάλη συλλογική αγωγή που κατατέθηκε πέρυσι.

Η μήνυση κατηγορούσε την Apple για παραπλανητική διαφήμιση γύρω από τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο iPhone, που η εταιρεία είχε ονομάσει “Apple Intelligence”, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης του φωνητικού βοηθού Siri.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Apple θα καταβάλει ποσά που κυμαίνονται από 25 έως 95 δολάρια στους καταναλωτές στις ΗΠΑ που αγόρασαν τα iPhone 15 και iPhone 16 μεταξύ Ιουνίου 2024 και Μαρτίου 2025.

Η εκπρόσωπος της Apple ανέφερε ότι η μήνυση αφορούσε “τη διαθεσιμότητα δύο επιπλέον χαρακτηριστικών” από μια σειρά άλλων που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του λανσαρίσματος του Apple Intelligence.

«Επιλύσαμε αυτή την υπόθεση για να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε καλύτερα: να παραδίδουμε τα πιο καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους χρήστες μας», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η αναθεωρημένη καταγγελία και οι ισχυρισμοί για αναληθή προώθηση

Σε αναθεωρημένη καταγγελία που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη συλλογική αγωγή των αγοραστών iPhone, οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι το μάρκετινγκ της Apple γύρω από τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης συνιστούσε παραπλανητική διαφήμιση.

«Η Apple προώθησε δυνατότητες AI που δεν υπήρχαν τότε, δεν υπάρχουν τώρα και δεν θα υπάρξουν για δύο ή περισσότερα χρόνια, αν ποτέ, ενώ τις διαφήμιζε ως καινοτόμο ανακάλυψη», ανέφεραν οι δικηγόροι.

Πρόσθεσαν ότι η Apple ανέλαβε αυτή την εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως για να ανταγωνιστεί μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic, οι οποίες οδηγούν την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έχει επικριθεί τα τελευταία χρόνια για την έλλειψη καινοτομίας στα προϊόντα της εταιρείας.

Ωστόσο, η διαφήμιση του Apple Intelligence από την Apple, που υποσχόταν στους χρήστες του iPhone μια νέα, καλύτερη εκδοχή του Siri, η οποία θα μετέτρεπε το Siri από «περιορισμένη φωνητική επαφή σε πλήρως ανεπτυγμένο προσωπικό βοηθό AI», ήταν σύμφωνα με τους δικηγόρους αναληθής.

«Το iPhone 16 παραδόθηκε στους καταναλωτές χωρίς το “Apple Intelligence”, και ο Ενισχυμένος Siri δεν ήρθε ποτέ», ανέφεραν οι δικηγόροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα