Instagram: Προωθεί μηνύματα απώλειας βάρους σε εφήβους;

Instagram: Προωθεί μηνύματα απώλειας βάρους σε εφήβους;
shutterstock

Έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει πως οι αλγόριθμοι του Instagram δεν προστατεύουν τους εφήβους από επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά προωθούν υλικό σχετικό με την απώλεια βάρους.

Οι αλγόριθμοι του Instagram προτείνουν περιεχόμενο με θέματα απώλειας βάρους σε εφήβους που ασχολούνται ακόμη και λίγο με εικόνες που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία, από την Revealing Reality.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια σειρά από προφίλ στο Instagram που αντικατοπτρίζουν πραγματικά παιδιά και ακολούθησαν τους ίδιους λογαριασμούς με τους εθελοντές εφήβους. Στη συνέχεια, άρχισαν να κάνουν like σε αναρτήσεις για να δουν πόσο γρήγορα ο αλγόριθμος του δικτύου θα τους προωθήσει επιβλαβές υλικό στην καρτέλα «εξερεύνηση» του ιστοτόπου, η οποία υπάρχει για να προωθεί περιεχόμενο, το οποίο πιστεύει ότι ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα του χρήστη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, δημιούργησαν έναν λογαριασμό 17χρονου κοριτσιού και επιδίωξαν να δηλώσουν πως της αρέσει μια ανάρτηση μάρκας αθλητικών ειδών σχετικά με τη διατροφή, η οποία εμφανίστηκε στην καρτέλα “εξερεύνηση”. Στη συνέχεια ακολούθησε έναν λογαριασμό που της προτάθηκε, εξαιτίας φωτογραφίας που μόλις είχε αναρτήσει σχετικά με την απώλεια βάρους.

Οι δύο αυτές ενέργειες ήταν αρκετές ώστε να τροποποιηθούν οι προτάσεις προς το προφίλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ξαφνικά άρχισε να εμφανίζεται περισσότερο περιεχόμενο με διατροφικές συνήθειες, ασκήσεις και γενικά το σώμα. Ενώ, όπως δήλωσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις τα σώματα που προωθούνταν ήταν παραμορφωμένα από επεξεργασία.

Στη συνέχεια επανέλαβαν παρόμοιο πείραμα, με ένα προφίλ ενός 15χρονου κοριτσιού και τα αποτελέσματα ήταν ίδια. Οι ερευνητές μιμήθηκαν επίσης, τη συμπεριφορά ενός πραγματικού 14χρονου αγοριού και το Instagram άρχισε να “πλημμυρίζει” από φωτογραφίες μοντέλων, τη καρτέλα “εξερεύνησης”.

Η Lady Beeban Kidron, η οποία προεδρεύει της οργάνωσης “5rights foundation”, είπε ότι ο σχεδιασμός των μηχανών πρότασης που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, μπορεί να επιδεινώσει κοινωνικά ζητήματα των εφήβων και τόνισε πως ενοχλείται από την ύπαρξη «αυτοματοποιημένων μονοπατιών» που οδηγούν τα παιδιά σε τέτοιες εικόνες.

Εκπρόσωπος του Facebook, δήλωσε ότι ήδη έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα για πιο ασφαλή περιήγηση στο κοινωνικό δίκτυο, όπως είναι η απόφαση να αποτρέπουν πλέον την αποστολή μηνυμάτων από ενήλικες που δεν τους “ακολουθούν” οι έφηβοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gurdian, ισχυρίστηκε ότι η μεθοδολογία της μελέτης ήταν λανθασμένη και έχει “εξαγάγει συμπεράσματα σχετικά με τη συνολική εμπειρία των εφήβων στο Instagram από μια χούφτα λογαριασμών avatar”. Είπαν ότι μεγάλο μέρος του περιεχομένου που είναι προσβάσιμο από τους ψεύτικους λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν κατά την έρευνα δεν προτάθηκε χωρίς αναζήτηση ή η ενεργή παρακολούθηση τέτοιου περιεχομένου και “πολλά από αυτά τα παραδείγματα προηγούνται των αλλαγών που έχουμε κάνει για να προστατέψουμε άτομα που αναζητούν περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτοτραυματισμό και τροφικές διαταραχές”.

Ο ιστότοπος αποφάσισε πρόσφατα να επιλύσει προβλήματα γύρω από την ανορεξία, στις λειτουργίες αναζήτησης, μετά από προηγούμενη κριτική που είχε δεχθεί και πλέον τοποθετεί προειδοποιητικές ετικέτες σε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου υλικού προ-ανορεξίας.

Περαιτέρω περιορισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτευχθούν με το διαδικτυακό νομοσχέδιο για την ασφάλεια, που βρίσκεται επί του παρόντος σε προσχέδιο, το οποίο ορίζει πρόστιμα για εταιρείες που δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις που έγιναν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους όρους παροχής υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα